Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Deeds Capital kan udfordre den traditionelle realkredit

Ejlif Thomasen

søndag 10. november 2019 kl. 15:27

Den traditionelle realkreditindustri kan blive udfordret af den nye aktør, Deeds Capital. Flere eksperter vurderer, at selskabets finansieringsmodel vil appellere til en betydelig del af de danske boligejere, som enten ikke kan låne hos realkreditten i dag, eller som tror på faldende ejerboligpriser. Deeds Capital er om et par uger klar til at udbetale de første boliglån.

Ifølge eksperter har Deeds Capital gode muligheder for at få succes med sin alternative boligfinansieringsmodel. Den nye finansieringsselskab, med tidligere minister Carsten Koch som bestyrelsesformand, yder lån efter et koncept, hvor låntager ikke skal betale rente og afdrag i lånets løbetid. Først når ejendommen bliver solgt, skal der afregnes.

Først på handelstidspunktet – eller hvis låntager opsiger lånet – er det muligt at beregne, om lånet har været dyrt eller billigt for boligejeren, i forhold til traditionel realkreditbelåning. Ved salg af boligen skal Deeds have 25 procent af en eventuel prisstigning på ejendommen som betaling for lånet. Lånets størrelse er fast på den måde, at det udgør 10 procent af ejendommens værdi. Dermed er låntagers situation, at hvis ejendommen hverken stiger eller falder i værdi i låneperioden, er lånet gratis.

REALKREDITLÅN FØRST

Stifter og hovedaktionær i Deeds Capital, Teit Førster Varming, ser selv finansieringstilbuddet fra Deeds Capital som et supplement til realkreditbelåningen. ”Kunder, der kan få et realkreditlån, vil få at vide af os, at de bør overveje den mulighed først. Men navnlig mange ældre kan være fanget i en kreditklemme, og de kan have fordel af et lån hos os,” siger Teit Førster Varming.

Da der ikke skal betales ydelser på lånet i løbetiden, er der ikke overvejelser om, hvorvidt låntagers rådighedsbeløb er tilstrækkeligt. Den nye lånetype er også skræddersyet til låntagere med friværdi, men måske ikke så meget, at de kan holde sig under 60 procents belåning, og dermed kan følge de officielle regler for nedsparingslån.

René Poulsen fra det uafhængige rådgivningsfirma Realråd ser især muligheder for ældre boligejere med friværdi. ”Det kan være en kundegruppe, der er interesseret i at holde de løbende ydelser nede, og her er der jo slet ikke nogen løbende ydelser. For dem betyder det måske så mindre, at de må afgive 25 procent af en mulig værdistigning ved et senere salg,” siger René Poulsen.

Selvom selve udbetalingen af de første lån endnu ikke er gennemført, er der allerede behandlet låneansøgninger for ejendomme til en værdi på 1 mia. kr. Med 10 procents belåning svarer det til ydede lån på 100 mio. kr. ”Vi er meget overvældede over interessen, og må sige at det går over al forventning,” siger Teit Førster Varming. Han oplyser, at den foreløbige erfaring er, at bevilgede lån i gennemsnit ligger fra 66 til 76 procent af ejendommens værdi.

Ifølge Teit Førster Varming vil lånet fra Deeds Capital typisk holde sig inden for 90 procent af ejendommens værdi. De foreløbige tal viser, at det typisk drejer sig om ejendomme med en værdi på 2,8-3,0 mio. kr. Dermed er gennemsnitslånet altså lidt under 300.000 kr., og det svarer til, at der indtil nu er bevilget i omegnen af 350 lån.

GEVINST VED FALDENDE VÆRDI

Et centralt element i den nye lånemodel er fastsættelse af ejendommens aktuelle markedsværdi: Ejendommen skal vurderes af en uafhængig mægler. Det kunne give incitament til at sikre lave vurderinger, så Deeds senere vil have nemmere ved at opnå en andel af en værdistigning. ”Sådan er det ikke i praksis. Dels skal der ved vurderingen være anført referenceejendomme, og dels er situationen, at hvis låntager synes vurderingen er for lav, kan han enten selv komme med en mægler med en alternativ vurdering, eller han kan sige nej tak til lånet. Hvis det sker, må vi dække udgiften til vurderingsarbejdet uden at få en forretning ud af det, og det er vi jo ikke interesserede i,” siger Teit Førster Varming.

René Poulsen har regnet på forskellige scenarier for låntageren. Med en løbende værdistigning på 1 procent om året vil lånet fra Deeds Capital i forhold til et banklån i sidste ende give låntager en gevinst. Ved højere værdistigninger begynder lånet hos Deeds Capital at blive dyrere end alternativet. Omvendt vil lavere værdistigninger gøre Deeds lånet mere attraktivt. Hvis ejendommen direkte falder i værdi, dækker Deeds Capital 10 procent af værditabet, og dermed ender ÅOP med at blive negativ.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank