Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Sådan har vi gjort

Morten W. Langer

mandag 17. juni 2019 kl. 2:25

Temaanalysen om Aktivt Ejerskab handler om danske investorers rapportering efter anbefalingerne om aktivt ejerskab. Vi gennemgår her baggrunden for temaanalysen og metode i dataindsamlingen. Temaanalysen tager udgangspunkt i anbefalingerne fra Komiteen for God Selskabsledelse fra november 2016, hvor investorerne rapporterede første gang i foråret 2018 – for regnskabsåret 2017.

Med andre ord har investorerne skulle rapportere for anden gang dette forår, hvis de altså selv vælger at være på den såkaldte Positivliste. Komiteen skriver i et forord: ”Anbefalingerne for aktivt ejerskab bygger på frivillighed og “følg eller forklar”-princippet. Dette betyder, at der ikke er et lovkrav om, at investorerne skal forholde sig til Anbefalingerne om aktivt Ejerskab, og den enkelte investor afgør selv, i hvilket omfang anbefalingerne efterleves. Det er komitéens anbefaling, at alle danske institutionelle investorer, som har aktieinvesteringer i danske børsnoterede selskaber, forholder sig til anbefalingerne.”

Da de fleste institutionelle investorer i et eller andet omfang forvalter ”andre folks penge”, hvor kunderne ofte vil lægge vægt på en ansvarlig og omhyggelig forvaltning af kapitalen, ligger der naturligvis et skjult pres på den enkelte investor for at forholde sig til anbefalingerne. I bund og grund handler ”aktivt ejerskab” om, at forvalteren interesserer sig for – og plejer – de investeringer, som er foretaget. Nogle investeringsstile, som eksempelvis ren indeksinvestering, anvendes nogle gange som undskyldning for ikke at agere som aktiv ejer. Men der kan naturligvis komme værdiforøgende tiltag ud af aktivt ejerskab, uanset om det er indeksinvestering eller andre investeringsstilarter. Også med meget små aktieposter, hvor det kan være en idé at samarbejde med andre investorer eller outsource det aktive ejerskab til en af de store proxy advisors.

I temaanalysen i år er det første gang vi udarbejder en egentlig rating, baseret på ti konkrete målepunkter. Sidst tegnede vi et groft oversigtsbillede af fokuspunkter, kvalitet og indhold i de enkelte investorers redegørelser. Fremgangsmåden i år er, at Økonomisk Ugebrevs researchafdeling har kortlagt de store investorers rapportering om aktivt ejerskab. De er blevet gennemgået med henblik på pointgivning efter de retningslinjer, som fremgår af oversigten.

Den endelige score er forelagt hver enkelt investor for at få verificeret oplysningerne. Vi har i en lang række tilfælde oplevet, at investorer har efterrevideret deres oplysninger ud fra Økonomisk Ugebrevs målepunkter (især hvis scoren har været nul point, som så er blevet justeret efterfølgende i den endelige opgørelse).

Her er de ti målepunkter: 1) Redegørelse med forklaringer. Hvert enkelt punkt er besvaret og indeholder en meningsfyldt forklaring for hver enkelt anbefaling.

2) Politik for konkret aktivt ejerskab. Ét point gives for politik for konkret aktivt ejerskab, herunder hvordan det udøves, samt for hvilke virksomheder, og hvornår. Et halvt point gives hvis det alene forklares, hvordan det aktivt ejerskab udøves.

3) Oplysning om eksterne serviceproviders. Oplyses der om brug af service providers, og hvilke virksomheder der er tale om?

4) Eksklusion: Er der en offentlig eksklusionsliste over selskaber, som er ekskluderet som investeringsobjekter?

5) Samarbejde med andre investorer. Der oplyses om samarbejde med andre investorer.

6) Oplyses konkrete voting records. Oplyses i webbaseret database investors konkrete stemmeafgivning på de enkelte børsnoterede selskabers generalforsamlinger? Et halvt point gives, hvis investor oplyser stemmeafgivning for navngivne selskaber ved konkret henvendelse.

7) Politik for aktieudlån. Oplyses om politik for aktieudlån, med hovedvægt på, om der sker tilbagekaldelse af udlånte aktier i relation til stemmeafgivelse på generalforsamlingen?

8) Interessekonflikter. Politikken for aktivt ejerskab bør indeholde en beskrivelse af, hvordan interessekonflikter i relation til aktivt ejerskab identificeres og håndteres. Eksempelvis hvor en erhvervskunde i banken også er mål for et aktivt ejerskab.

9) Rapportering om konkret aktivt ejerskab. Ét point gives ved uddybende forklaring af aktiviteten for konkrete udvalgte virksomheder. Kan f.eks. indeholde forklaring på hvordan dialog har ledt til ekskludering. Eller en overordnet redegørelse af aktivitet og resultaterne af det aktive ejerskab.

10) ESG politik integration i aktivt ejerskab. Beskrivelse af hvordan ESG tænkes ind i ansvarlige investeringer, eksempelvis omkring klima, menneskerettigheder, atom- og kemiske våben etc.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank