Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Bank-chefer godkendte transaktioner hos skattelyrådgiver

Henrik Denta

onsdag 21. august 2019 kl. 7:57

Ledende medarbejdere fra Danske Banks afdeling i Luxembourg var dybt involveret i selskabet Luxembourg International Consulting, som banken gennem ni år ejede en tredjedel af. Selskabet var i Luxembourg især kendt for at hjælpe velhavende kunder med at gemme penge i lande med skattely.

Ledende medarbejdere i Danske Banks afdeling i Luxembourg fulgte godt med i, hvad der foregik, og de skulle også skriftligt godkende alle større udgifter i selskabet Luxembourg International Consulting, som banken gennem ni år ejede en tredjedel af. Det fremgår af dokumenter fra selskabsregistreret i Luxembourg, som Økonomisk Ugebrev har gennemgået.

Selskabet, der i daglig tale bare blev kaldt Interconsult, beskæftigede knap 45 medarbejdere, der alle var specialister i at hjælpe og rådgive kunder om, hvordan de kunne etablere sig med selskaber både i Luxembourg og andre lande med status som skattely. Interconsult havde således selv tre fuldt ejede selskaber i Panama og fire fuldt ejede selskaber i British Virgin Island.

ARVET AKTIEPOST

Danske Bank ”arvede” tilbage i 2001 den 33,33 pct. store aktiepost i Interconsult efter fusionen med BG Bank. Men Danske Bank beholdt aktieposten i ni år og skilte sig først af med den igen i 2009, hvor investeringen ifølge kilder i Danske Bank blev betegnet som ”usund”. Med andre ord var ledelsen i Danske Bank hjemme i København ikke længere trygge ved officielt at være tilknyttet selskaber med den forretningsmodel.

Andre kilder, der ikke vil udtale sig til citat, har overfor Økonomisk Ugebrev kaldt det for en ”passiv investering”. Men dokumenterne viser, at centrale Danske Bank chefer havde fuld kontrol med, hvad der skete i Interconsult. Leonhardt Pihl sad dengang i direktionen i Danske Bank i Luxembourg. Han kom hjem til Danmark i 2007 til et job i BRFKredit Bank, men blev fra 2016 kendt i den brede offentlighed som direktør i Dansk Aktionærforening, hvor han især talte de mindre aktionærers sag. I dag arbejder han som specialkonsulent i lobby-organisationen Finans Danmark.

Men mens han sad i Luxembourg, var han også medlem af bestyrelsen i Interconsult. Og han var blandt dem, der i tegningsreglerne for selskabet indgik i den højeste kategori A, hvor han eller andre i samme kategori skulle godkende og underskrive alle store transaktioner over 100.000 euro. Også transaktioner mellem 50.000 og 100.000 britiske pund skulle godkendes af mindst én person fra kategori A. Mindre transaktioner på under 5000 euro skulle kun underskrives af personer, der indgik i kategori C.

Også Mogens Holm fra Danske Bank indgik blandt de personer, der hørte under kategori A. Mogens Holm var fra 2001 til 2007 managing director for Danske Bank International i Luxembourg. Da han kom hjem, blev han chef for Danske Forvaltning og Danske Banks depotselskabsfunktion. Ingen fra Danske Banks ledelse i Luxembourg indgik i tegningsreglerne i de mindre kategorier med betegnelsen B og C.

SORTE FODBOLDPENGE

Den daglige ledelse af Interconsult blev varetaget af Alexis Kamarowsky, en mand der også af Danske Bank blev udstyret med fuldmagt til at stemme på bankens vegne ved generalforsamlinger. Sporene efter Alexis Kamarowsky vidner om en person, der har opereret i den finansielle verden i mange forskellige lande, hvor hans navn optræ-der i forskellige sammenhænge og virksomheder. Han har undgået omtale i medierne undtagen i forbindelse med sin udnævnelse til argentinsk konsul i Luxembourg og i forbindelse med sit arbejde for Røde Kors.

Men hans navn dukkede op, da organisationen, Organized Crime and Corruption Reporting Project, en østeuropæisk organisation, der bekæmper organiseret kriminalitet og korruption, afdækkede, hvordan sorte penge fra handel med fodboldspillere havnede i skattely. Ifølge artiklen, der beskriver afdækningen, var Interconsult og netop Alexis Kamarowsky dybt involveret i at flytte pengene rundt til skattelylande. En advokat i Luxembourg betegnede dog selskabet som ”en velanskrevet finansiel institution”.

Udover at bekræfte ejerskabet af Interconsult har Danske Bank ikke ønsket at fortælle, hvad deres samarbejde med Interconsult gennem ni år bestod i. Danske Banks afdeling i Luxembourg betjente især – ifølge nogle kilder udelukkende – danske kunder med en betragtelig formue. Interconsult blev i 2016 opkøbt og hedder i dag Zedra. Selskabet har i dag kontorer i mange lande, der har betegnelse som skattely.

Henrik Denta

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank