Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bankers tilbageholdenhed skaber succes for ny SMV-låneportal

Ejlif Thomasen

søndag 17. november 2019 kl. 22:10

Vigende kreditvillighed i bankerne giver i stigende omfang grobund for nye alternativer på det grå lånemarked. SMVDanmarks nye låneportal for medlemmerne begynder nu for alvor at komme i gang med låneansøgninger for mere end 100 mio. kr. Interessen fra medlemmernes side er langt større end forventet. Samtidig falder bankernes udlån til det samme segment.

Svag kreditvillighed og stive myndighedsregler for bankerne og realkreditten har nu givet endnu en alternativ låneformidler vind i sejlene. I den seneste udgav af Økonomisk Ugebrev beskrev vi et nyt alternativ til den traditionelle realkredit for boligudlån. Nu er der også gang i et alternativ til udlån til SMV-virksomheder. Bag projektet står brancheforeningen SMVDanmark, det tidligere Håndværksrådet.

Herfra siger vicedirektør Jakob Brandt, at han er mere end tilfreds med de foreløbige resultater af brancheforeningens alternativ til pengeinstitutfinansiering. Initiativet blev lanceret før sommerferien. Men folketingsvalg og sommerferie betød, at det først for alvor er her i efteråret at der er kommet gang i markedspladsen for låneformidling.

KONSEKVENS AF UTILFREDSHED

”Vi startede reelt først kampagnen for markedspladsen op i løbet af september. I lyset af, at der for tiden er meget afdæmpede generelle vækstforventninger i erhvervslivet, er det imponerende at se interessen. Totalt er der nu kørt 27 mio. kr. gennem behandlingsprocessen, og vi har modtaget låneansøgninger for et beløb på nu over 100 mio. kr.,” siger Jakob Brandt.

Initiativet er født som en konsekvens af utilfredshed med pengeinstitutternes behandling af medlemmer af SMVDanmark. Nationalbankens udlånstal for pengeinstitutter viser da også, at udlån til gruppen af selvstændige er faldende. Sammenligner man personligt ejede virksomheders lån fraregnet boliger, var bankernes udlån ved udgangen af september på 63.273 mia. kr. I forhold til samme måned året før har der været tale om et fald på 1570 mio. kr. Dermed er der taget højde for eventuelle sæsonudsving. De seneste to måneder viser bankernes udlån til personligt ejede virksomheder en tilbagegang på godt 300 mio. kr.

Udviklingen underbygges af Nationalbankens udlånsundersøgelse for tredje kvartal. Her oplever fem af de 17 adspurgte banker lavere efterspørgsel fra erhvervskunder sammenlignet med kvartalet før. Resten oplever uændret efterspørgsel. Det er både fra nye og eksisterende kunder, at efterspørgslen hos bankerne er faldende, og det gælder navnlig for gruppen af små og mellemstore virksomheder. Det er altså i det lys, at interessen for SMVlånene skal ses. ”Når vi samtidig kan se, at efterspørgslen efter lån samlet er vigende, så er det særdeles tilfredsstillede at se interessen for vores låneformidling,” siger Jakob Brandt. Han oplyser, at der i de kommende måneder vil ske en intensiveret markedsføring af mulighederne, bl.a. på medlemsmøder. ”Her vil virksomhederne for alvor blive eksponeret over for muligheden for finansiering og placering af overskudslikviditet,” siger han.

I forhold til bankernes produkter fremhæver han, at låntager med SMVlån bliver tilbudt faste vilkår i låneperioden, i modsætning til bankerne, der altid vil forbeholde sig ret til at justere renten.

Samtidig er rentemarginalen for lån ydet gennem SMV-Danmark kun på 1 procent. Til sammenligning viser Nationalbankens tal, at personligt ejede virksomheder i september betalte en rentemarginal i pengeinstitutter på 4,01 procent, mens ikke-finansielle selskaber betalte 2,59 procent.

MULIGHEDER MED OVERSKUDSLIKVIDITET

Den anden side af låneportalen, nemlig finansieringssiden har i den første periode været lidt mere træg. Her har det i første omgang været eksterne investorer, der har leveret finansieringen. Men hensigten er, at det også skal varetages af medlemmer. Her peger Jakob Brandt på at den aktuelle udvikling, hvor flere og flere banker indfører negative renter. ”Jeg forventer, at det vil få flere til at overveje alternativ placering af likviditet, og med låneportalen er der mulighed for at indskyde penge til udlån fra 200 kr. og op,” siger han. Hele administrationen af både indlån og udlån sker i et samarbejde med Flexfunding. Det betyder, at der allerede eksisterer ganske detaljeret statistik for lånenes forløb, sikkerheder, restancer og tab. Låntagere kan låne beløb mellem 200.000 kr. og 5 mio. kr. Renten kan fastsættes inden for intervallet 3,95-9,7 procent, og løbetiden for lånene er fra 6 til 60 måneder.

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank