Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Guldrandet kapitalforvaltning begynder at falme

Morten W. Langer

mandag 24. juni 2019 kl. 2:26

Tema om Kapitalforvaltere 2019: Bankernes aktiviteter indenfor kapitalforvaltning, også kaldet asset management, begynder at falme. Bruttoindtægterne er vigende, og den samlede kapital under forvaltning er også toppet for denne gang, viser Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af de store danske kapitalforvalteres udvikling.

Kapitalforvaltning, og altså asset management, har i årevis været bankernes guldkalv, og det er det stadig. Men væksten ser ud til at være slut, både i relation til den samlede aktivitet og i relation til lønsomheden. Ifølge den seneste opgørelse fra det internationale tidsskrift Invest & Pension Europa, I&PE, er asset under management faldet hos de fleste danske kapitalforvaltere det seneste år. Opgørelsen er baseret på indberetninger fra de enkelte selskaber til I&PE, og tallene kan afvige fra de data, som selskaberne selv oplyser i regnskaber og på hjemmesider.

Ifølge I&PE er Danske Banks assets under management (AuM) 758 mia. kr., hvilket kan dække over institutionelle mandater, mens banken ifølge sin egen factbook har 1642 mia. kr. AuM. Bankens division ”Wealth management” omfatter således også Danica Pension og private banking. Det samlede overskud sidste år oplyses her til 3,2 mia. kr., mod 4,5 mia. kr. året før. Bruttoindtægterne dykkede ca. 600 mio. kr., mens omkostningerne steg ca. 800 mio. kr., blandt andet efter overtagelse af SEB Pensions investeringsforretning.

Ifølge banken er marginalen i forhold til AuM fortsat markant faldende, fra 0,64 procent i fjerde kvartal 2017 til 0,53 procent i fjerde kvartal 2018, og videre ned til 0,48 procent i første kvartal 2019. Billedet er på ingen måde unikt for Danske Bank. Samlet kapital under forvaltning er ifølge I&PE også dykket i Nordea, Nykredit, Carnegie, BankInvest og Maj Invest.

Nogle af forklaringerne er, at en del professionelle investorer har hjemtaget mandater på grund af mere usikre tider forude på de finansielle markeder, og der er også indikationer på skærpet konkurrence, hvor de store kapitalforvaltere mister forretning til mindre specialiserede nicheforvaltere eller hjemtager kapital til investering i alternativer.

Generelt rapporterer de store kapitalforvaltere meget sparsomt. Men tallene viser groft sagt, at Danske Banks overskud på denne aktivitet dykkede hele 30 procent, mens Nordea som koncern måtte se det samlede resultat skrumpe med 6 procent, fra 1464 mio. kr. til 1369 mio. kr. Nykredits overskud faldt med 3 procent, fra 400 mio.kr. til 388 mio. kr. Carnegie nettoindtægter steg fra 185 mio. kr. til 206 mio. kr. i den danske forretning, fremgår det af det svenske moderselskabs regnskab, hvor aktiviteten også omfatter investment banking og aktiehandel. Samlet set fik Carnegie i den danske forretning et mindre underskud.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank