Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Er bankers forretningsmodel parat til ny virkelighed?

Økonomisk ugebrev

søndag 08. december 2019 kl. 18:12

Finans Danmarks årsmøde blev nogenlunde som forventet: Det kom til at handle om tidens mest populære dagsordener, men ikke om de reelle og alvorligste problemer for den danske banksektor. Læs her chefredaktør Morten W. Langer anmeldelse af bankernes årsmøde.

Det kom (igen) til at handle om bankernes kamp mod hvidvask, bankernes deltagelse i grøn finansiering, og at bankerne fortsat skal levere den afgørende finansiering til at skabe vækst i samfundet. Alt sammen meget fint.

Men som mangeårig uafhængig iagttager af den finansielle sektor er oplevelsen desværre også, at der endnu engang var tale om en skueproces til ære for pressen og den brede offentlighed. Formanden Michael Rasmussen, adm. direktør i Nykredit, leverede i sin tale den forventede gennemgang af sektorens gode intentioner.

Men sektorens store og voksende udfordring – en underliggende meget anstrengt lønsomhed, udsigten til stigende udlånstab, manglende evne og mulighed for at tage risici i nye udlån og et stivnet syn på nødvendigheden af at omstille forretningsmodeller – blev stor set ikke berørt.

BETYDELIGT PRES
Micheal Rasmussen omtalte sporadisk banksektorens udfordring, som Økonomisk Ugebrev tidligere har beskrevet flere gange: ”Bankernes forretningsmodeller udfordres og er under et betydeligt pres, både på indtægtssiden og på udgiftssiden (…) og der er udsigt til faldende indtægter, så langt øjet rækker, (og) vi må spørge os selv, om de aktuelle forretningsmodeller er tilpasset den nye virkelighed,” sagde han. Men denne erkendelse blev ikke fulgt op med tanker om eller svar på, hvad banksektoren kan eller bør gøre ved det. De danske banker har de seneste fem-syv år redet på en bølge af næsten automatisk fremgang, baseret på tilbageførsel af gamle hensættelser, stigende gebyrer og provisionsindtægter og store engangsindtægter fra salg af sektoraktier. Omkostningerne er stort set ikke beskåret. Set udefra virker det som om, at en stor, behagelig sovepude har bremset enhver tanke om at gøre tingene anderledes. Bundlinjen er, at den danske banksektor nu fremstår som ekstremt sårbar: Den er alt for omkostningstung til det aktuelle indtjeningsbillede, og der er er et stort behov

for at skabe færre men større og mere effektive enheder. Med det forventede pres på gebyrer og provisionsindtægter fra skærpet konkurrence, fortsat lave renter og stigende tabshensættelser styrer vi direkte mod den næ-ste bankkrise. Finanstilsynet konkluderede for nylig i en analyse, at to tredjedele af de danske provinsbanker vil give underskud, hvis og når makroøkonomien svækkes.

Denne udvikling vil ikke gøre de i forvejen meget udlånstilbageholdende banker mere kreditvillige, tværtimod. De vil få stadig vanskeligere ved at leve op til deres samfundsrolle, som formidlere af kapital til erhvervsliv og private danskere. Michael Rasmussen holdt ellers fanen højt ved at udtale, at bankerne fortsat vil leve op til sit samfundsansvar og også låne penge ud der, hvor der er ”lidt længere mellem husene”, og både til unge og ældre.

PYNTEDE PROGNOSER
Nykredit-chefen markedsførte også to nye initiativer fra sektoren, som udefra set virker uigennemtænkte, og samfundsskadelige. For det første udarbejder Rådet for Pensionsprognoser, med professor Jesper Rangvid i spidsen, for Finans Danmark tilsyneladende fælles ”uafhængige” fremtidige prognoser for afkastet på værdipapirer, så der opnås større sammenlignelighed og gennemsigtighed om bankernes pensions- og investeringsprodukter. Det skal forbedre forbrugersikkerheden.

Men rådets foreløbige afkastprognoser for 2020 og frem virker mere som overoptimistisk salgsgas fra grådige sidegadevekselerer og baseret på et ekstremt skønmaleri af, hvad der sker i den virkelige verden. Prognoserne vil uden tvivl kunne lokke intetanende danskere ud i nye investeringsprojekter, som ikke har nogen som helst gang på jord.

Michael Rasmussen genfortalte også om bankernes plan om et ”it-projekt”, hvor alle danskere skal samles i en fælles database, for at bankerne får et effektivt redskab mod hvidvask og kriminelle. Han erkender, at det er usikkert, om det er ”fuldt realiserbart”.

Umiddelbart virker det som et ”big brother is watchingyou” med uhyggelige perspektiver for central overvågning, og hvor man som dansker ikke kan få et bankkundeforhold, med mindre man accepterer et ja til den nye overvågningscentral. Det er virkelig en skræmmende udvikling, som næppe er nødvendig for at fange økonomisk kriminelle.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank