Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Økonomisk konfrontation mellem USA og Kina stiger igen i intensitet

Økonomisk ugebrev

søndag 11. august 2019 kl. 11:14

Donald Trump har, efter for nylig at have opgivet at pålægge Mexico yderligere toldsatser, nu valgt at lægge en 10 procent importtold på alle resterende kinesiske eksportvarer til USA. Det sker pr. 1. september og betyder bl.a. højere priser i den amerikanske julehandel. Det er ikke i sig selv nok til markant at svække den amerikanske økonomi, men det er et klart signal om, at den økonomiske konfrontation med Kina ikke vil blive løst foreløbigt. Den vil fortsætte med at have uforudsigelige konsekvenser, og dette for en stadigt større del af USA’s økonomiske aktivitet, skriver Jacob Kirkegaard fra The Peterson Institute for International Economics i denne analyse.

Alene denne forøgede usikkerhed vil skubbe til Fed, for præventivt at sænke renterne yderligere senere på året.

Det kinesiske svar til Trump kom prompte og gjorde det klart, at Beijing nu reelt har opgivet at få en aftale med Trump. Den kinesiske regering stoppede øjeblikkeligt alle indkøb af amerikanske landbrugsvarer – en direkte provokation overfor Trump, som gentagne gange har sagt, at Kinas præsident Xi til G-20 topmødet lovede ham at øge disse indkøb.

STRID OM VALUTAKURSER
Samtidig tillod den kinesiske centralbank for første gang, at den kinesiske valuta, renminbien, bliver handlet til en kurs under 7 til den amerikanske dollar. Herved signalerede Kinas magthavere også, at de har et økonomisk redskab til rådighed, som de også kan bruge, hvis Trump i fremtiden gør alvor af sin trussel om at pålægge alle kinesiske eksportvarer en told på 25 procent. En yderligere svækkelse af renmimbien på måske 5 procent vil makro-økonomisk modvirke amerikanske toldsatser på 25 procent, men dog også eksportere det økonomiske pres til Kinas andre handelspartnere, specielt i resten af Asien.

Trump-administrationen valgte derefter officielt at designere Kina som en ”valutamanipulator”, til trods for at US Treasury så sent som i maj måned kom til den modsatte konklusion, og at faldet i renminbien var markedsdrevet i form af valutaflugt fra Kina. Eller sagt på en anden måde: USA’s regering kalder nu Kina for en valutamanipu-

lator, fordi landet ikke intervenerer nok (!) for at stoppe faldet i dets valuta overfor den amerikanske dollar. Washington er i dag derfor reelt utilfreds med, i hvor høj grad Beijing lader markedskræfterne diktere sin valutakurs.

Denne designering er dog i sig selv ikke specielt meningsfuld, da de mulige sanktioner mod Kina er tandløse og allerede overhalet af Trumps mange eksisterende toldsatser på kinesiske varer.

IMF PÅ MELLEMHÅND
Der er samtidig mindst en stor, potential risiko her, specielt set med europæiske øjne, nemlig risikoen for en ny ledelseskrise i IMF. Amerikansk lov tilsiger, at US Treasury konfererer med IMF om eksistensen af international valutamanipulation. Det er imidlertid næppe troligt, at IMF vil bakke Trump-administrationen op i dens politisk drevne anklager mod Kina. Trump kunne nemt i den situation tænkes at ville afkræve Krystalina Georgieva, den nye europæiske kandidat til at efterfølge Christine Lagarde som IMF-chef, et tilsagn om, at hun vil støtte USA imod Kina, som quid pro quo for at USA vil stemme for hendes kandidatur.

Herved risikerer IMF enten at få en politisk kompromitteret chef – en udvikling som givet på sigt vil underminere organisationens integritet. Eller at skulle igennem en potentielt meget splidskabende ledelsesselektion, som nemt ville kunne ødelægge Europas chancer for fortsat at levere IMF’s øverste chef, eller måske efterlade IMF i en lang periode uden en chef.

Fortsat dybere handelskrig mellem USA og Kina er samtidig gift for de private investeringer i USA (og Kina), ligesom de mest handelsafhængige europæiske lande, som Tyskland, vil opleve en fortsat økonomisk afmatning. Dog er der for EU den fordel, at fortsat konflikt med Kina formentligt vil gøre det mindre politisk og økonomisk attraktivt for Trump at indlede en ny stor handelskrig med EU, og tyske bilproducenter vil derfor kunne bekymre sig lidt mindre om netop denne risiko senere på året.

Det ændrer dog ikke på, at når verdens to største økonomier begynder at slås for alvor, risikerer verdensøkonomien en helt unødvendig nedtur. Trumps aggression rammer derfor i stigende grad os allesammen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank