Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske venture begynder for alvor at levere plusser

Morten W. Langer

mandag 14. oktober 2019 kl. 13:03

Tema om Venturefonde 2019: Hos de 16 større danske venturefonde var det betydeligt flere fonde med solide plusser på bundlinjen end tidligere år. Sunstones andengenerationsfonde klaret sig over en bred kam flot, og Seed Capitals synes at have rystet tidligere års skuffende resultater af sig.

I Økonomisk Ugebrevs årlige gennemgang af resultaterne i de danske venturefonde har det overordnede billede i en årrække været skuffende. Men årsregnskaberne for de 16 fonde viser nu over en bred kam solid resultatfremgang. Samlet var overskuddet i fondene betydeligt højere sidste år end de tidligere år. Tager vi de to Nordic Biotech-fonde ud af regnestykket, på grund af meget store årlige udsving, er billedet, at overskuddet under ét er mere end fordoblet, fra ca. 300 mio. kr. i 2016 og 2017 til ca. 750 mio. kr. sidste år.

Det er samtidig værd at bemærke, at den samlede fremgang er baseret på stigende overskud i langt de fleste fonde, og ikke kun meget store overskud i nogen enkelte fonde. Særligt er det på sin plads at fremhæve de ”nyere” Sunstone-fonde, startet i 2011 og 2016, for stærke resultater. Sunstone Technology fond II, Lifescience fond III og Technology fond III gav sidste år overskud på henholdsvis 152 mio. kr., 216 mio. kr. og 176 mio. kr. efter stærke resultater også året før.

Tre af de fire Sunstone-fonde, startet i 2007, skranter tilsyneladende stadig. Det gælder i særlig grad de to life science-fonde, der de seneste år har givet et akkumuleret underskud på tilsammen ca. 350 mio. kr.

Den største positive overraskelse er Seed Capital, hvor fond II sidste år kom ud med et overskud på 127 mio. kr., mod et minus på 41 mio. kr. året før. Og fond III, stiftet i 2015, kom ud med et overskud på 35 mio. kr., mod et underskud på 30 mio. kr. i 2017.

Ifølge regnskabet for fond II er der sket opskrivninger i værdien af porteføljeselskaber på 171 mio. kr. Ledelsen skriver, at der aktuelt er investeret i otte selskaber, heraf to børsnoterede, nemlig Acarix og Windar Photonics. Acarix er siden årsskiftet mere end halveret i børskurs , blandt andet efter en kapitalrejsning med henblik på at finansiere markedsekspansion. Også Windar er mere end halveret i børskurs siden årsskiftet.

Ledelsen skriver videre i 2018-regnskabet, at det positive årsresultat skyldes værdiopskrivninger, at porteføljeselskabet Trustpilot har hentet 55 mio. dollars i ny kapital, og at Galecto har fået ekstra 79 mio. euro. Andre porteføljeselskaber er blandt andet Vivino, den kendte vin-app. Om den nyeste Fond III skriver ledelsen i årsregnskabet, at efter tre nye investeringer i 2018 er fonden oppe på tolv porteføljeselskaber med samlede investeringer på 190 mio. kr. Blandt porteføljeselskaberne er den velkendte danske mobilnetbank Lunar Way, den digitale valutabetalingsplatform Conify og orderYOYO, som er en ehandelsplatform for take away-restauranter.

Ledelsen skriver, at flere af selskaberne efterfølgende har hentet ny finansiering til højere værdiansættelser, og det har givet grundlag for værdiopskrivninger i flere porteføljeselskaber. Samlet har fonden efter de foreløbige indbetalinger en bogført egenkapital på 282 mio. kr., hvoraf 20 mio. kr. er opsparede overskud. Som større ejere i fonden oplyses i CVR blandt andet Dansk Vækstkapital, Sampension, ATP Private Equity, PFA, Novo holdings og Vækstfonden.

Økonomisk Ugebrevs årlige gennemgang af venturefondens performance viser også, at ATP’s VIA Equity fond I og Fond II fortsætter med at præstere solide plusser på bundlinjen. Til gengæld kæmper ATP’s Fond III, startet i 2016, fortsat med at skabe positive resultater på bundlinjen. Efter et minus på 16 mio. kr. i 2017 blev det til minus 38 mio. kr. sidste år, hvor der blev investeret i seks ekstra selskaber. Så en god forklaring på de røde tal er fortsat fondens meget unge alder, hvor der efter tre leveår er et akkumuleret underskud på 60 mio. kr.

Ledelsen skriver i regnskabet for fond III, som er ligeligt ejet af ATP og PFA, at værdien på de seks nye selskaber, heraf fire danske og to svenske, er fastholdt til indkøbspris, og at nedskrivningen er sket på det tidligere indkøb, samlet 22 mio. kr. Det oplyses, at ledelsen venter at opbygge fonden over fem år, og typisk holde de enkelte porteføljeselskaber i tre-fem år.

I en af de ældre ATP-fonde, Via venture II, blev sidste års overskud 72 mio. kr., mod plus 46 mio. kr. året før. Her skete sidste år opskrivninger i porteføljeselskaber, som dog ikke er blevet frasolgt. Det oplyses, at investeringsperioden er udløbet, og at der vil blive overvejet hele eller delvise frasalg. Oprindeligt har investorerne indskudt 825 mio. kr. Hertil kommer et akkumuleret overskud på 1,37 mia. kr. og udlodninger til investorerne på 1,82 mia. kr.

Det statslige Dansk Vækstkapital, som skal fremme danske venture og kapitalfonde, har ifølge årsrapporten for Vækstkapital II de seneste år indskudt kapital i tre venture fonde, nemlig Balderton VI og Balderton Liquidity, samt Sofinnova Capital IX. Det bemærkelsesværdige er, at Balderton er en ren engelsk venturefond, men den har til gengæld investeringer i fem danske selskaber, blandt andet Vivino og Peakon , der arbejder med måling af medarbejdertilfredshed i virksomheder. Til gengæld tyder det ikke på, at Sofinnova har investeret i danske selskaber.

Tidligere har VækstKapital I indskudt penge i seks runder i venturefonde, nemlig to gange i Seed Capital og én gang i Sunstone. Hertil kommer to runder i venturefonden Heartcore Capital, der bliver forvaltet af Sunstone.

Det fremgår ikke af hjemmesiden hvor mange af porteføljeselskaber, der har et dansk udgangspunkt. Ifølge CVR er der blot tale om, at nogle af de tidligere Sunstone-fonde har taget nyt navn. Eksempelvis er Heartcore Capital Fund III K/S den tidligere Sunstone Technology Ventures Fund IV K/S.

Den fjerde Sunstone-teknologifond er fra 2016 og derfor stadig i investeringsmode. I regnskabet skriver ledelsen, at fire ud af 21 porteføljeinvesteringer er sket i danske selskaber. ”New Investments: Six of the eight new investments were publicly announced. Aula Education Ltd.: UK company located in London, provide a learning management platform for universities. Digital Assets Inc.: US company located in New York, is an online-operating womens jewellery club that designs, produces and sells fashion-forward custom jewellery. Forecast ApS: Danish company located in Copenhagen, develops an intelligent and agile project management software that automatically ties a company’s project related data together in a comprehensive overview. “

Vækstfondens seneste analyse konkluderer igen, at der har været tale om et succesår for dansk venture. I analysen oplyses det, at der er kommet mange nye venturefonde på banen de seneste år. Vækstfonden skriver, at ”der har de seneste år været en opblomstring af en række nye venturefonde i Danmark. Det gælder både traditionelle fonde, men også corporate ventures og andre typer investorer, som ikke kan karakteriseres som en klassisk venture fond.” Af de nævnte fonde i tabellen er en tredjedel opstået inden for de seneste tre år.

Analysen viser også, at der sidste år var 14 mia. kr. under forvaltning i de danske venturefonde, og at nyinvesteringerne sidste år var 4,7 mia. kr., mod 3 mia. kr. året før. Langt hovedparten af de nye investeringer, nemlig 3,7 mia.kr., kom dog fra corporate ventures, altså blandt andet LEGO, Mærsk, LEO, Lundbeck og Novo. Andelen af den samlede investeringskapital, som kom danske virksomheder til gode, var dog faldende, og andelen udgør nu ca. 47 procent af den samlede investeringskapital, mod 49 procent forrige år.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank