Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Deloittes indenlandske forretning stagnerer

Morten W. Langer

søndag 24. november 2019 kl. 19:22

Hvem er den største danske Corporate Finance-rådgiver?

Omsætningen i de største revisionshuse forsætter med at buldre derudaf. Stort set hele væksten trækkes af andre rådgivningsopgaver end lovpligtig revision. I Top 6 falder Deloitte bagud målt på indenlandsk forretning, og væksten kommer alene fra ekstern omsætning udenfor landets grænser.

Målt på bruttoresultat fortsætter PwC med at hale ind på landets største revisionshus, Deloitte, og forskellen mellem de to bliver stadig mindre. Bruttoresultatet hos PwC steg sidste år 10 procent til 2,1 mia. kr., mens det hos Deloitte lå fladt på knap 2,4 mia. kr.

Formelt kan Deloitte dog godt sige, at væksten også her var 10 procent, men kun målt på omsætning, hvor hele væksten blev afleveret til andre eksterne parter. Deloitte skriver i regnskabet følgende: ”Our revenue amounts to DKK 3.7 billion, with a 10% organic growth compared to last year. The growth in revenue on clients with headquater in Denmark goes far beyond the revenue growth in Denmark, and the exploitation of competencies from other member firms have increased significantly.”

Alt andet lige kan man sige, at Deloitte er blevet endnu bedre til at følge sine store danske kunder med ud i verden, men har tabt markedsandele på hjemmebanen.

Ifølge revisionshusenes seneste gennemsigtighedsrapporter ligger den lovpligtige revision i bedste fald uændret, meni flere tilfælde er den nedadgående. Automatisering af processer i regnskab og revision, samt fortsat priskonkurrence, lægger fortsat et massivt pres på indtægterne fra lovpligtig revision.

Deloitte måtte sidste år se indtægterne fra revision dykke seks procent til 800 mio. kr., mod 847 mio. kr. året før. Mens indtægterne fra public interest entities (PIEs) er steget 8 mio. kr., er revision af andre selskaber faldet 55 mio. kr., fra 697 mio.kr. til 642 mio. kr.

Bag indtægtsfaldet kan der både ligge et prispres, der nu rykker længere ned i virksomhedsstørrelser, men også at nogle af de stærke SMV-revisorer har taget markedsandele. Eksempelvis er både Beierholm og KPMG gået solidt frem i indtægter fra lovpligtig revision. At selve revisionsforretningerne generelt er under pres afspejles også af de andre revisionshuses oplysninger.

PwC holdt lige netop skindet på næsen på revision, med en fremgang på én procent i omsætning, fra 939 mio. kr. til 949 mio. kr. Af gennemsigtighedsrapporten fremgår, at PwC har revisionsomsætning på 277 mio. kr. for PIE-kunder, altså typisk børsnoterede selskaber eller finansielle kunder, og det er næsten det dobbelte af Deloitte. Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet de særlige udfordringer, PwC har med store indtægter fra anden rådgivning for revisionskunder. Da der er lange overgangsregler for revisionsvirksomhederne, er det næppe noget, der endnu har stor effekt:

PwC oplyser, at firmaet har indtægter på 675mio. kr. for såkaldt tilladt rådgivning til revisionskunder. Hos Deloitte er denne type rådgivning oplyst til 875 mio. kr., men med den ekstrainfo, at 190 mio. kr. af rådgivningsindtægterne ligger hos PIE-revisionskunder. Generelt må det dog forventes på længere sigt, at revision og rådgivning vil blive skilt mere ad, ikke mindst hos de samfundsvigtige PIE-kunder, hvor der er ekstra stor fokus på tilliden til revisors arbejde og rolle som offentlighedens tillidsrepræsentant.

Årets gennemgang af de store revisionsselskabers regnskaber viser, at KPMG fortsat har svært ved at bide sig fast som en ligeværdig aktør i den gruppe, der internationalt kaldes Big Four. Efter at hovedparten af det tidligere og meget stærke KPMG blev overtaget af EY, blev det internatio

nale KPMG nødt til at poste penge i at opbygge et nyt dansk KPMG fra bunden. Det er lykkedes et stykke hen ad vejen, og det nye KPMG spiser sig stille og roligt ind på gruppen af de næststørste, nemlig BDO og Beierholm, der har en omsætning i omegnen af 1 mia. kroner, mens KPMG efter 20 procent fremgang sidste år nåede godt en halv mia. kr. Økonomisk Ugebrev har tidligere søgt efter svar på, hvilken strategisk vej KMPG ville forfølge: Revisionsvejen eller anden rådgivning. De seneste regnskabstal giver måske lidt af svaret: Væksten i lovpligtig revision var sidste år 6 procent, mens den på anden rådgivning var hele 26 procent.

Også KPMG’s ledelse har fundet det bedste sellingpoint frem for at promovere sin virksomhed. Her er det blevet til ”Danmarks hurtigst voksende revisions- og rågivningshus.” Ifølge det seneste regnskab voksede selve KPMG fra 424 mio. kr. til 507 mio. kr., altså med knap 20 procent. Oveni kommer så fremgangen i datterselskabet skatterådgiveren KPMG Acor Tax P/S, som øgede omsætningen fra 151 mio. kr. til 190 mio. kr. Ifølge regnskabet blev den rene revisionsindtægt øget til 176 mio. kr., mod 165 mio. kr. året før, mens rådgivningsindtægter steg markant, fra 259 mio. kr. til 332 mio. kr.

Det nye KPMG er dog tilsyneladende ved at få styr på økonomien, idet der siden starten er blevet postet et stort, trecifret millionbeløb i at genopbygge den danske forretning. Ifølge regnskabet var sidste års koncernbidrag på 32 mio. kr., mod 71 mio. kr. året før. Personaleomkostningerne steg samtidig til 357 mio. kr., mod 334 mio. kr. året før. Målt på antal revisionskunder er Beierholm landets største revisorfirma med 21.018 kunder. Derefter følger BDO, Deloitte og PwC, hvor den gennemsnitlige revisorkunde ikke overraskende er størst hos PwC.

I forhold til det samlede antal selskabsregnskaber i Erhvervsstyrelsens CVR-register har Beierholm en national markedsandel på 9,2 procent af samtlige selskaber med en eller anden form for revisionspåtegning. At Beierholm ikke har den store tyngde blandt de store virksomhedskunder fremgår af det faktum, at den gennemsnitlige virksomhedskunde har aktiver for 18,5 mio. kr.

Billedet er dog stort set det samme hos BDO, hvor den gennemsnitlige virksomhedskunde har en balancesum på 20,9 mio. kr. viser en analyse, baseret på udtræk fra regnskabsdatabasen Bisbase, som løbende udarbejder dataark for hvert enkelt revisionsfirma i Danmark, med angivelse af en stribe stamoplysninger baseret på en gennemgang af samtlige regnskaber i CVR

Beierholm vil vokse

Beierholm og BDO gik begge solidt frem i seneste regnskabsår. Beierholm på både revision (plus 8 procent) og anden rådgivning (plus 11 procent). De to firmaer er cirka lige store, med en tredjedel af omsætningen på revision og to tredjedele på anden rådgivning. BDO er samlet set lidt større end Beierholm. BDO har også fundet sit eget selling point. Ledelsen skriver i årsregnskabet at ”vi er den rådgivnings- og revisionsvirksomhed, som er bedst repræ-senteret lokalt i Danmark. Vores tilstedeværelse med 31 danske kontorer understreger strategien om at tilbyde det bedste af to verdener gennem nærvær og engagement. Vi er den rådgivende revisor, der er tæt på, og som bruger indsigt og indlevelse til at rådgive kunden.”

Beierholm har tydeligvis ambitioner om at vokse yderligere, ikke mindst ved at overtage mindre lokale revisionsvirksomheder: ”Beierholm er stadig i en konsolideringsfase, der ventes at fortsætte. Der er stor efterspørgsel efter kompetent og nærværende rådgivning blandt mindre og mellemstore virksomheder, og i Beierholm betragter vi lokal forankring og selvstændighed som en forudsætning for at kunne levere værdiskabende rådgivning. Derfor er vi glade for, at mange mindre revisionsvirksomheder kan genkende sig selv i vores værdier og viser interesse for at være en del af Beierholm.”

Morten W. Langer
Læs det seneste tema om revisionsbranchen på otte sider med regnskabstal for de 40 største revisionsfirmaer, samt nøgletal. Temasiderne er udgivet i ØU Finans nr. 36/2019 og ØU Finans nr. 37/2019

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank