Der skal ikke meget nyt til omkring handelskrigen mellem Kina og USA for at løfte aktiemarkederne. Fredag var der meldinger om de mest seriøse tilnærmelser i den 15 måneder lange handelskrig, men der er lang vej igen. Officielt er meldingen, at par-terne seriøst denne gang er tættere på kompromisser end længe, men at der kan gå op til fem uger fra nu for at få noget konkret på papir.
Fredag fik nyheden aktiemarkederne til at køre op gennem tekniske modstande, og især brud op gennem 2940 for den toneangivende S&P aktiefuture udløste et aktierally, som vi ikke har set længe. Den amerikanske aktiefuture var helt oppe i 2990 for at ende i 2970 ved lukketid kl. 22 dansk tid.
Udsigten til en mulig nedtoning af handelskonflikten løftede især de konjunkturfølsomme ak-tier, herunder aktier indenfor transport, bank, teknologi, handel, energi og råvarer. Bider stemningen sig fast vil lige præcis disse sektorer blive ved at outperforme de mere defensive aktier, som vil gå langt mindre frem.
Spørgsmålet er nu, om aktiemarkederne fredag løb hurtigere end de foreløbige udmeldinger kan berettige? Det ret massive rally, som blandt andet løftede tyske aktier med tre procent, fik uden tvivl hjælp af en short squeeze, da mange investorer har positioner i et kommende aktiekursfald. Vil de fortsætte med at afvikle shortpositioner for at nedbringe deres risiko? Det er helt klart en mulighed.
Den kommende uge bliver dog meget afgørende. Uanset om der kommer hul på handelsforhandlingerne eller ej, vil det næppe ændre på, at den globale økonomi er på vej ud i en recession. Det er et buldrende tog, hvor retningen ikke lige kan ændres med et snuptag. Derfor er vores basisscenarie, at mange investorer vil benytte kursstigningerne fredag og måske i den kommende uge, til at sælge ud og tage gevinster.
På den anden side må vi også erkende, at markedet langt hen ad vejen er styret af stemning, algoritmer og indeksfondes køb og salg, og det kan udløse en selvforstærkende indkøbsbølge.
Men hvis man skal se rationelt på det, så er selskabernes overskud på vej ned, især europæisk økonomi bremser op, og den europæiske centralbanks redskabskasse er stort set tømt. Massive finanspolitiske lempelser skal til i Europa for at genstarte væksten, og opblødning af handelsrestriktionerne vil kun langsomt få effekt, hvis de overhovedet kommer. Så vores bundlinje er, at vi er afventende positive. Men vi vil se tingene an de næste 1-2 uger, før vi for alvor skruer op for risikoen.
Danske high risk aktier fik voldsomt boost fredag. Transport- og bankaktier gik massivt frem, med DS Norden, Torm og SAS i plus 14-17 procent. A.P. Møller-Mærsk, DFDS og Nordic Shipholding lå også med helt fremme.
Men også bankaktierne klarede sig rigtig godt, blandt andet i kølvandet på stigende obligationsrenter. Her var hurtigløberne Vestjysk Bank, Spar Nord, Jyske Bank og Nordea. Generelt klarede de store defensive aktier sig ringe, og der var altså tale om en massiv sektorrotation over i mere konjunkturfølsomme aktier. Men billedet var alligevel ikke helt entydigt, fordi flere konjunkturfølsomme aktier også klarede sig ringe. Blandt andet Rockwool, NKT og MT Højgaard.
Særlige historier: FLSmidth og Chr. Hansen som fik tæsk. Fra begge selskaber kom der skuffende regnskabsmeldinger, som blev heftigt straffet. FLSmidth blev sendt ti procent ned. Og Chr. Hansen blev i ugens løb sendt ni procent ned. FLSmidth venter i år nu en EBITA-margin på 8 procent mod en tidligere forventning om et resultat i den nedre del af intervallet på 9-10 procent.
”Ændringerne er primært baseret på lavere margin end forventet i dele af vores Mining capitalforretning, men vi ser også fortsat et mere ufavorabelt forretningsmix for året”, lyder det i meddelelsen. FLSmidth venter nu et afkast af investeret kapital i intervallet 10-12 procent mod tidligere 12-14 procent, mens omsætningen ventes at lande i intervallet 20-21 mia. kr. mod en tidligere forventning om en omsætning i den øvre ende af intervallet 19-21 mia. kr.
Vi har flere gange tidligere påpeget, at metalråvarepriserne er faldet markant de seneste måneder, og at det kunne lægge pres på salget til FLSmidths mineudstyrskunder. Senest for et par dage siden, hvor vi viste en kursgraf omkring brud ned gennem vigtige tekniske støttepunkter.
Chr. Hansen levede ikke op til analytikernes forventninger i 4. kvartalsregnskabet, og også prognosen for regnskabsåret 2019/20 er svagere end analytikerne havde forventet. Selskabet venter i 2019/20 en organisk omsætningsvækst på 4-8 procent, som er lavere end analytikernes forventning på otte procent, ifølge estimater indsamlet af selskabet. Chr. Hansen ser en overskudsgrad på 29,5 procent, lidt lavere end analytikernes skøn på 30,3 procent.
Morten W. Langer