Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Moderat vigende tendens i dansk økonomi

Morten W. Langer

lørdag 05. oktober 2019 kl. 19:27

Mens store dele af Europa er på vej mod recession, ser dansk økonomi ud til at holde nogenlunde stand. De ledende indikatorer peger svagt nedad, men de konkrete nøgletal viser forsat ikke den store svækkelse. Men den ligger med stor sikkerhed lige forude.

Opgørelsen over den økonomiske BNP-vækst i dansk økonomi i 2. kvartal viste for nylig solid fremgang. En vækst på 0,9 procent var betydeligt bedre, end hvad man eksempelvis så i tysk økonomi. Til gengæld er opbremsningen fortsat i store dele af Europa, dog især Tyskland, og det kan ikke undgås, at der senere kommer en negativ afsmitning på dansk økonomi.

På en stribe ledende indikatorer for dansk økonomi er der en klart vigende tendens. I Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for dansk økonomi er scoren aktuelt minus 0,7, i det samlede udfaldsrum mellem plus to og minus to. Der synes dermed at være lagt op til betydeligere lavere BNP-vækst i Danmark de kommende kvartaler.

Af de ti målepunkter i konjunkturbarometeret står kun ét af dem i plus, nemlig udviklingen i antal lønmodtagere. De seneste data indikerer dog også ret klart, at de seneste års solide fremgang i beskæftigelsen er toppet, og at det nu begynder at gå ned ad bakke.

På neutral står kun to af signalerne, nemlig boligpriserne, som i det nordlige København fortsat viser svag fremgang, og detailhandelsomsætningen, som synes at holde nogenlunde godt stand. De øvrige signaler i vores konjunkturbarometer for dansk økonomi peger klart nedad: Det gælder de tre indikatorer fra Danmarks Statistik, for udviklingen i industrien, byggeriet og servicesektoren. Også danskernes forbrugerforventninger omkring lysten til at købe varige forbrugsgoder er vendt nedad.

Særligt negativ er udviklingen i bankernes nyudlån til erhvervsvirksomheder, som er dykket til 22 mia. kr. i gennemsnit for de seneste to måneder, mod 33 mia. kr. i samme periode for et år siden.

Den negative udvikling er relativt større for mindre erhvervsudlån på udlån på mindre end 7,5 mio. kr. Udviklingen kan både afspejle, at bankerne har skruet ned for kreditvilligheden, af frygt for hvad der ligger forude, og vigende efterspørgsel efter nye penge fra virksomhederne.

At dansk økonomi næppe vil være immun overfor opbremsningen i europæisk økonomi indikeres også af OECD’s ledende indikator for dansk økonomi, der har vist samme faldende tendens som de fleste andre EU lande over de seneste fire-fem måneder, dog med tysk økonomi som en ekstra negativ undtagelse.

Eb2873d0199f74e7f528

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank