Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Beierholm har flest revisionskunder i Danmark

Morten W. Langer

søndag 17. november 2019 kl. 22:19

TEMA: Revisionsfirmaer 2022 DEL 2 – Beierholm og BDO spiser markedsandele fra de store

Økonomisk Ugebrev kortlægger her for første gang markedet for revisionsydelser, med fokus på de ti største revisionsfirmaer: Målt på antal revisionskunder er Beierholm landets største revisorfirma med 21.018 kunder. Derefter følger BDO, Deloitte og PwC, hvor den gennemsnitlige revisorkunde ikke overraskende er størst hos PwC.

PwC er landets største revisionsfirma, målt på samlede indtægter fra lovpligtig revision. Sådan lød konklusionen i Økonomisk Ugebrevs årlige tema om revisionsbranchen, der blev bragt i den seneste udgave. I denne udgave graver vi for første gang dybere i det samlede revisionsmarked, med data for antal kunder hos de ti største revisionsfirmaer, fordelt på størrelse, opgavetype og geografiske regioner.

Overordnet er konklusionen, at Beierholm er landets største revisionsfirma, målt på antal revisionskunder, altså hvor både små og store selskaber tæller lige meget med i opgørelsen. I forhold til det samlede antal selskabsregnskaber i Erhvervsstyrelsens CVR-register har Beierholm en national markedsandel på 9,2 procent af samtlige selskaber med en eller anden form for revisionspåtegning.

At Beierholm ikke har den store tyngde blandt de store virksomhedskunder fremgår af det faktum, at den gennemsnitlige virksomhedskunde har aktiver for 18,5 mio. kr. Billedet er dog stort set det samme hos BDO, hvor den gennemsnitlige virksomhedskunde har en balancesum på 20,9 mio. kr.

Alle tallene i denne analyse er baseret på udtræk fra regnskabsdatabasen Bisbase, som løbende udarbejder dataark for hvert enkelt revisionsfirma i Danmark, med angivelse af en stribe stamoplysninger baseret på en gennemgang af samtlige regnskaber i CVR.

Fra Beierholm siger adm. direktør Søren V. Pedersen: ”I Beierholm er vores fokus dedikeret til mindre og mellemstore virksomheder, hvorfor vi finder det naturligt, at vi opsøger og tiltrækker netop disse kunder. Ambitionen om at imødekomme vores kunders ønsker og behov ligger til grund for alt, hvad vi foretager os – lige fra udvikling af værktøjer, ydelser og uddannelse af vores medarbejdere til måden hvorpå vi tilrettelægger samarbejdet med kunderne. Vores oplevelse er ikke, at vi tilvælges på grund af lavere honorarer, men snarere at vores ”maskinrum” er tilpasset og gearet til netop denne kundetype, som også indbefatter en lang rækker kunder i regnskabsklasse C.”

Videre siger han: ”Mange af vores regnskabsklasse C- og D-virksomheder er enten kunder, hvor vi har været med ”på rejsen” som deres revisor fra de har været en mindre virksomhed. Eller også er det kunder, der typisk er kommet til os, fordi en regnskabsklasse C-kunde i vores revisionsvirksomhed meget ofte vil være blandt en partners største kunder, hvorfor netop sådanne kunder hos os oplever et afledt nærvær og tilstedeværelse fra vores side, som de ikke altid oplever hos vores større kollegaer, for hvem en klasse C-kunde måske ikke altid er blandt en partners største kunder.”

Kortlægningen viser også, at Beierholm har 20.425 virksomheder i regnskabsklasse B, altså små virksomheder med under 50 ansatte eller under 89 mio. kr. i omsætning. Næstflest revisionskunder i denne regnskabsklasse har BDO med 16.155, og BDO er på denne banehalvdel også større end både PwC og Deloitte, der hver har 14.653.

og 16.155 revisionskunder i denne regnskabsklasse.

Analysefirmaet Aalund, der hvert år måler kundetilfredshed hos de største revisionsfirmaer, kommer frem til, at Beierholm og dernæst BDO scorer højest i kundetilfredshed hos firmaer med flere end 50 ansatte. I realiteten handler målingen om virksomheder i SMV-segmentet, da de tre største revisionsfirmaer er dominerende blandt de helt store firmaer. Men Beierholm og BDO synes altså at stå meget stærkt i den brede underskov af virksomheder i dansk erhvervsliv, mens KPMG synes at score systematisk lavere end de øvrige revisionsfirmaer.

Når det kommer til de mellemstore og store ikke-børsnoterede selskaber, hvor konkurrencen om revisionshonorar-kronerne er ekstra intensiv, ligger dominansen hos de tre store revisionsfirmaer. PwC har med 1475 revisionskunder i denne regnskabsklasse en markedsandel på 26 procent, mod Deloittes 23 procent og Ernst & Youngs 21 procent.

Det er ikke mindst i denne regnskabsgruppe, som omfatter både mellemstore og store virksomheder, at der sker forsøg på at kapre flere kunder fra de mellemstore revisionsfirmaer uden for Top 3: Indtil videre er det lykkedes bedst for Beierholm med 582 regnskabsklasse C-virksomheder, svarende til en samlet markedsandel i denne gruppe på 10 procent. Beierholm efterfølges af BDO med 438 virksomhedskunder i denne gruppe, svarende til en markedsandel på 8 procent.

Det stadig relativt nyetablerede KPMG, som over de seneste fire år er opbygget fra bunden, har 316 virksomheder i denne gruppe. Mange af virksomhedskunderne er udenlandsk ejede danske datterselskaber af internationale koncerner, som har et globalt samarbejde med KPMG netværket. Fra KPMG siger CEO Henrik R. Mulvad: ”Mellemstore

virksomheder er et strategisk vigtigt område for KPMG, hvor vi oplever kraftig tocifret vækst. Vi satser på digitaliseringen af revision og ser en stigende tilgang af kunder, hvor datadrevet revision er omdrejningspunktet. Der er et stort potentiale for mange virksomheder at få mere værdi ud af deres data, og det bistår vores revisorer med.

Henrik R. Mulvad anfører, at man ikke går efter vækst for enhver pris: ”Vi står meget stærkt inden for datadrevet revision og rådgivning, hvor jeg mener, vi ligger i absolut front på det danske marked. Det er selvsagt en fordel i kampen om kunderne, uanset størrelse. Vi ser fortsat et enormt prispres på revisionen af de største virksomheder i Danmark, og vi vil vurdere fra gang til gang ved større udbud, om det er noget, som vi mener, er attraktivt for os at deltage i.”

Sammenregnes revisionskundernes samlede aktiver for hvert enkelt revisionshus, fremgår det klart, at PwC er størst målt på volumen, altså samlet aktivmasse, som når op på 4748 mia. kr., mod Deloittes 2298 mia. kr. Målt på denne måde er PwC altså knap 20 procent større end Deloitte, og Ernst & Young kommer en del efter med en samlet aktivmasse hos kunderne på 2595 mia. kr., hvor det vægter meget tungt for de tre revisionsfirmaer, at de er dominerende revisorer for de danske top 100-virksomheder. Kunderne hos Beierholm har en samlet aktivmasse på 388 mia. kr., mod BDO’s 347 mia. kr. og KPMG’s 293 mia. kr. Blandt efterfølgerne er Grant Thornton størst med en aktivmassse på 108 mia. kr.

Bisbases kortlægning af de enkelte revisionsfirmaer viser også navngivne store revisionskunder, og det fremgår klart, at næsten alle de største virksomheder lægger deres

revision hos top 3. PWC har som bekendt en perlerække af de mest profilerede danske koncerner, som eksempelvis A.P. Møller-Mærsk, Ørsted, Novo Nordisk, Vestas, TDC, Carlsberg og Danfoss.

Deloitte kan – næsten – følge med, med revisionskunder som Kirkbi, Lundbeck, Demant, Leo Pharma og Grundfos. Og Ernst & Young er også godt med, med kunder som Arla Foods, Realdania, ISS, Salling Group, FLS, Pandora og VKR. Fra E&Y siger CEO Torben Bender, der tydeligvis har stor fokus på at tage markedsandele blandt de største erhvervsvirksomheder:

”Vi har en stærk position og dækker bredt i revisionsmarkedet blandt såvel de største som de mindre og mellemstore virksomheder. Det har været et stille år, når det gælder rotation blandt de største virksomheder og såkaldte Public Interest Entities (PIE). Men over de kommende år forventer vi, at der vil være en række udbud på grund af rotationskrav. Vi har i dag 29 af landets top 100-virksomheder som revisionskunder, og vi ønsker at fastholde en solid markedsandel her og blandt PIE’s i øvrigt. I andre dele af markedet er der ikke tilsvarende krav om rotation og et større rådgivningsmarked. Der ønsker vi også at være et attraktivt valg for virksomheder, og den ambition har vi over hele landet.”

KPMG har blandt andet Royal Unibrew, NNIT, Santa Fe, Codan, Aalborg Portland, LM Wind Power og Cheminova. Herefter begynder det for alvor at tynde ud i de store virksomheder, viser Bisbases kortlægning: Beierholm har som kunder Krogagerfonden, Scannomat, Harboes Bryggeri og Svend Møller Hansen Holding. Om den generelle konkurrencesituation siger Søren V. Pedersen:

”Det er vores forventning, at den del af vores ydelser, der relaterer sig til revision og regnskab, vil være stagnerende/for nedadgående som procent af vores samlede omsætning, mens ydelser indenfor rådgivning/skat samt erhvervsservice (bogføring/outsourcing) vil udgøre en til stadighed stigende procent af vores samlede omsætning – med andre ord en fortsættelse af den udvikling, vi har set fra 2017/18 til 2018/19.”

BDO har i kundebasen Dako Denmark, Struers, Danske pelsdyravlerforening, Eurowind og Harald Nyborg. BDO har fortsat den store tyngde i det offentlige, herunder som revisor for kommuner og regioner. Fra BDO siger adm. direktør Stig Hartwig:

”I BDO har vi stor fokus på at øge vores markedsandel generelt og særligt i segmentet +50 medarbejdere, hvor vi bl.a. konkurrerer på øget partnerinvolvering samt vores brede og dybe specialkompetencer fra bl.a. advisory, skat, moms, it, cyber mv. Vi siger selv, at vi giver markedet det bedste af to verdener: Den indlevende og nærværende opmærksomhed fra medarbejdere og partnere samt trygheden ved at være i hænderne hos en af de hurtigst voksende globale aktører i markedet.”

Analysen viser også, at de ti største revisionsfirmaer har forskellige geografiske styrkepositioner, typisk baseret på en lang forhistorie med traditionelle stærke kontorer, herunder fusioner med stærke lokale revisionskontorer. Eksempelvis Ernst & Young har lagt flest kunder i Syddanmark, mens KPMG har næsten to tredjedele af sine revisionskunder i hovedstaden. PwC er stærke over hele landet, undtagen i Nordjylland, hvor revisionshuset er sjette størst målt på antal revisionskunder.

Grant Thornton har over 80 procent af sine kunder i hovedstaden, hvilket hænger godt sammen med revisionshusets fokus på ejendomsselskaber, investeringsselskaber og andre finansielle virksomheder.

Martinsen har næsten halvdelen af sine kunder i Syddanmark og meget få kunder i Nordjylland og på Sjælland samt i hovedstaden. Hovedparten af kunderne kommer fra Syddanmark og Midtjylland. De meget store geografiske forskelle i kundetyngden understreges også af Inforevisions kundeandel på 95 procent i hovedstaden med også en mindre tyngde på Sjælland. Derimod stort set ingen kunder i Jylland.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank