Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pensionssektor i internt opgør om strammere kursskæringsregler

Carsten Vitoft

søndag 29. september 2019 kl. 18:25

Efter Økonomisk Ugebrevs afdækning af pensionssektorens praksis med skjult kursskæring på kundernes værdipapirhandel, er der opblusset et opgør mellem pensionsselskaberne om en stramning af reglerne. De er splittede i spørgsmålet om, hvorvidt det er acceptabelt at anvende skjult kursskæring til at skabe ekstraindtægter.

Flere af de største pensionsselskaber går nu efter at få stoppet unfair konkurrence, når nogle selskaber anvender kursskæring på danskernes pensionskroner. Ekstraindtægterne herfra kan nemlig anvendes til at manipulere de officielle omkostningsprocenter, så de ser pænere ud end hos de konkurrenter, som ikke snyder på vægtskålen. Økonomisk Ugebrev erfarer, at kravet om entydige regler vil blive fremsat i brancheforeningen Forsikring & Pensions bestyrelse.

Forslaget kommer på banen efter Økonomisk Ugebrevs artikelserie, der har afsløret omfattende kritik af pensionssektoren praksis. Økonomisk Ugebrev erfarer også, at flere af de største pensionsselskaber ikke har reageret tidligere af to årsager: Dels at det har været umuligt at kortlægge omfanget og derfor problemets størrelse. Dels at flere toneangivende aktører i pensionsbranchen hidtil har troet, at kursskæring var noget, der hørte fortiden til.

FOR KUNDER PÅ MARKEDSRENTE

Men nu erkender et nyt selskab, Topdanmark, at det også i flere år har taget kursskæring på kundernes pensioner. ”Når vores kunder i markedsrentemiljøet går ind i eller skifter mellem forskellige investeringsfonde, er der på et givent tidspunkt forskel mellem købskursen og salgskursen på fondene. Forskellen, eller spreadet, er af en markedskonform størrelse. En vis handel mellem fonde er en fast del af vores markedsrentemiljø og har derfor også fundet sted i 2019,” forklarer Kommunikationschef Steffen Heegaard. Han forklarer desuden, at det kun er en en syvendedel, der indgår i kundernes oplyste omkostninger.

Derfor retter mistanken fra nogle af de største selskaber sig netop nu mod nogle af de selskaber, som i årevis har fremvist meget små synlige omkostninger i diverse sammenligninger, eksempelvis på branchens egen portal ”Fakta om Pension”.

Ud over Topdanmark har Skandia Pension også anvendt kursskæring i større omfang. Ifølge selskabets seneste omkostningsredegørelse udgjorde kursskæring op mod en fjerdedel oven på kundernes omkostninger. Men det har ikke indgået i kundernes oplyste omkostninger. Og det er det, de største i branchen nu vil tage et opgør med. Mistanken retter sig nu også mod nogle af arbejdsmarkedets pensionskasser, som Sampension og Industiens Pension, hvoraf særligt Sampension har ønsket at kapre flere kunder fra de kommercielle selskaber. På den måde frygter de største selskaber, ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger, at de bliver angrebet nedefra på unfair vilkår. Arbejdsmarkedets pensionskasser er i dag, ifølge de officielle omkostninger, en hel del billigere end de store pensionsselskaber.

”DET ER IKKE OS”

Hvorvidt de største går efter et totalt forbud mod kursskæring, eller blot at alle disse omkostninger skal indgå i kundernes omkostninger, er uklart. Men det skal drøftes på bestyrelsesniveau i Forsikring & Pension. Og det kan splitte branchen endnu mere, da ingen rigtigt kan afsløre eller reelt tjekke, hvem der foretager kursskæring og i hvilket omfang. I Sampension og Industriens Pension afviser man fuldstændig brugen af kursskæring. Men flere af de store er omvendt overbeviste om, at det er foregået i mange år. Sampension kan eksempelvis fremvise omkostningstal – altså officielle ÅOP’er – der kun er halvt så store, som det typisk ses i de kommercielle pensionsselskaber, og det er på en almindelig gennemsnitskunde. Mistanken er altså, at nogle selskaber så at sige flytter deres omkostninger fra de synlige ÅOP-tal til usynlige kursskæringer.

I Forsikring & Pension undrer man sig over, hvis de store selskaber nu er utilfredse med den omkostningshenstilling, som åbner døren til dette minefelt. ”Jeg kan oplyse, at det er Forsikring & Pensions bestyrelse, der har besluttet, hvordan kursskæring og spreads skal indgå i beregningen af tallene for ÅOP og ÅOK, der kommunikeres til kunderne,” siger Jan V. Hansen, der er vicedirektør i Forsikring & Pension.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank