Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske pensionskæmper stadig dyrest i Europa

Morten W. Langer

søndag 01. december 2019 kl. 18:26

Tema om Skadesforsikring, del 2: Tryg og Topdanmark bliver presset på markedsandele, og der er lagt op til skærpet priskrig herhjemme. Det presser de danske forsikringsaktier, men de handles fortsat til det dobbelte af de fleste andre europæiske forsikringsaktier.

Analytikerne har de seneste tre måneder beskåret deres forventninger til de store danske forsikringsselskabers overskud det kommende år. Analytikerdata, indsamlet af Factset, viser, at analytikerne er mindre optimistiske i dag end for tre måneder siden: Analytikerne har nedjusteret deres overskudsforventning per aktie i Tryg med 1,4 procent, i Topdanmark med 2,8 procent og i Alm. Brand med 2,4 procent. Og det er altså på trods af aktietilbagekøb, som alt andet lige løfter EPS. Fra 2019 og 2021 ventes præmieindtægterne at stige ca. 2 procent i alle tre selskaber, men mest i Tryg.

Overordnet ser analytikerne altså fortsat moderat vækst i præmieindtægterne, men altså også stigende pres på lønsomheden. For de fleste større europæiske forsikringsselskaber er analytikerne mere optimistiske, da de har opjusteret deres forventninger over de seneste tre måneder. Det gælder for selskaber som Allianz, Zürich og Vienna Insurance. Men også flere af de andre nordiske selskaber ser ud til at komme under stigende pres, vurderer analytikerne. Blandt andet finske Sampo og norske Gjensidige, mens Storebrand ventes at navigere betydelig bedre gennem det kommende år.

Som kursgrafen viser, har de danske storaktier klaret sig betydeligt ringere end de øvrige europæiske forsikringsaktier det seneste halve år.

Men Tryg og Topdanmark handles fortsat til værdiansættelser på det dobbelte af de fleste andre forsikringsaktier. Børsværdien, målt på price/earning for Tryg på forventet 2020-overskud, er hele 22 gange årets overskud, for Topdanmark 18 gange årets overskud og for Alm. Brand 14 gange årets overskud. Af de andre nordiske selskaber er Gjensidige godt med. Her er værdiansættelsen på 21 gange årets overskud, mens Sampo og Storebrand halter end del efter med værdiansættelser på henholdsvis 14 og 11 gange årets overskud.

Grundlæggende er der altså blandt analytikerne stor tro på, at de store danske forsikringsselskaber stort set kan holde lønsomheden. Trygs seneste kvartalsregnskab genbekræfter selskabets tidligere udmeldte synergigevinster over de kommende år fra overtagelsen af Alka. Ledelsen forventer samlede synergigevinster på 300 mio. kr. i 2021, hvoraf der forventes 25 procent effekt i år og 50 procent effekt næste år. Hovedparten (135 mio. kr.) ventes på skadesbehandling, mens andre 90 mio. kr. skal hentes på omkostningseffektiviseringer og endnu andre 75 mio. kr. på indtægtsoptimering og forretningsmæssig ”best practice”. Ifølge Q3-regnskabet var Trygs forsikringstekniske resultat vigende for både privatkunder, kommercielle kunder og i den svenske forretning. For store erhvervskunder i Corporate steg resultatet til 204 mio. kr., mod 63 mio. kr. i Q3 2018, men især på grund af fald i store skader på 180 mio. kr., oplyses det. I Q3 var Trygs samlede combined

ratio ekskl. run offs 85,4 procent, mod 84,9 i Q3 sidste år, altså en svag forringelse. Erstatningsprocenten steg en del, mens omkostningsprocenten var stort set uændret.

Også for Topdanmark blev den samlede combined ratio (altså skadesprocent plus omkostningsprocent) forringet en del i 3. kvartal. Den endte på 88,6, mod 84,8 procent i samme kvartal sidste år. Kvartalets forsikringstekniske resultat var 70 mio. kr. lavere end sidste år. Også her forklares udviklingen i større skader, blandt andet på vandskade, sygdom og ulykke og motorforsikring. Udviklingen var dog positiv i landbrug, SMV og privat indbrudsforsikring.

I Alm. Brand faldt den underliggende combined ratio fra 82,4 til 81,7, hvorved lønsomheden for hver 100 krone i præmieindtægter steg en smule. Men indregnes skader af mere engangskarakter, nemlig vejrskader og store skader, blev combined ratio forringet fra 85,4 til 90,2, altså ganske markant.

CODAN STÅR SVAGT
Codans regnskab for halvåret viste et forsikringsteknisk resultat på minus 12 mio. pund, mod et plus på 14 mio. i samme periode sidste år. Halvårets resultat svarer alt andet lige til en combined ratio på 103, og det kan altså blive vanskeligt for Codan at få råd til at deltage i en eventuel skærpet priskonkurrence.

Analytikerne har dog kun i begrænset omfang indbygget i deres aktuelle forventninger, at der kan komme hårdt pres på lønsomheden på grund af skærpet priskonkurrence. Men de lurer på, om priskonkurrencen nu skærpes, fordi det kan komme til at koste dyrt på den forsikringstekniske bundlinje. Både i form af lavere forsikringspræmier til nye kunder og stigende erhvervelsesomkostninger til at skaffe nye kunder.

Samtidig ventes det at give yderligere tempo på kundeomsætningen at selskaberne ventes at sætte præmierne op for ”gamle” kunder, hvor nye kunder typisk hentes ind til rabatpriser via store samarbejdsaftaler, men hvor de officielle listepriser på de store prisportaler holdes uændrede. ”Hvis kundeomsætningen stiger i sektoren, så vil omkostningerne følge med op,” siger forsikringsanalytiker Per Grønborg fra SEB.

Han påpeger også, at det i hvert fald i en overgangsperiode kan koste ekstra omkostninger for de store selskaber, at der er indgået en stribe nye store partnerskaber:

Topdanmark har indgået samarbejdsaftale med Nordea, efter et tidligere samarbejde med Danske Bank/Danica, Tryg har indgået en ny aftale med Danske Bank, og Velliv har indgået samarbejde med Codan.

Aftalerne er ved at blive eksekveret dette efterår, efter aftaleindgåelse over sommeren. Meromkostningerne kan komme i kølvandet på, at de store skadesselskaber nu skal tiltrække helt nye kundegrupper, og her kan det blive afgørende, at de kommer med et bedre prisoffer, end det forsikringskunderne har i dag.

Per Grønborg påpeger dog, at de store selskaber har betydelige konkurrencefordele i forhold til de mellemstore selskaber, i kraft af stordrift ikke mindst i data til at beregne individuelle forsikringsrisici på de enkelte kunder. Dermed har de langt bedre mulighed for at prise forsikringerne optimalt, med henblik på at optimere lønsomhed i forhold til risici.

”De store selskaber er betydeligt længere fremme på dette område, blandt andet fordi de har den nødvendige store kundevolumen, og fordi de har de finansielle muskler og interne ressourcer til at udvikle avancerede modeller til at estimere de underliggende risici. Vi ser en stigende individualisering af forsikringspræmierne, så de i stigende grad kommer til at afspejle de underliggende risici. Og her har de store selskaber kæmpe konkurrencefordele, som nok bliver forstærket de kommende år,” siger Per Grønborg.

Allerede de seneste års regnskaber viser klart og tydeligt, at lønsomheden i de store selskaber er langt større end i de fleste andre danske forsikringsselskaber, som det fremgik af regnskabsgennemgangen i den seneste udgave af Økonomisk Ugebrev.

F635cd096f8f36c46cbe87ef3e5d6305be71ab9aBfda3dd5ebd78d381ff9

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank