Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk InsuranceGate: Finanstilsynet jagter Gefion Insurance

Carsten Vitoft

onsdag 19. juni 2019 kl. 14:46

Økonomisk Ugebrev erfarer, at Finanstilsynet nu er i gang med at endevende økonomien i det skrantende forsikringsselskab Gefion Insurance, efter det i slutningen af sidste år stod klart, at selskabet var langt under solvenskravene. Tilsynet er under massivt pres fra udlandet, hvor de mange danske forsikringskonkurser har kostet dyrt og nu går under navnet det danske ”InsuranceGate”.

Det danske Finanstilsyn er lige nu i al stilhed i gang med at vende hver en sten i Gefion Insurance. Det bekræfter selskabets adm. direktør og ejer Tonny Anker Svendsen over for Ugebrevet, mens Finanstilsynet er helt tavst om situationen og henviser til sin tavshedspligt.

Allerede i slutningen af 2018 stod det klart, at Gefion var langt under vand, og selskabet kom ud af året med en solvens på 0,72, hvilket er langt under de 1,25 som typisk medfører skærpet overvågning fra Finanstilsynet.Gefion har i mellemtiden desperat forsøgt at skaffe ny og ekstern kapital, men må nu erkende, at det ikke kan lade sig gøre, samtidig med at selskabet har tilsynet på nakken. I første omgang har ejerne selv indskudt kapital.

NYE KRAV FRA TILSYNET?

”Vi har endnu ikke fået nogen tilkendegivelser fra Finanstilsynet, men baseret på forløbet af inspektionen og den meget grundige tilgang, som Finanstilsynet har lagt for dagen, forventer jeg, at der vil være områder, hvor vi får at vide, at vi skal forbedre os. Vi har allerede selv foretaget en række tiltag, som gerne skulle sikre, at vi står langt mere skarpe fremadrettet,” lyder det fra Tonny Anker Svendsen.

”Med hensyn til kapitalrejsning vil jeg sige, at det naturligvis komplicerer processen, når Finanstilsynet er på ordinær inspektion. Indtil Finanstilsynet har afsluttet sit arbejde, vil det derfor alt andet lige kun være de eksisterende aktionærer, som kender status godt nok til at indskyde penge. Af samme årsag valgte aktionærerne at indskyde yderligere kapital her og nu,” uddyber han i en mail til Økonomisk Ugebrev, hvor han også slår fast, at der skal tiltrækkes ekstern kapital, så snart tilsynet er færdige med sine undersøgelser.

Usikkerheden vokser dermed i ekspresfart omkring den finansielle situation i Gefion Insurance, og selskabet kan være på vej til at blive det fjerde danske forsikringsselskab, der må smide håndklædet i ringen inden for få år. Gefion er ret ukendt i den danske offentlighed, men har præmieindtægter i omegnen af 2 mia. kroner årligt. Det er dermed vokset til dobbelt størrelse af eksempelvis Købstædernes Forsikring på ganske få år.

Det er ikke mindst væksten, der har skabt problemer, og Gefion er næsten blevet fordoblet på præmieindtægter det seneste år – ikke mindst på ryggen af de andre forsikringskonkurser som eksempelvis Alpha og Qudos Insurance, der gik ned i december sidste år.

Gefion har overtaget dele af de udenlandske kunder og agenter fra Qudos – ikke mindst i Storbritannien. Nu skal Finanstilsynet altså til at se på den selv samme forretning, som det også undersøgte i Qudos sidste år – hvilket bl.a. førte til, at Finanstilsynet krævede ekstra hensættel ser i Qudos for 710 mio. kr.

Et lignende krav kan altså nemt opstå over for Gefion, når Finanstilsynet er færdige med sine undersøgelser. Det vil formentlig kræve en yderligere kapitaltilførsel til Gefion, hvor ejerne netop har tilført 40 mio. kr. for lige at kunne overholde solvenskravene.

INSURANCEGATE DENMARK

Finanstilsynet er i hvert fald under et voksende pres fra udlandet for at få ryddet op i de mange usikre forretningsmodeller, hvor danske selskaber som Alpha og Qudos Insurance er vokset voldsomt på de europæiske markeder uden særlig kapital i ryggen.

Konkurserne i Alpha og Qudos Insurance har kostet dyrt, og den udvikling har fået Garantifonden for Skadesforsikring og de danske politikere til via lovgivning at lukke for dækningen af udenlandske kunder, som for Gefions vedkommende udgør over 90 procent af præmierne. Det skete ved årsskiftet, så nu har garantifonden ryggen fri. Men spørgsmålet er nu, om Gefion har oplyst sine kunder og agenter om, at de ikke længere er dækket af danske forsikringskroner i tilfældet af en ny konkurs. Umiddelbart er der intet at finde om det på selskabets hjemmeside, men Tonny Anker Svendsen siger, at det skete i efteråret 2018.

Økonomisk Ugebrev har spurgt flere af Gefions agenter i Storbritannien og Frankrig, om hvordan de oplever den aktuelle usikkerhed omkring Gefion og selskabets finansielle sundhedstilstand. Ludovic Dumont fra Aleade Forsikringsmæglere i Frankrig fortæller om stor nervøsitet i Frankrig omkring udviklingen i Gefion Insurance – ikke mindst efter de tidligere danske konkurser, som han nu kalder en slags dansk Insurancegate, med underforstået henvisning til den amerikanske, politiske Watergate skandale.

”Gefion Insurance has many brokers in France and most of them were acting with Alpha Insurance before moving to Gefion Insurance recently. Unfortunately, it is very difficult to obtain information on what could be called an insurancegate in Denmark! I have asked the chief redactor of La Tribnue De L’assurance in France to check how serious is this problem for insured in France,” skriver han i en mail til Ugebrevet, hvor han samtidig beder om opdaterede artikler fra Ugebrevet omkring udviklingen i Gefion.

”Do you have new articles coming soon? I will be happy to receive any link from you of how this scandal is going ahead,” slutter den franske forsikringsmægler sin mail.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank