Flere danske institutionelle investorer og NGO’er hilser Global Reporting Initiatives (GRI) nye standard for skatterapportering velkommen. Standarden træder i kraft til nytår. Den indeholder nye rapporteringskrav om selskabsskat og land-for-land skatteoplysninger. NGO’eren Oxfam ser det som et stort nybrud i diskussionen om ansvarlig skat. Investorerne er positive, mens erhvervslivet fastholder forretningsmæssige forbehold.
Global Reporting Initiative (GRI) lancerer senere på året en rapporteringsstandard for globale selskabers skattebetalinger, der formentlig vil presse mange store danske virksomheder til at oplyse mere åbent om skattebetalinger samt også rapportere offentligt om land-for-land skatteforhold. Forslaget til den nye skattestandard fra GRI omhandler to områder. Det ene fokuserer på ledelsens strategiske tilgang til skattebetalinger, og det andet omhandler konkrete oplysninger om skattebetalinger for selskaber og aktiviteter for hver jurisdiktion, selskabet er aktivt i forhold til.
Standarden lægger dermed op til, at virksomheder, der vælger at følge standarden, skal beskrive rammerne for skattepolitikken mere præcist. Det gælder ansvarsplacering, kontroller, implementering i organisationen samt hvordan globale skatterisici håndteres og overvåges. Desuden anbefaler standarden, at der oplyses meget konkret om land-for-land skattebetalinger, interne afregninger (transfer pricing), omsætning og finansielle resulter samt forklaringer på eventuelle forskelle i skatteincitamenter.
Investorer er positive
Oplægget fra GRI til den nye standard for skatterapportering hilses velkommen af flere danske storinvestorer. Både PFA, PenSam, PKA og PBU bakker op om den nye standard, så længe den flugter med OECD’s program BEPS (Base erosion and profit shifting) om bekæmpelse af skattespekulation.
Adm. direktør i PenSam, Torsten Fels, har tidligere i en kronik i Børsen bakket op om offentlige land-for-land rapporteringer. Opbakningen underbygges i PenSams høringssvar til de nye GRI-standarder, som Torsten Fels mener er et vigtigt initiativ. ”Offentliggørelse af land-for-land rapportering af skattebetalinger til regeringer er vigtig for at have en fuldstændig forståelse af den rapporterende enheds skattepraksis. Vi støtter tilpasningen mellem de foreslåede oplysninger og rapporteringsforpligtelser gældende land-for-land,”siger Torsten Fels til Økonomisk Ugebrev.
Også PFA er positivt stemt, ”Vi støtter en tilpasning mellem den foreslåede offentliggørelse og OECD’s BEPS-punkt 13, og vi foreslår, at emner til offentliggørelse inkluderer standarder for dokumentation for overførselspriser,” skriver PFA i sit høringssvar. Det er dog endnu uvist, om de institutionelle investorer vil sætte handling bag deres aktive ejerskab og kræve at de børsnoterede selskaber lever op til den nye standard.
NGO: Et nybrud i debatten
NGO’en Oxfam kalder initiativet et nybrud i debatten om ansvarlig skat. ”Standarden kan blive et stort nybrud i hele diskussionen om ansvarlig skat, fordi det ser ud til at blive det grundigste og mest gennemtænkte bud på, hvordan aktører kan afrapportere på en standardiseret måde omkring deres skatteforhold til investorer og offentligheden,” siger skatteekspert hos Oxfam IBIS, Christian Hallum.
Christian Hallum mener, at den nye standard kommer som et meget naturligt næste skridt for flere danske virksomheder i forhold til ansvarlig skattepraksis. ”GRI’s standard er for mig at se det næste logiske skridt at tage for mange af de aktører i Danmark, der over de senere år har taget dagsordenen om ansvarlig skat til sig, men som har manglet en systematisk og ambitiøs måde at føre dagsordenen ud i livet på,” vurderer Christian Hallum.
Erhvervsliv: forretningsmæssige forbehold
Netop åbne land-for-land skatterapporteringer har været et ømtåleligt debatområde, som både Dansk Industri og Dansk Erhverv afviser som et farbart initiativ i kampen mod aggressiv skatteplanlægning. Begge interesseorganisationer har i Økonomisk Ugebrev argumenteret for , at offentlige land-for-land skatterapporteringer vil svække danske virksomheders konkurrenceevne.
Samme forretningsmæssige forbehold understreges også af VP for Group Tax, Carsten Melgaard fra Carlsberg i forhold til det nye forslag fra GRI. Carlsberg er et blandt mange selskaber, der rapporterer efter GRI standarder.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.