Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Udenlandske opkøb skifter igen

Økonomisk ugebrev

mandag 08. juni 2015 kl. 11:04

Den udenlandske interesse for danske obligationer bølger noget frem og tilbage. I marts måned var der således et betydeligt opkøb af realkreditpapirer, mens der omvendt var tilbagesalg af statspapirer. Netto var der dog tale om opkøb. Det var også tilfældet i april, men her var det statspapirer der var på købslisten, mens beholdningen af realkreditpapirer faldt. Den udenlandske beholdning af realkreditpapirer faldt i april med knap ni mia. kr., men det skal ses i sammenhæng med, at den cirkulerende mængde af realkreditpapirer faldt med 314 mia. kr. som følge af papirer, der udløb eller blev indfriet pr. 1. april. Status er nu, at 22 procent af den cirkulerende mængde af realkreditobligationer er ejet af udenlandske investorer. For statspapirerne voksende den udenlandske beholdning med knap 14 mia. kr. til 341 mia. kr. Det svarer til en ejerandel af papirerne på godt 39 procent.

Mens situationen altså stadig er, at de udenlandske investorer har stor interesse for danske obligationer – stater eller realkredit – så fortsætter den interne omlæg- ning væk fra rentetilpasningslån til fastforrentede lån. Her giver det ikke meget mening at sammenligne de enkelte måneders tal, fordi der er løbende udstedelser til refinansiering, mens der kun er udløb hver tredje måned af de papirer, der skal refinansieres. Det betyder i praksis, at man kan sammenligne den cirkulerende mængde for de måneder, hvor der har været udløb af papirer, altså januar, april, juli og oktober. Her viser udviklingen siden juli 2014 en klar faldende mængde rentetilpasningslån, uden hensyn til løbetiden på disse lån.

Fra april 2014 til juli 2014 steg mængden fra 1706 mia. kr. til 1714 mia. kr., men herefter er beløbet faldet il 1711 mia. kr. i oktober og videre til 1693 mia. kr. i januar i år, og endelig til 1655 mia. kr. i april i år. Der er overordnet to forklaringer på det markante fald samtidig med at de samlede realkreditlån har været stigende. Dels er renteforskellen mellem variabelt forrentede lån og fastforrentede lån faldet ganske markant over perioden. Derudover er realkreditinstitutternes bidragsstruktur i stigende omfang indrettet, så låntagerne betaler mar- kant højere bidrag på rentetilpasningslån end på fast- forrentede lån. Det gælder i ekstra høj grad, når man indregner de betydelige beløb realkreditinstitutterne tager fra låntagerne i form af kursskæring udover kurtage. Det betyder, at låntagerne har to incitamenter til at vælge de fastforrentede lån frem for de variabelt forrentede lån. Det eneste, der trækker den modsatte vej – og dermed stadig til fordel for de variabelt forrentede lån er, at den effektive rente på disse lån er lavere.

Store aktieudbytter

Den udenlandske ejerandel af danske aktier fortsætter opad, og ved udgangen af april var den næsten oppe på 55 procent. Den samlede kursværdi af de danske børsnoterede aktier var ved udgangen af april på 2318 mia. kr. og det var et fald fra marts måneds værdi på 2360 mia. kr. Hovedforklaringen på dette fald i værdi i en periode, hvor kursudviklingen var svagt positiv er, at A.P. Møller Mærsk i april udloddede et ekstraordinært udbytte på 36,7 mia. kr.

Selv uden dette ekstraordinære udbytte har de danske børsnoterede selskaber i år udloddet udbytter på 35 mia. kr. for årets første fire måneder. Det er det dobbelte af udbyttebetalingerne i 2005, som lå på 17 mia. kr. Det er især drevet af Danske Bank. Det skyldes, at Danske Bank med en udbyttebetaling på 5,5 mia. kr. igen er begyndt at udbetale udbytte på niveauet før 2008. Med en samlet udbyttebetaling på 23 mia. kr. i 2015 står Novo Nordisk, A.P. Møller Mærsk og Danske Bank for 65 pct. af det samlede udbytte fra børsnoterede virksomheder. Indregnes det ekstraordinære udbytte fra A.P. Møller Mærsk er de samlede udbyttebetalinger i år oppe på 72 mia. kr. Heraf er 27,4 mia. kr. udbetalt til de udenlandske aktionærer.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank