Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Økonomisk ugebrev

mandag 15. juni 2015 kl. 9:16

Grækenland påvirker det europæiske aktiemarked overraskende meget: I denne uge blev det for alvor synliggjort, hvor meget aktiemarkedet lægger vægt på Grækenland. Rygterne om en nærliggende løsning omkring de aktuelle gældsproblemer, fik det europæiske aktiemarked til at springe kraftigt frem midt på ugen. Da det torsdag eftermiddag kom frem, at der alligevel ikke blev en løsning nu (hvor tiden allerede er ved at rinde ud), begyndte det hele at skride igen. Fredag eftermiddag gik det hurtigt nedad. Det toneangivende tyske DAX indeks sluttede ugen under det vigtige pejlemærke i 11.400. Grundlæggende er vi overraskede over den markante positive reaktion på rygterne om en løsning, da der under alle omstændigheder kun vil være tale om, at man udskyder et Grækenlandsproblem nogle måneder. En tredje stor hjælpepakke til Grækenland bliver helt klart nødvendig. Men det er tvivlsomt med den politiske opbakning, selvom EU eliten vil gøre alt for at holde på Grækenland og dermed undgå at tabe ansigt. (og det ved Grækenland også godt, og derfor kører det rundt i managen med EU-toppen). Men… cirkusset fortsætter altså.

Hvad med de underliggende drivkræfter på aktiemarkedet? Med de seneste PMI-data for tysk erhvervsliv fortsætter de skuffende signaler, der indikerer ny opbremsning i europæisk økonomi. Det bliver ikke bedre af, at også USA og Kina bremser op vækstmæssigt. Afgørende for europæisk økonomi vil dog fortsat være udviklingen i obligationsrenten, Euro/USD og oliepriserne, som har ligget nogenlunde stille i den forgangne uge. Obligationsrenten er endda faldet lidt, men ikke meget. Nye bevægelser i de tre forhold vil sandsynligvis drive de europæiske aktier lidt op eller lidt ned de kommende uger. Men vi ser ikke nogen store bevægelser, men snarere en lidt afventende holdning til der kommer klarere styresignaler.
Jokeren i det hele er det amerikanske aktiemarked og renteforventningerne: På overfladen har det amerikanske aktiemarked holdt sig utroligt robust tæt på toppen. Man skal dog være opmærksom på, at 41 % af S&P 500 aktierne nu ligger under det lange 200 dages glidende gennemsnit. Andelen har de seneste uger været stigende, og det vidner om en underliggende svaghed på det amerikanske aktiemarked. Den amerikanske centralbank har udmeldt, at man vil sætte den korte rente op senere på året. Det kan komme i september, men markedet forventer kun en meget lille renteforhøjelse på grund af svaghedstegn i amerikansk økonomi. Kommer renteforhøjelsen hurtigere, eller bliver den større end markedet venter, vil det kunne igangsætte et storudsalg på aktiemarkederne, også det europæiske og danske aktiemarked. Her ser vi aktuelt den største risici for et større hurtigt kursfald, som kan komme som lyn fra en klar himmel.

Danske MidCap aktier fik tæsk i denne uge: Blandt MidCap aktierne var der i denne uge kun to vindere med solide kursplusser, nemlig Zealand Pharma og Veloxis. Udløseren bag kursfaldene var antageligt fornyet tvivl omkring Grækenland. Men vi tror, at der ligger noget betydeligt større bag. Nervøsitet hos investorerne er stigende, og de er derfor begyndt at hjemtage gevinster. Men den begrænsede likviditet i MidCap aktierne (og i den grad SmallCap aktierne) kan selv mindre systematiske udsalg sende aktiekurserne hurtigt nedad. Eller sagt på en anden måde: Hvis der er lidt flere sælgere end ellers, og slet ikke nogen købere, så kan det hurtigt gå galt. Under alle omstændigheder ser vi det som et signal om, at man skal passe meget på med de mindre og mellemstore aktier, så længe der er stor nervøsitet om, hvor aktiemarkederne er på vej hen. Stærke aktier som Schouw, NNIT, SimCorp og Ringkøbing Landbobank fik ganske store tæsk i denne uge. Det ser vi som et klart advarselstegn om, at der kan være noget værre på vej forude. Billedet er nogenlunde det samme i SmallCap, hvor blandt andet RTX, Euroinvestor og Columbus blev sat markant ned.

Skal A.P. Møller-Mærsk snart samles op? Vi har tidligere påpeget, at de udenlandske finanshuse har skruet markant ned for nettokøbene de seneste uger. Men man kan godt få ideer af, hvad de stadig holder fast i. Eksempelvis fredag var det Vestas, GN Store Nord, TDC og A.P. Møller, sidstnævnte dog kun med et lille nettokøb. Containerfragtraterne er faldet med uhyggelig styrke, og det vil selvfølgelig ramme APM’s indtægter på den korte bane. Men på lidt længere sigt styrker det APM på grund af de mange kapitalsvage konkurrenter. Men falder 12.000 niveau hedder næste stop 11.000 niveau, viser teknikken.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank