Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Disruptive robotter kræver disruptive forandringer

Hugo Gaarden

mandag 23. september 2019 kl. 11:28

Boganmeldelse: Robotter og kunstig intelligens ændrer hele vores økonomi og samfundsforhold, skriver en software-entrepreneur Martin Ford i ”Rise of the Robots.” Han frygter ikke robotternes fremmarch, men han mener, at hele samfundet må tilpasses til de nye tider for at klare udfordringen.

Forfatteren, der er teknologinørd fra Silicon Valley, afviger meget fra de sædvanlige dommedagsprofeter, men også fra dem, der tror på teknologiens lyksaligheder. Martin Ford har 25 års erfaring med computere, og han har skrevet flere bøger om sine erfaringer fra den verden. Han skrev i 2009, at de systemer, der kan hindre biler i at støde sammen, ”over tid” kan udvikle sig til selvkørende biler. Det viste sig, at han undervurderede udviklingens hastighed. ”Over tid” varede kun et år, for så introducerede Google en selvkørende bil.

Han understreger flere gange, at vi altid undervurderer udviklingshastigheden, og at vi derfor bliver overrasket over de forandringer, som f.eks. automatiseringen og globaliseringen medfører. Med robotter og kunstig intelligens er der sket et niveauskifte, som ikke kun fører til hastige forandringer på f.eks. arbejdspladsen og i teknologien.

Denne gang er det hele vores samfundsstruktur, der sikkert bliver forandret, og derfor bliver vi også nødt til at ændre den traditionelle økonomiske model for samfundet, mener han. Kravet til radikal nytænkning hænger også sammen med klimaforandringerne, der i sig selv er en konsekvens af vores hidtidige udvikling. De er permanente, og kan ikke klares blot med tekniske opfindelser. Vi står overfor en ”perfekt storm,” hvor alt griber ind i hinanden, og hvor det er nødvendigt, at alle aktører i samfundet forhandler sig frem til nye løsninger.

I de seneste årtier er der ikke sket lønfremgang for den brede befolkning. Der er ganske vist blevet næsten fuld beskæftigelse, så derfor har maskinerne ikke stjålet arbejdspladserne, som mange med jævne mellemrum frygter. Men utroligt mange jobs har en dårlig kvalitet, som bliver overtaget af robotter, og mange højtuddannede vil også blive udfordret af robotter på arbejdsmarkedet.

Den amerikanske økonomi er fordoblet de seneste 20 år, men værdien er ophobet hos en lille elite i toppen. Langt de fleste almindelige amerikanere tjener det samme, som for ti år siden trods vækst i bruttonationalproduktet. Derfor mener han, det er nødvendigt at skabe en gennemgribende omfordeling af samfundets værdier – ikke af sociale og politiske hensyn, men for at sikre en økonomisk dynamik i fremtiden.

Industrisamfundenes befolkninger bliver i stigende grad forbrugere og ikke producenter, og derfor er det nødvendigt at sikre et stigende forbrug for at få en velfungerende økonomi. Da robotter og kunstig intelligens vil lave flere og flere af de opgaver, som også veluddannede udfører, vokser problemet med at finde jobs til de ”overflødiggjorte,” og alle bliver ramt af en voksende usikkerhed. Hvad skal man i morgen?

Borgerløn bør erstatte f.eks. understøttelse og socialhjælp, og det giver også besparelser for samfundet. Borgerlønnen skal ikke bare sikre forbruget, men skal også skabe fleksibilitet og dynamik. Mange ønsker at lave internet-aktiviteter, men det giver som regel en lille indtjening, selv om aktiviteterne kan have stor betydning i samfundet og for virksomheder. Han belyser det med et eksempel: Den smartphone, som alle render rundt med, har ikke i sig selv nogen som helst værdi. Man kan spille Angry Bird med den, når man står i ledighedskøen. That’s it.

Han hæfter sig ved, at internet-sektoren er blevet en ”winner-take-all” strategi, hvor al værdi samles hos en ekstremt lille gruppe medarbejdere og investorer, og det er uundgåeligt, da der ganske enkelt ikke skabes mange jobs, når firmaer som Google og Facebook ekspanderer over hele verden. Men al den aktivitet, der er styret af algoritmer, skaber konstant værdi for den lille gruppe.

Han er på ingen måde socialist, men han henviser til, at internettet er udviklet af den amerikanske stat, og det samme er sket med store opfindelser som chips. Skatteyderne har altså skabt en teknologisk kapital, en samfundsskabt værdi, som nogle få personer og firmaer har formået at udnytte til at skabe enorme private gevinster. Gevinsterne skal fordeles for at sikre forbruget og virksomhedernes afsætning og for at skabe grobund for etablering af nye virksomheder.

Rise of the Robots, Martin Ford, Basic Books, 334 sider, 10,59 dollar.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank