Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Finansielle udbydere skal spørge om kunders ESG-ønsker

Joachim Kattrup

mandag 17. juni 2019 kl. 1:53

Forslag fra EU-tilsynsmyndighed ESMA om nye bæredygtige krav i MiFID-reglerne skaber allerede nu et boom i nye ESG-baserede finansielle produkter. Når forslaget bliver til lov, skal finansielle formidlere spørge detaljeret ind til private og professionelle kunders bæredygtige præferencer – og være i stand til at henvise til passende produkter. Frygten for ikke at have de ”rigtige” varer på hylderne, presser de finansielle aktører til at lancere nye finansielle produkter.

Det store boom i nye bæredygtige finansielle låne- og investeringsprodukter er ikke alene drevet af den stigende efterspørgsel blandt investorer og låntagere på de finansielle markeder. Næste reguleringsbølge af lovgivning fra EU under Kommissionens program for ”Sustainable Finance” fokuserer nemlig på en revision af MiFID II reglerne, der regulerer finansielle aktørers processer i relation til handel med værdipapirer.

Hos Jyske Bank opdaterede man i 2018 hele sin strategi, så den lever op til de kommende EU-regler for Sustainable Finance. ”Vores kunders, aktionærers og medarbejderes fokus på bæredygtighed betyder, at vi er gået i gang med at tilpasse og videreudvikle vores produkter og services. Samtidigt er der mange nye lovgivningsmæssige initiativer på vej fra EU. Som et af de konkrete resultater af EU Sustainable Finance forventer vi, at nye krav implementeret under MiFID II frameworket vil betyde, at vi skal spørge alle Jyske Banks investeringskunder om ønsker og præferencer i relation til deres investeringers bæredygtighed,” siger Tine Lundegaard, Head of IR & Sustainability i Jyske Bank.

Ifølge forslaget fra Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA), som EU-Kommissionen har bedt om lovteknisk bistand fra, skal finansielle aktører eksplicit inddrage kunders ESG-præferencer i den finansielle rådgivning. Samtidig bliver det et krav, at de er i stand til at henvise til passende produkter, der opfylder kunders behov, når der rådgives om bæredygtige investeringer og udlån.

De finansielle udbydere frygter nu, at de kan stå i en situation, hvor de ikke kan honorere kundernes efterspørgsel. Derfor er mange allerede nu i gang med at lancere nye bæredygtige finansielle produkter, så de i bogstavelig forstand har varer på hylderne når kunder tilkendegiver de ESG-præferencer, som de ønsker at orientere sig efter. ”I forhold til dels at møde den globale dagsorden omkring bæredygtighed og dels de kommende EU-krav er vi således begyndt at kigge nærmere på, hvad krav og forventninger omkring bæredygtighed indebærer for alle dele af JB-koncernen,” siger Tine Lundegaard.

I forslaget, der også omfatter forsikringsformidlere under forsikringsdistributionsdirektivet (IDD), hedder det, at ”firms should ask about their clients’ preferences (such as environmental, social and governance factors) and take them into account when assessing the range of financial instruments and insurance products to be recommended (…).”

Flere større banker har allerede oprustet både antallet af nye ESG-baserede produkter samt styrket de interne ESG-kompetencer gennem ansættelser og køb af ESG-data fra eksterne dataleverandører. Danske Bank har senest lanceret deres første grønne realkreditobligation. Nykredit har lanceret et grønt lån med reduceret rente rettet mod el-, brint- eller hybridbiler. Nordea har udvidet Nordea Invest Stars familien med endnu en investeringsfond. De finansielle aktører skal spørge kunderne om præ-ferencer for både miljø- og klimatiltag (E) samt sociale- (S) og ledelsesmæssige (G) temaer. Det betyder samtidig, at det vil være meget omfangsrigt og komplekst at honorere kunderne med tilsvarende finansielle produkter.

Finans Danmark er opmærksom på udfordringen blandt medlemmerne. ”Som det ser ud nu, taler vi om rigtig mange ESG-parametre, som de finansielle aktører skal ud og spørge kunderne om indenfor en overskuelig fremtid. Det kan være alt lige fra kønsrepræsentation i ledelsen til vind- og solenergi. Oprindeligt var der kun klimaspørgsmål. Men parlamentet har udvidet omfanget til også at omfatte bl.a. OECD retningslinjer for menneskerettigheder og arbejdsretlige forhold,” siger europapolitisk direktør i Finans Danmark, Sinne Backs Conan.

Hun vurderer, at mange regeringer i EU ikke helt er klar over det tempo, som EU ser ud til at have sat i arbejdet med at få drejet mere kapital i en bæredygtig retning. ”Det er vigtigt at forstå, at EU faktisk er foran de nationale regeringer. Vi mangler i Danmark en politisk strategi på området, ” siger Sinne Backs Conan.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank