Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bankernes dødsdans: Lapper på dybe strukturelle problemer

Morten W. Langer

søndag 03. november 2019 kl. 22:45

Bankernes aktuelle regnskaber for tredje kvartal afslører, at indtjeningspresset fortsat intensiveres. Flere af de mellemstore banker har i kølvandet herpå varslet stigende gebyrer og minusrenter på private større indlån. Udefra set virker det som panik før lukketid, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse af ugens bankregnskaber.

Langt de flest bankkunder, både private og erhverv, troede nok, at smertegrænsen for gebyrskruen for længst var nået. I en tid, hvor forretningsprocesser automatiseres overalt i erhvervslivet, og især i den finansielle sektor, kan de fleste transaktioner og processer efterhånden håndteres internt i bankerne uden indgreb af menneskehænder.

I det eksterne markedsmiljø er det nye aktører, der netop udnytter de nye, webbaserede muligheder til at tilbyde kunderne en lang række ydelser helt uden gebyrer. Nye aktører med denne tænkning som en vigtig del af forretningsgrundlaget er blandt andet Basisbank, COOP Bank, Norwegian Bank og Lunar Way. De relativt nye banker har ikke rykket de store markedsandele. Men det er også kun starten på en megatrend, der vil blive forstærket de kommende år. Ikke mindst, når de store internationale tech-giganter entrerer det danske bankmarked.

FORRETNINGSMODEL KOLLAPSET

Så helt grundlæggende er det strategisk den helt forkerte vej at gå for de danske mainstream-banker: Grundlæggende er deres forretningsmodeller kollapset, og derfor hjælper det kun meget kortsigtet med de lapperier, vi ser i disse uger: Både Sydbank, Jyske Bank og Nordea har senest meldt om prisstigninger, det vil sige øgede kundegebyrer.

I en tid, hvor kunder ikke får renter på bankindlån, og endda måske betaler minusrenter, virker det psykologisk som ekstremt dårlig timing med de stigende gebyrer. For de mest velhavende kunder kan det udløse to scenarier: Enten at de forlader banken, eller også at de får dispensation for prisstigningerne. Hovedparten af kunderne har bankindlån eller realkreditlån, som binder dem til deres nuværende bank. Man kan sige, at de er stavnsbundet, fordi udlånsvilligheden i bankerne generelt er ringe, og mobiliteten i bund. Godt nok er bankaktierne på det seneste steget en del.

Men det skyldes øgede obligationsrenter, hvor torsdagen dog bød på nye massive rentefald. Så de kursstigninger kan let blive rullet tilbage.

En gennemgang af ugens Q3-regnskaber viser generelt et bedrøveligt billede at udviklingen i bankernes basisindtjening. Isoleret set er Jyske Banks bankforretning (ekskl. realkredit) på katastrofekurs: Nettorenter og gebyrer gav samlet set 1309 mio. kr. i kvartalet, men omkostninger udgjorde 1150 mio. kr. Altså et basisresultat på 159 mio. kr. Bankens sårbarhed fremgår klart af, at ved normaliserede udlånstab på 1 procent af bankudlånet ville der forsvinde godt 200 mio. kr. og bundlinjen ville være i minus. Nu blev det et plus på 33 mio. kr. i tilbageførte hensættelser. Men dette kunstige åndedræt vil ikke fortsætte.

Billedet er stort set det samme i Sydbank: Efter årets første ni måneder er basisresultatet før nedskrivninger 25 procent lavere end samme periode sidste år. Også her reddes billedet til dels af regnskabstekniske tilbageførte hensættelser. Med et normaliseret tabsbillede ville hensættelser spise over halvdelen af basisresultatet på 835 mio. kr. som er ekskl. ekstraindtægter fra konverteringsbølgen.

I Sparnord blev basisresultatet i kvartalet blandt andet løftet af kursgevinster på obligationsbeholdninger, hvor den nordjyske bank spiller med for fuld udblæsning. Uden kursreguleringer i årets første ni måneder var basisresultatet endt på ca. 800 mio. kr. Og heraf vil normaliserede tabshensættelser fjerne ca. 300 mio. kr. Alt andet lige ligger Spar Nord lidt bedre til end Sydbank, mens Jyske Banks bankforretning halter langt bagefter.

Bundlinjen er, at bankernes traditionelle forretningsmodeller er en død sild, fordi lønsomhedspresset slet ikke er slut. De skal til at genopfinde sig selv, og de skal gøre det hurtigt.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank