Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Økonomi begunstiges af lav rente og eurovækst

Økonomisk ugebrev

mandag 08. juni 2015 kl. 11:29

Dansk økonomi begunstiges tydeligvis af en fortsat lav lånerente til ejerboligkøb, et svagt europæisk opsving og af lidt mere risikovillige banker. Men det er forsat en økonomi, som går fremad med listeskridt, viser denne opdatering af Økonomisk Ugebrevs KonjunkturBarometer for Dansk Økonomi. Grundlæggende er der tale om udefrakommende kræfter, der driver dansk økonomi fremad.

For det første viser industrien nu tegn på bedring, viser Danmarks Statistiks Konjunkturbarometer. DS skriver i en kommentar: ”Den sammensatte konjunk- turindikator for industrien er steget fra minus 11 i april til minus 6 i maj. Der spores en stigende tendens over de seneste måneder. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving. Af indikatorens tre komponenter er produktionsforventningerne fortsat positive. Ordrebeholdningen vurderes fortsat negativt, men mindre negativt end i de seneste måneder. Færdigvarelagrene vurderes fortsat som for store, men også her i mindre grad end i de seneste måneder.”

Til gengæld synes fremgangen i serviceerhvervene at være gået i stå, og det er efter et par år, hvor den stærkeste fremgang i erhvervslivet har ligget. I DS nye konjunkturbarometer for serviceerhvervene oplyses det, at ”den sammensatte konjunkturindikator for serviceerhvervene er stort set uændret på 6 i maj mod 5 i april. Således fortsætter det jævne forløb, der ses over de seneste tre kvartaler. Af indikatorens tre komponenter ligger forventningerne til den kommende omsætning lidt lavere end vurderingerne af den faktiske omsætning og forretningssituationen. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.”

Endelig ser det ud til, at der kommer mere og mere gang i boligmarkedet. Huspriserne er nu steget hele syv procent de seneste tolv måneder for landsgennemsnittet, hvilket dog dækker over markant større prisstigninger i storbyerne. Ifølge Homes husprisindeks ”steg handelspriserne på énfamiliehuse i gennemsnit 0,7 % på landsplan (sæsonkorrigeret) i forhold til marts, målt som et tremåneders glidende gennemsnit. Huspriserne var i april 7,2 % højere i forhold til samme måned året før. Der er fortsat et stykke op til niveauet i december 2006, hvor huspriserne toppede.” Ses på de seneste månedstal var der tale om en fald i priserne. De seneste stigende obligationsrenter kan dog lægge en betydelig dæmper på boligmarkedet resten af året.

Den vigtigste langsigtede drivkraft for dansk økonomi, nemlig privatforbruget, er dog ikke for alvor kommet i gang endnu. Det indikereres både af udvik- lingen i Dankortomsætningen og DS’ opgørelse af detailhandelsomsætningen og bilsalget viser ikke varig fremgang. For dansk økonomi er risikoscenariet nu, at den begyndende opbremsning i europæisk økonomi og stigende obligationsrenter bremser et forestående opsving, allerede før det rigtigt er kommet i gang.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank