Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Investorer hamstrer aktier med stadig større risiko

Morten W. Langer

lørdag 07. september 2019 kl. 16:06

Storinvestorer hamstrer aktier med stadig større risiko: Hvorfor tager de store professionelle investorer stadig mere risiko på bøgerne? Er det fordi de har en forventning om bedre økonomiske tider forude, hvor aktierne med størst indbygget risiko lige nu vil få et stærkt comeback? Eller er det fordi de kan se, at obligationsrenterne mange år frem vil ligge i minus, og at obligationer derfor ikke er interessante investeringsobjekter? Det levner nemlig kun aktier tilbage som investeringsobjekter, og derfor hamstrer de store investorer fortsat aktier.

Faktum er, at de internationale risikoindikatorer viser, at de professionelle investorer nu er mere villige til at tage store risici på bøgerne end på noget andet tidspunkt i år. Den forøgede risikovillighed afspejles i det instrument, der hedder iTraxx crossover, der viser investors krav til forsikringspræmien på en kurv af europæiske erhvervsobligationer. Aktuelt er denne forsikringspræmie lige nu den laveste i år.

Så står valget mellem at springe med på vognen/ fortsætter med at være med? Eller skal man igen begynde at være nervøs og skrue ned for risikoen? Underliggende viser de ledende økonomiske indikatorer ikke noget specielt positivt billede. Ugens ledende indikatorer fra Markit for erhvervstilliden i USA og Europa viser, at økonomien fortsat er under svækkelse, men at recessionen indtil videre næppe er der.

Markit skriver i den nye opdatering om USA, at “US business rapporterede i august en af de hårdeste måneder siden finanskrisen (..) det øger frygten for en bredere økonomisk slowdown.” Så umiddelbart tegner det ikke for godt. Men så enkelt er det selvfølgelig ikke. Når aktiemarkederne den seneste måned er steget pænt, er det fordi markedet nu indregner massive stimulanser fra både den europæiske og amerikanske centralbank.

Især har markedet store forhåbninger til næste rentemøde i den europæiske centralbank, nu på torsdag den 12. september, hvor der er varslet en massiv stimulanspakke, antageligt både forøgede obligationsopkøb i markedet og en yderligere nedsættelse af den korte rente. Måske kombineret med lettelser for bankerne, så de ikke rammes entil-en af forøgede minusrenter.

Vi er altså i en situation, hvor centralbankerne træder på speederen, samtidig med at der endnu ikke er dømt klar recession. Vi er måske på vej derhen, men lige nu fokuserer aktiemarkedet på de positive historier. Det kan på den korte bane drive aktierne højere op. Men aktiefesten kan også hurtigt slutte på grund af kolossale underliggende markedsrisici.

Ugens Vindere og Tabere: Bundfiskeri gav nye vindere. Nogle af de mest usikre danske aktier fik i den forgangne uge et boost, måske i kølvandet på forstærkede forventninger til centralbankernes stimulanser, der også løftede obligationsrenterne. Blandt andet mener vi, at der er tårnhøje risici i aktier som A.P. Møller-Mærsk, hvor værdiansættelsen er baseret på forventningen om en kæmpestor overskudsfremgang de kommende år. Det har vi svært ved at se. Også aktier som NKT, ChemoMetec (som fortsat er meget højt værdisat), Vestjysk Bank og Pandora blev løftet pænt.

Og så var det en rigtig god uge for bankaktierne, der over en bred kam blev kørt opad på grund af stigende obligationsrenter. Fortsætter det med stigende obligationsrenter, vil bankaktierne blive trukket med op.

Shorterne har stadig fat i Ambu: Finanstilsynet fremlagde for nogle dage siden den månedlige opgørelse af udviklingen i shortpositioner, og knap 13 procent af aktiekapitalen er shortet i Ambu, og det er kun positioner, der er på 0,2 procent af aktiekapitalen og derover. Efter det oplyste er der udlånt aktier for op mod 25 procent af selskabets aktiekapital, og det indikerer, at der fortsat er massiv tro på aktiekursfald forude.

Det bør også bemærkes, at shortpositionerne i Pandora igen er markant stigende, og ved udgangen af august var shortandelen oppe på otte procent af aktiekapitalen, og det er faktisk det højeste niveau i et helt år. Økonomisk Ugebrev har i tidligere analyser påpeget, at Pandora ved faldende like-for-like salg i salgsstederne kan blive tvunget til at lukke op mod tusinde butikker, og det vil ramme omsætningen meget negativt.

Pandoras ledelse har varslet en ny netværksstrategi, som meget vel kan omfatte nytænkning af butiksnettet. Under alle omstændigheder viser de seneste regnskabstal, at den underliggende salgsudvikling fortsat er negativ på de fleste hovedmarkeder.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank