Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Morten W. Langer

lørdag 29. juni 2019 kl. 15:22

PowellPutt giver aktiemarkedet endnu et løft: 
Aktiemarkedet ser fortsat de stadig stærkere globale recessionssignaler som en positiv drivkraft. En svagere global og amerikansk økonomi forøger nemlig sandsynligheden for, at den amerikanske centralbankchef Jeremy Powell allerede på rentemødet i juli nedsætter de korte renter. Faktisk afspejler den underliggende korte markedsrente, at der er over en tredjedel sandsynlighed for, at der kommer hele to rentesænkninger á et kvart procentpoint, altså i alt 0,5 procent på næste rentemøde.

Når aktiemarkedet fredag aften i USA tog et spring frem, er det fordi markedet spiller på to heste, hvor begge udfald faktisk har potentiale til at løfte aktiemarkedet:

På den ene side kan de forventede drøftelser mellem USA’s og Kinas præsident ved weekendens G20 topmøde i bedste fald munde ud i, at Trump udsætter den varslede næste store bølge af toldtarifforhøjelser. En udskydelse af en eskalering af handelskrigen vil være et plus for aktiemarkederne. På den anden side vil en fiasko på G20 topmødet mellem Xi og Trump betyde, at handelskrigen går op i næste gear. Det vil umiddelbart blive opfattet negativt for den globale økonomi. Men det ventes også at betyde, at Powell med meget stor sikkerhed leverer den halve procent i rentenedsættelser om nogle få uger. Altså nye kraftige centralbankstimulanser til den globale økonomi. Også det vil trække aktiemarkederne op.

Vi ser det fortsat som meget sandsynligt, at aktiemarkedet rykker tættere på den situation, hvor fokus mere vil være på den kommende globale recession, end på centralbankstimulanser, som sandsynligvis er kommet alt for sent i gang. Vi ser fortsat, at aktiemarkedet drives af overoptimisme, momentum og algoritmetradere.

Teknisk set er en gentest af All-Time-High sandsynlig: S&P Future har på den korte bane mulighed for at genteste 2960, som er All-Time-High, hvilket naturligvis ikke er særlig logisk, når den globale økonomi nærmer sig en recession med stormskridt. Men som nævnt er det centralbankernes nye stimulanser, der lægger en solid hånd under aktiemarkederne.

Vi forventer ikke, at de amerikanske aktier går gennem 2960. Og hvis det alligevel sker, kan der være momentum til yderligere 5-10 procent højere op. Der vil naturligvis være tale om en ekstremt risikabel situation, hvor den aktuelle aktieboble blot vokser sig endnu større. Men det kan være en overvejelse værd at spille med.

Den europæiske centralbank lægger fortsat op til rentenedsættelser, fra minusrenter, og sandsynligvis opkøb af obligationer og måske aktier på de finansielle markeder: På det seneste har det europæiske aktiemarked klaret sig fint. Det er der kun én forklaring på: Mario Draghi fra ECB pønser på, som sin sidste handling, at sætte den korte styringsrente yderligere ned, fra minus 0,4 procent, muligvis suppleret med opkøb på de finansielle markeder. Europæisk økonomi er nu så svag, at ECB igen skal træde til med flere planøkonomiske stimulanser.

For os er det efterhånden vanskeligt at se, hvor vi ender henne. Det er tvivlsomt, om en rentenedsættelse vil have nogen som helst effekt, fordi renten allerede er i minus. Måske kan det stimulere til øget privatforbrug, hvis bankerne begynder at tage penge for at have almindelige menneskers penge på bankbogen. Eller også vil de blot lægge deres penge under hovedpuden. Bankerne vil blive presset yderligere af at skulle betale endnu mere for at have indskud i centralbankerne. Så en rentenedsættelse kan også virke negativt på det hele. ECB kan også begynde at opkøbe aktier og obligationer for at understøtte markedet. De kan jo bare trykke penge, og opkøbe alle børsnoterede aktier på det europæiske aktiemarked. Det vil jo nok understøtte aktierne. Men det er et stort spørgsmål, om det er hensigtsmæssigt, at ECB ejer en stor del af et europæisk erhvervsliv, som samtidig er recessionsramt. Det ligner en meget kortsigtet løsning på de store strukturelle problemer i europæisk økonomi. Ambu gør comeback efter kæmpe nedtur: 
Medtechfirmaet Ambu steg hele elleve procent i denne uge, efter at selskabet afholdt det første investormøde (roadshow) efter nedjusteringen og den revidererede strategi. Vi har spurgt selskabet, om man kunne få adgang til Q&A fra det gennemførte roadshow, men det er der ikke mulighed for. Vi synes at selskabets kommunikation er dybt problematisk, idet der har været gigantisk usikkerhed om selskabets retning herfra, samt den nye CEO’s opfattelse af situationen. Og så vælger man at starte med at kommunikere overfor en snæver kreds af investorer.

Vi kan dog glæde os over, at vi har Ambu i Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og vi forventer, at aktien kan stige yderligere. Men vi ser også store risici på mellemlangt sigt fra en stribe nye aggressive konkurrenter på Ambus område.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank