Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Guide for bestyrelsen i en recessionstid

Morten W. Langer

søndag 25. august 2019 kl. 22:06

Bestyrelser bør tage en række konkrete initiativer for at imødegå en periode med økonomisk opbremsning og måske også en recession, hvis de vil leve op til lovens krav og undgå kritik og mistede bestyrelsesposter – for ikke at have gjort deres arbejde godt nok. En artikel i Bestyrelsesguiden med overskriften ”Guide for bestyrelsen i en recessionstid” indeholder en praktisk handlingsplan og huskeliste med gode råd til at sikre virksomheden bedst muligt.

Forfatteren konstaterer, at mange selskaber kan komme til at stå overfor en ”total likviditets- og kapitalstorm”, hvor pengestrømmene fra driften falder, mens omkostningerne er uændrede eller stiger. Samtidig kan der være begrænset adgang til ny kredit og egenkapital, og eksisterende kreditmuligheder kan blive indskrænket.

Loven forpligter bestyrelsesmedlemmer til at indføre kontrolsystemer og til at holde sig informeret om de risici, deres virksomheder står overfor. Hvis de ikke har gjort det – eller har ignoreret alarmsignaler – kan de senere blive anklaget for ikke at have gjort deres arbejde godt og i god tro. Guiden indeholder blandt andet følgende punkter:
• Iværksæt en overordnet gennemgang af virksomhedens aktuelle forretnings-/driftsplan for de næste 12 til 24 måneder med brug af de mest aktuelle data og tendenser og med særligt fokus på likviditets- og kapitalbehov samt likviditets- og kapitalkilder, og revider herefter planen.
• Identificér, og – hvis det er relevant – iværksæt mulige omkostningsreduktioner og andre likviditetsbevarende foranstaltninger, inklusive udsættelse eller ophør af aktietilbagekøb (selv om kapital kan købes billigt tilbage, så kan hensynet til likviditeten i dag være vigtigere).
• Etabler et program, der konstant overvåger de vigtigste indikatorer for virksomhedens præstationer, med omgående rapportering til bestyrelsen om afvigelser, og deres mulige konsekvenser.
• Sørg for stresstests af virksomhedens forretningsplaner i forhold til pessimistiske scenarier for omsætningsudvikling og eventuelle konsekvenser af mistede storkunder.
• Vær særlig opmærksom på de vigtigste forudsætninger for pengestrømmene fra driften – som f.eks. julesalg, eller f.eks. det forventede niveau for bestillinger og afbestillinger.

• Forstå og tag hensyn til direkte og indirekte eksponering mod afledte finansielle instrumenter og den risiko, der omgiver market-to-market aktiver.
• Identificér og vurdér markedsrisici i forbindelse med indtægter og drift på virksomhedens hovedmarkeder, herunder f.eks. risikoen for forstyrrelse af forsyningskæder.
• Fastlæg hvilke kommende investeringer, der er ”essentielle” og hvilke, der eventuelt kan udsættes eller aflyses.
• Undersøg om likviditets- og kapitalkilder vil være på-lidelige fremover. Vurdér især risikoen for forstyrrelser af adgangen til likviditet på kort sigt, inklusive midler, der er investeret i andre. Prøv at finde mulige alternative kilder til likviditet.
• Skaf et overblik over kreditaftaler (inklusive forskellige betingelser) og selskabets andre vigtige aftaler i forhold til selskabets aktuelle planer – men også i forhold til mere negative scenarier.
• Overvej planlægningen af kommunikation, internt og eksternt, hvis der skulle opstå behov for særlig kommunikation til forskellige interessegrupper.
• Gennemgå allerede udsendte meddelelser og overvej, hvordan de passer til virksomhedens situation i dag.

Ændringer i Økonomisk Ugebrev Ledelse

ØU Ledelse og Bestyrelsesguiden har over sommeren været gennem en evalueringsproces, som i løbet af efteråret vil munde ud i følgende redaktionelle ændringer:
• Fra oktober vil vi i hver udgave bringe et større interview om ledelse og bestyrelsesarbejde, hvor vi snakker med en toneangivende erhvervsleder om hans eller hendes konkrete erfaringer fra livet som topleder.
• Vi vil mere systematisk følge bestyrelsens årshjul i den redaktionelle dækning, hvor vi i højere grad beskæftiger os med netop de dagsordener, som bestyrelsen aktuelt arbejder med.
• Vi er ved at tilknytte en stribe dygtige erfarne erhvervsfolk, rådgivere og forskere, som kommer til at bidrage løbende med gode råd om praktisk bestyrelsesarbejde.
• Vi etablerer i regi af Bestyrelsesguiden nogle Bestyrelsesskoleforløb, hvor man kan vælge at modtage ugentlige lektioner med fokus på konkrete temaer. Eksempelvis om bestyrelsens arbejde med digital transformation, bestyrelsesansvaret og bestyrelsens mulighed for at forberede den næste økonomiske afmatning.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank