Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Sådan vil velhaverne undgå minusrenter på bankbogen

Morten W. Langer

søndag 29. september 2019 kl. 18:34

Økonomisk Ugebrevs survey viser også, at minusrenterne betyder, at de fleste private med indlån over 750.000 kr. er villige til at tage øgede finansielle risici med deres opsparing for at undgå minusrenter på bankbogen. Vi har spurgt om respondenternes foretrukne alternativer, hvis de ikke vil acceptere minusrenter.

40 procent svarer, at de vil flytte deres penge til andre banker med bedre indlånsrenter. Det kunne eksempelvis være til Basisbank, Santander Bank og Norwegian Bank, der fortsat tilbyder positive indlånsrenter, fordi det er en del af deres forretningsmodel af funde sig med private indlån.

Andre 46 procent svarer, at de vil ”investere pengene i aktier, obligationer med lang løbetid eller andre børsnoterede værdipapirer med stor kursrisiko”. Hvis man som investor vil undgå minusrenter, dur tiårige statsobligationer nemlig heller ikke. Så man skal ud i obligationer med endnu længere løbetid, eksempelvis 30-årige realkreditobligationer, eller børsnoterede aktier, hvor den underliggende risiko er betydeligt højere.

PENGE TIL ALTERNATIVE INVESTERINGER

Endelig er der 14 procent af respondenterne, der overvejer andre investeringsmuligheder: 12 procent vil investere pengene i ejendomme, vindmølleprojekter eller ædelmetaller. Og 2 procent siger, de vil sætte pengene i unoterede aktier, eller udlåne pengene til start-op virksomheder via udlånsplatforme.

I de skriftlige kommentarer nævner flere muligheden for at udlåne penge til private, familie og bekendte, og der er ingen tvivl om, at minusrenter på indlån vil fremme det private, grå og uorganiserede lånemarked, dels fordi bankerne er meget lidt risikovillige, og dels fordi selv en udlånsrente på 3-4 procent er attraktiv for private udlånere. I virkeligheden er bankerne ved at overflødiggøre sig selv, nævner flere respondenter.

Flere skriver også, at de vil fordele deres samlede indlån på et større antal banker, med højst 750.000 kr. hvert sted, fordi der fortsat vil være nulrenter her. Én svarer direkte ”I første omgang anvende flere banker (jeg har syv)” En anden svarer: ”Defensive aktier med mulighed for 6-8 % direkte rente (eks Skandinavisk Tobacco Group, Spar Nord og ISS).”

En tredje svarer: ”Om muligt sprede ud på flere konti, herunder familiekonti. Mht pensions- opsparing er det mere problematisk, da midlerne ikke bare kan flyttes. (…) Det er helt gakgak at sætte pensionsmidler skakmat ved at tvinge folk til investeringer i alternativer, hvis man bare vil ligge kontant.” En fjerde skriver: ”Udlåne pengene til private, der ikke kan få lån i deres ejendomme.”

En femte skriver: ”Jeg vil overveje at overføre kontanter til udenlandsk bank.” En sjette skriver: ”Jeg spiller ikke hasard, men hvis bankerne ikke formår at tjene 0,75 % på indlånene så er der noget galt hos dem. Penge er bankernes materiale! Tænk hvis en bygningsentreprenør kunne få bygningsmaterialerne gratis, plus 0,75 rente.” En syvende skriver: ”Lendino og Flex Funding er et godt alternativ. Flex Funding har givet ca. 7,5 procent p.a. siden starten.” Eksperter vurderer overfor Økonomisk Ugebrev, at de havde forventet, at flere ville trække penge ud af bankbogen og placere de fysiske pengesedler et eller andet sted. Eksempelvis som denne respondent skriver: ”Hjem “under hovedpuden” eller i en bankboks.” Men det påpeges også, at Økonomisk Ugebrevs læserunivers består af en meget stor andel af erfarne investorer, der har en klar idé om, hvordan de vil finde andre alternativer.

FARE FOR INDBRUD

At lægge penge under hovedpuden er da heller ikke særligt hensigtsmæssigt, da større beløb i hjemmet kan give en permanent usikkerhed om, hvad der kan ske ved indbrud eller lignende. Til gengæld ses en bankboks som en farbar vej, som muligvis vil blive valgt af en større andel uden særlig investeringsindsigt.

Generelt er det vurderingen hos eksperterne, at det er en rimelig antagelse, at velhavende danskere vil finde på andre veje til at undgå minusrenter på bankbogen, da vi ikke er vant til det. Og hvis man har én million kroner på bankbogen, ud over de første 750.000 kr. uden minusrenter, er der alligevel en årlig besparelse at hente på 7500 kr., og det kan godt give anledning til, at mange vil tage bøvlet med at finde en anden bank eller lignende.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank