Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Fald i kvindeandel i hver femte Top 100 bestyrelse

Morten W. Langer

mandag 23. september 2019 kl. 11:41

Hvert andet top-100 selskab øger kvinde-andelen i bestyrelsen

Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af mangfoldigheden i de 100 største selskabers bestyrelser viser i år overordnet stilstand: 35 af de 100 selskaber har mindst 30 procent kvinder i bestyrelsen, valgt på generalforsamlingen. Det er det samme som sidste år. Men 20 selskaber har haft en faldende kvindeandel, og det er især selskaber, som i forvejen har det ”svært” med kvinder i bestyrelsen. Frontløberne fortsætter med at tage flere kvinder i bestyrelsen, og ti selskaber har nu lige mange mænd og kvinder i bestyrelsen.

Efter en længere årrække med øgede kvindeandele i de 100 største danske selskabers bestyrelser begynder det at bakke i en stor gruppe selskaber. I hele tyve af de største selskaber faldt andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer sidste år, og det er det største tilbagefald nogensinde i Økonomisk Ugebrevs årlige analyse af mangfoldigheden i de 100 største selskabers topledelser.

Det bemærkelsesværdige er, at den faldende kvindeandel især har ”ramt” selskaber med en kvindeandel, der i forvejen var lav. Noget tyder dermed på, at de mandsdominerede bestyrelser, der har forsøgt sig med kvinder i bestyrelsen, i en stribe tilfælde er gået tilbage til det ”sikre”. Vi vil i den kommende udgave forsøge at botanisere mere i denne tendens, og hvad der ligger bag.

Billedet er dog ikke entydigt negativ i forhold til udvikling i kvindeandelen i de store selskabers bestyrelser. Der var nemlig også fremgang i kvindeandel, målt på generalforsamlingsvalgte kvinder i bestyrelsen, i andre tyve store selskaber. Overraskende var der dog især fremgang i kvindeandelen i mange af de bestyrelser, som allerede har opfyldt målsætningen om en ligeværdig kønsfordeling. Det defineres ud fra, at der er mindst 33 procent eksterne bestyrelsesmedlemmer fra hvert køn (dog 40 procent for bestyrelser med fem og ti eksterne medlemmer, ifølge vejledning fra Erhvervsstyrelsen .

Overraskende har syv af de 25 selskaber, der i år har øget kvindeandelen i bestyrelsen, allerede sidste år opfyldt den målsætning, som myndighederne anbefaler.

Fem selskaber har øget kvindeandelen yderligere helt op til 50 procent, så der er lige mange mænd og kvinder i bestyrelsen. Det drejer sig om Nordea, Tryg, GN Store Nord, Flügger og Brdr. Hartmann.

Særligt den børsnoterede emballagevirksomhed Brdr. Hartmann har taget et kvantespring , fra en kvindeandel sidste år på 14 procent til aktuelt 50 procent. Bestyrelsesformand er Agnete Raaschou-Nielsen, som også er formand for det børsnoterede entreprenørselskab Arkil med en kvindeandel på 40 procent, altså to ud af fem. Læs også interview med Agnete Raaschou-Nielsen i dette tema, hvor hun blandt andet fortæller om opgøret med mandsdominerede bestyrelser i traditionelle mandsdominerede brancher.

Andre selskaber, som også tidligere var fremme i skoen, har øget kvindeandelen siden sidste år til en andel på omkring 40 procent. Til denne gruppe hører bl.a. DSV, Pandora, Post Nord, Sampension og Össur.

Aktuelt lever 34 af de 100 største selskaber op til målsætningen om mindst 33 procent kvindeandel i bestyrelsen. Det er nøjagtigt den samme andel som i sidste års opgørelse. Nye i feltet med ”grønt lys” er blandt andet Post Nord, Sampension, Coloplast, DS Norden og Spar Nord.

Til gengæld er der også en del, der er faldet ud af den bedste liste med grønt lys, fordi der er udtrådt eksternt valgte bestyrelseskvinder, der er blevet erstattet med mænd. Derved er andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer faldet. Som nævnt er kvindeandelen dykket i hele tyve selskaber. Blandt dem er Ørsted, som dog fortsatte ligger indenfor det acceptable med en 33 procent andel kvinder. Også DFDS er gået fra en 50/50 kønsdeling i bestyrelsen til 33 procent kvinder.

I den mere ”kritiske” afdeling med selskaber, der har nærmet sig en ligeværdig kønsopdeling, men som snublede lige før målstregen er A.P. Møller Mærsk, hvor kvindeandelen er dykket fra 27 til 20 procent, TDC fra 43 til 17 procent, og Ecco Sko a/s, hvor kvinderne udgør 17 procent mod tidligere 25 procent. ECCO Holdig har dog en kvindeandel på 50/50, med to kvinder fra ejerfamilien.

Det operative Ecco Sko a/s har en officiel målsætning om 25 procent kvinder i bestyrelsen. Det skriver i årsregnskabet om mangfoldighed, at selskabets ledelse er fundamental uenig i dansk lovgivning om at man skal fastsætte måltal for kvindeandelen:

“ECCO disagrees, fundamentally, with the prescriptive approach in the law passed by the Danish Parliament in 2012, obliging large Danish companies to set targets for improved representation of women in management. ECCO disagrees for two reasons: Firstly, it should be the skill and experience of a person, rather than their gender, that determine if she or he is suitable for a management position. Secondly, it is demotivating for talented women if legislation demands companies to fix a predetermined quota of female managers. ECCO respects the law, but continues the development of its own programme to ensure that suitably talented women will continue to gain positions in the company’s management.”

En stribe selskaber har også valgt at fastsætte målsætninger for kvindeandelen, som er markant under definitionen på en ”ligeværdig kønssammensætning”. Det drejer sig eksempelvis om VKR, Per Aarsleff, NKT, Semler og Danfoss, som altså lever op til deres målsætninger under de vejledende 33 procent. Andre selskaber igen har fastsat målsætninger for 2019, som de endnu ikke har levet op til, men som næste år antageligt bliver udskudt til at være en målsætning. Det drejer sig om A.P. Møller-Mærsk, AP Pension, Netcompany, SimCorp og Bang & Olufsen.

”På generalforsamlingen i 2017 var det alene mænd som opstillede til valg til bestyrelsen, men i det forgangne år har Ambu arbejdet på at finde en kvindelig bestyrelseskandidat med henblik på at udvide bestyrelsen. Uanset medvirken fra et internationalt anerkendt rekrutteringsfirma og udarbejdelsen af en short-liste på relevante kandidater er det endnu ikke lykkedes at finde den rigtige kandidat.”

Erhvervsstyrelsen har mulighed for at give bøder til de selskaber, der ikke følger reglerne om at fastsætte måltal og politikker. Men indtil videre er det ikke sket.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank