Langers Skarpe Aktietips:
Efter de meget skuffende amerikanske beskæftigelsestal i denne uge, er den seneste tids ledende indikatorer blot blevet bekræftet. Vi er helt klart på vej mod en fuldtonet recession. Og det er også den historie, obligationsmarkedet nu fortæller os. Eksempelvis den danske 10-årige statsobligationsrente er nu den laveste i ti år. Og 30-årige fastforrentede realkreditlån på én procent i kuponrente ligger aktuelt tæt på kurs 100. For de boligejere, der ikke allerede har konverteret fra variable lån til fast forrentede lån, er det nu en vigtig privatøkonomisk overvejelse.
Men hvorfor bliver aktiemarkederne så fortsat ved med at vise positive takter? Indtil videre har ”aktiemarkedet” sat alle pengene på, at centralbankerne vil redde situationen. Selvom den europæiske centralbank skuffede med en moderat offensiv melding på denne uges rentemøde, er der store forventninger til den amerikanske centralbank. Også derfor klarer amerikanske aktier sig bedre end europæiske aktier.
Efter de seneste negative amerikanske nøgletal, forventer markedet nu 3-4 rentesænkninger i år, og det er en dramatisk ændring af billede på blot én måned. Allerede på det næste rentemøde den 19. juni er der i de implicitte renter en 28 procent sandsynlighed for, at FED vil nedsætte den korte rente. Lige netop disse rentesænkninger er der store forhåbninger til, nemlig at de vil sikre, at økonomien igen stabiliseres og vender opad. Og altså at vi undgår den fuldtonede recession. Så længe markedet ”spiller” på den historie, er det sandsynligt med stigende aktiemarkeder.
Men centralbankerne er sandsynligvis kommet alt for set i gang med rentenedsættelserne: Problemet er nu, at stimulanser af økonomien i form af lavere rente, først virker rigtigt efter 3-6 måneder, hvis de overhovedet virker. I Europa vil det være tvivlsomt om en lavere kort rente – i endnu mere minus end den allerede er, vil stimulere den økonomiske vækst. Europæisk økonomi virker aktuelt fuldstændig kuldsejlet uden nogen nære redningsplanker. Og vi undrer os stadig over, at dette tema ikke har været på dagsordenen op til EP-valget. Men det er jo nok ikke lige de politiske journalisters spidskompetence.
Omkring aktiemarkedet er vores bundlinje, at markedet før eller siden kommer til at opdage, at den økonomiske recession er uundgåelig. Og så vil historieopfattelen ændres fra en optimistisk undertone til nervøsitet stigende til frygt for, hvad der ligger forude. I de aktuelle værdiansættelser ligger fortsat en tro på, at Trump og Kina snart løser handelskonflikten, og at den vestlige økonomi udvikler sig fornuftigt.
Vores frygt er, at ingen af delene kommer til at holde stik. Vi ser derfor på 1-3 måneders sigt stor risiko for, at vi får en meget dramatisk nedtur på aktiemarkederne. Også selvom det ikke ligger i kortene lige nu, på grund af fornægtelse omkring, hvad der faktisk sker. Af samme grund har vi nu tilpasset Økonomisk Ugebrevs Portefølje, så den kan modstå en større aktienedtur. Og så vi måske oveni købet kan tjene penge på faldende aktiemarkeder, på grund af en stor vægt af afdækningspositioner.
Få store vindere i ugens aktiemarked: Selvom C25 indeks den forgangne uge faktisk steg over én procent, var fremgangen kun trukket af få store aktier. Blandt andet ALK, Ørsted, A.P. Møller-Mærsk, Coloplast og Matas. Hovedparten af C25 aktierne gik faktisk en smule tilbage, og det understreger blot de seneste ugers vigende tendens, også i de mest solide og defensive danske storaktier. Eksempelvis Vestas dykkede fire procent, Simcorp fem procent og Netcompany seks procent.
Lundbeck gik otte procent tilbage, og shortfondene har held med at fortsætte deres raid mod Ambu, der dykkede hele ni procent. I ugens løb fortsatte shortfondene med at øge deres gambling i yderligere kursfald for Ambu. Der er nu stigende spænding omkring det investormøde, som den nye CEO for Ambu afholder den 26. juni. Altså om godt to uger, hvor markedet vil forvente en grundig status fra den nye adm. direktør.
Morten W. Langer
MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE