Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

De største ledelseskonsulenter stortrives

Sten Thorup Kristensen

fredag 09. august 2019 kl. 9:47

Tema om Top 40 konsulenter 2019: Konsulentbranchens fire største selskaber har haft stor vækst i både omsætning og bruttoresultat. Indtjeningen har også været god. For McKinsey er det sværere at afkode lønsomheden, fordi indtægterne i nogle tilfælde bliver bogført i udlandet, selv om omkostningerne ligger i Danmark. Det har givet et stort underskud på bundlinjen, trods stor fremgang i bruttoresultatet. Det er et emne, der i hvert fald har været inde på skattemyndighedernes radar.

”Overordnet udviklede de forretningsmæssige aktiviteter sig positivt i løbet af året, i forhold til et marked, der har været udfordrende grundet konjunkturforholdene.” Sådan hedder det i ledelsesberetningen i 2017/18-regnskabet for landets største konsulentfirma indenfor ledelse, Accenture. Det er specielle ord, for med undtagelse af et midlertidigt tilbageslag på aktiemarkedet, er det svært at finde bedre konjunkturer end netop i 2017 og 2018.

Nok var der bekymringer om Brexit, holdbarheden af internationale leverandørkæder med en handelspolitisk aggressiv, ny præsident i USA og disruption fra ny teknologi. Men den slags sorger giver alt andet lige ikke mindre, men mere, omsætning til ledelseskonsulenter.

Tallene taler da også deres tydelige sprog: Det har væ-ret et superår, ikke blot for Accenture, men også for de tre andre store konkurrenter. De har alle haft stor vækst på toplinjen. Hos Accenture med 7,2 pct. til 2 mia. kr., hos Implement med 24 procent til 1,1 mia. kr., og hos McKinsey med 14 procent til 865 mio. kr. Endnu bedre er det gået et hak længere nede ad resultatopgørelsen, nemlig ved bruttoresultatet, som er det, Økonomisk Ugebrev bruger som sammenligningsgrundlaget for hele branchen. Her har væksten for de fire ledende selskaber – det fjerde er Boston Consultning Group – ligget mellem 25 og 68 procent. Det er McKinsey, der ligger i den høje ende af skalaen.

Lederen af det danske kontor, Kim Baroudy, forklarede i forbindelse med regnskabsaflæggelsen i maj til Finans. dk , at fremgangen primært skyldes, at danske konsulenter rejser ud i verden og betjener den globale virksomheds kunder, hvor de nu findes. ”De danske partnere er ret højt ratede, fordi de leverer på missionen. (…) Grunden til, at vi har haft en relativt stor del af omsætningen udenfor Danmark, er, at vi har stærke specialister indenfor ikke mindst digitalisering, indenfor advanced analytics, opgaver relateret til hele den digitale transformation,” sagde Kim Baroudy.

Han sagde samtidig bramfrit, at han var ”fuldstændigt ligeglad” med, at regnskabet udviste et underskud på 77 mio. kr. Det er tredje år i træk med underskud, og indevæ-rende regnskabsår forventes ifølge ledelsesberetningen at blive nummer fire i rækken. Spørgsmålet er, om skattemyndighederne er helt så ligeglade, som McKinsey er. Selskabet betaler ikke selskabsskat i Danmark, på trods af at det efter egen oplevelse går ”utroligt godt”.

Forretningsmodellen er, må man forstå af ledelsesberetningen, at McKinsey lægger en masse omkostninger i den danske organisation, og at den på globalt plan også tjener mange penge hjem, men at denne fortjeneste altså bliver beskattet andre steder. En ekspert i Transfer Pricing forklarer overfor Økonomisk Ugebrev, at modellen godt kan være gangbar, men at han ikke kan sige det ud fra de foreliggende oplysninger. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra McKinsey.

Heller ikke for de andre konsulenthuse er det helt ligefremt at fordele omkostninger og indtægter. Skattemyndighederne har tidligere beskæftiget sig med emnet, fremgår det af Accentures ledelsesberetning. Selskabet har i valgt at indbetale 61 mio. i et efterkrav, der stammer fra en fællesnordisk skatterevision for årene 2005-2011. Accenture bestrider kravet, men har alligevel indbetalt pengene for at undgå proces- og rentekrav. En regnskabsnote, der beskriver forholdet mere detaljeret, er ved en fejl ikke kommet med i den version, der er offentliggjort på CVR-registret. Heller ikke Accenture har været tilgængelige for en kommentar.

Af de fire store konsulenthuse er de tre tilknyttet globale huse – kun Implement, der ifølge Wikipedia er stiftet af Jens Vaisenhus og den nuværende adm. direktør Niels Ahrengot i 1996, har dansk oprindelse. Det nedtones også – ”proudly scandinavian” hedder det på hjemmesiden, hvor det understreges, at man arbejder globalt. Det har man haft succes med, og omsætningen er fordoblet over fem år.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank