Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kæmpegevinst til investorer i Nordic Biotech trods fiasko

Morten W. Langer

mandag 14. oktober 2019 kl. 14:17

Tema om venturefonde 2019: Florian Schönhartings to Nordic Biotech-fonde har været noget af en rutsjebanetur for investorerne, der dog sidder tilbage med solide gevinster. Forward Pharma, som er børsnoteret i USA, viste sig ikke at være det guldæg, som man troede. Men det har især været eksterne børsinvestorer, som har betalt prisen for det fejlskud. Blandt fondenes store investorer er Lundbeckfonden og Vækstfonden.

Investorerne i den ellers meget succesfulde venturefond Nordic Biotech, med den erfarne bagmand Florian Schönharting, har det seneste år fået nogle ordentlige drag over nakken: I den første fond, Nordic Biotech K/S, blev resultatet sidste år et underskud på 467 mio. kr. efter især et kæmpe skred i børsværdien på det børsnoterede porteføljeselskab Forward Pharma.

Senest i oktober sidste år blev det fastslået af en amerikansk retsinstans, at selskabet står til at tabe et mange-årigt patentslagsmål med farmagiganten Biogen. Forward Pharma har krævet royalties fra salget af Biogens sclerose Tecfidera, fordi det danske selskab mener at have patent på et stof, som midlet er baseret på. Men den amerikanske appeldomstol har nu slået fast, at de amerikanske myndigheder ikke er enige.

STORT KURSTAB

I starten af 2017 toppede aktien i 31 dollars, og efter første afgørelse, der gik mod selskabet i marts 2017, og en stor udbyttebetaling i efteråret 2017, dykkede aktien til 5,8 dollars, for at ende året i 3,7 dollars. Ved udgangen af 2018 var aktien faldet yderligere til 0,79 dollars, for nu at ligge i 0,96 dollars. Aktieposten i Forward Pharma var ved årets udgang bogført til 62 mio. kr.

Kurstabet i 2017 løb op i 1,73 mia. kr., men den negative udvikling blev mere end kompenseret med en udbyttebetaling på 1,88 mia. kr. Selvom fondens investorer de seneste år har taget nogle gevaldige hug på værdifaldet på Forward Pharma, har tidligere udsalg af porteføljeaktier givet et kæmpe plus på bundlinjen for fondens investorer, men altså ikke for de aktieinvestorer, der købte sig ind i Forward Pharma til kurser over 23 dollars. UDbyttebetalingen svarede nemlig til en aktieværdi på 23 dollars.

I den anden NB-fond, Nordic Biotech Opportinuty Fund K/S, har forløbet været nogenlunde parallelt med fond ét. Sidste års underskud blev på 188 mio. kr., efter et overskud i 2017 på 653 mio. kr. efter udbyttebetaling på 1,5 mia. kr. fra Forward Pharma. Ved udgangen af 2018 var fondens post i Forward Pharma bogført til en værdi på 54 mio. kr., baseret på den aktuelle børskurs ved årsskiftet.

AKTIEPOST NEDSKREVET TIL NUL

Fond nummer ét har to andre porteføljeselskaber, nemlig Rose Pharma, og Aditech Pharma, hvorom oplyses i regnskabet: ”Aditech Pharma AG has developed certain intellectual property rights, some of which have been transferred to Forward Pharma A/S against potential payments of royalty etc.” Ud over de 54 mio. kr. bogførte aktier i Forward Pharma har Fond ét aktiver i regnskabet bogført til 20 mio. Fond nummer to har også en investering i selskabet Rose Pharma, hvorom det oplyses i regnskabet: ”Rose Pharma has been dedicated to developing certain indications for ghrelin and GLP-1. Rose Pharma is currently undergoing compulsory dissolution and the Limited Partnership has written off its investment in Rose Pharma.” Med andre ord ses aktuelt ikke det store potentiale i selskabet, da værdien i fondens regnskab er nedskrevet til nul.

Begge Nordic Biotech-fonde har især udenlandske investorer som ejere, men også Lundbeck Invest Fond og statens Vækstfonden, begge som betydende ejere. Vækstfondens regnskabsmæssige succes over de seneste år skyldes altså også i høj grad de hurtige udbyttebetalinger fra Forward Pharma. Der oplyses i regnskaberne ikke noget om nye investeringer, og da de to fonde er etableret i henholdsvis 2001 og 2008, følger det af den almindelige norm at lukke fondene ned.

Florian Schönharting påpeger over for Økonomisk Ugebrev, at Nordic Biotech fondene i 2016 og 2017 blev kåret til at være blandt de ti bedste venture fonde i hele verden: ”Hvis man som investor i Forward Pharma købte aktier i selskabet før januar 2017, hvor vi tabte den første sag, så har man fået også sine penge hjem med udbyttebetalingen på 23 USD. Aktuelt er situationen, at der fortsat ligger en mulig upside i aktien, fordi der fortsat er en uafklaret sag om patentrettighederne i Europa. Sagen forventer vi afgøres juli 2020.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Finance Manager
Region Nordjylland
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank