Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Erhvervsministeriet støtter forskerkritiseret modelobby

Joachim Kattrup

tirsdag 13. august 2019 kl. 9:16

Regeringen støtter bedre investorbeskyttelse

Erhvervsministeriet er via fonden Design Society godt og grundigt involveret i den forskerkritiserede globale modeindustris lobbyorganisation Global Fashion Agenda (GFA). Den kritiseres kraftigt af en sammenslutning af 400 internationale forskere for at vildlede om bæredygtighed i jagten på profit. Erhvervsministeriet støtter med offentlige skattekroner en kritiseret lobbyvirksomhed.

Erhvervsministeriet støtter med skattekroner, via den erhvervsdrivende fond Design Society, selskabet Global Fashion Agenda (GFA). Som beskrevet i seneste udgave bliver GFA stærkt kritiseret for sin lobbyaktivitet om fremme af bæredygtighed i modeindustrien. GFA kritiseres af 400 internationale forskere for bevidst at se bort fra industriens største udfordring om overforbrug og traditionelle forretningsmodeller.

GFA’s overordnede mission er formuleret som ”a mission to make sustainability fashionable.” Erhvervsministeriet støtter altså både finansielt og organisatorisk op omkring en lobbyvirksomhed, der favoriserer en bestemt tilgang til bæredygtighed i modeindustrien.

I GFA’s årlige pulserapport, der også kritiseres af UCRF udråbes de store mode- og sportgiganter (såkaldte Giant players – Sport og Giant players – Fashion), som frontløberne i verden udi bæredygtighed. Flere af dem – bl.a. Nike, H&M og Bestseller – støtter GFA økonomisk. Konklusionen står i skærende kontrast til EU-Kommissionens opfattelse, der i rapporten ” The European Union market for sustainable products ” modsat konkluderer, at det netop er de små og mellemstore virksomheder, der er front i forhold til bæredygtighed. Desuden er tøjindustrien, ifølge EU-Kommissionens rapport, den eneste branche, hvor salget af bæredygtige produkter går tilbage.

Desuden konkluderer GFA, at branchens førende bæredygtige virksomheder ser sig begrænset af de eksisterende bæredygtige løsninger i markedet – som de altså selv mener de har udviklet – og ikke af manglende vilje eller visioner for bæredygtigheden. ”Frontrunners are experiencing the limitation of existing solutions,” skriver GFA i rapporten. Det anses af eksperter, Økonomisk Ugebrev Ledelse har talt med, som værende en stærkt tvivlsom undskyldning, netop fordi den bæredygtige innovation er langt stærkere blandt de små og mellemstore mode- og tekstilvirksomheder.

Erhvervsministeriet har organiseret sin støtte til GFA via den erhvervsdrivende fond Design Society. Ifølge eksperter som Økonomisk Ugebrev har fremlagt fondsstrukturen for, kan flere punkter i fondens vedtægter være problematiske i forhold til governance. Bestyrelsens uafhængighed er svag, og det kan blokere for fondsbestyrelsens nøgterne vurderinger af det kritiserede lobbyarbejdet i datterselskabet GFA.

Ifølge GFA’s seneste årsregnskab (2018) opruster GFA fremadrettet strategien mod politiske lobbyaktiviteter. ”Also a new strategic focus to move GFA´s activities into the policy lobbying,” skriver selskabets i ledelsesberetning. GFA er udover penge fra Erhvervsministeriet bl.a. også finansielt støttet af flere store tøjfirmaer i verden og Danmark – blandt andet Nike, H&M, danske Bestseller og Ganni samt PVH CORP og G-STAR RAW.

Møde mellem GFA og forskere i ubehagelig tone
Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger har GFA i forbindelse med den aktuelle modeuge afholdt et møde med ”The Union of Concerned Researchers in Fashion” (UCRF) om et samarbejde. Mødet blev efter det oplyste ikke en succes, idet GFA ignorerer UCRF’s hovedbudskaber om færre kollektioner og mindre produktion.

GFA skulle efter det oplyste ikke være interesseret i at involvere andre bæredygtighedsopfattelser eller forretningsmodeller end dem som GFA selv promoverer via sine lobbyaktiviteter. Mødet blev derfor afsluttet hurtigt og i en ubehagelig tone. Økonomisk Ugebrev Ledelse erfarer, at forskerene ser sig overfuset og kæmper mod en industri, hvor traditionen for selvkritisk analyse er ikke eksisterende.

Bestyrelsesstruktur i strid med fondsloven?
Design Societys fem bestyrelsesmedlemmer er alle udpeget af stifterne: Erhvervsministeriet og fondens datterselskaber. Men ifølge en gennemgang af Erhvervsstyrelsens praksis omkring uafhængighed i fondsbestyrelser kræves det, at minimum to bestyrelsesmedlemmer er uafhængige.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank