Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Nytårsudgave: Japps Vinderaktier i 2020

Bruno Japp

onsdag 08. januar 2020 kl. 13:41

Her ved indledning til et nyt aktieår giver vi på de følgende sider vores bud på potentielle vinderaktier i det kommende år.

Men lad os starte med at rette blikket tilbage på Japps Vinderaktier 2019, og se på hvordan disse anbefalinger ser ud i bagklogskabens skarpe lys. Vores bud på fem potentielle vinderaktier i 2019 var følgende:

H+H International lå længe og svingede op og ned omkring kurs 100, men i slutningen af året rykkede kursen markant, og året endte med en gevinst på 31%. Hovedparten af stigningen lå i slutningen af året, og som det fremgår af spalten til højre forventer vi, at H+H International også i 2020 vil være en potentiel vinderaktie.

Flügger klarede sig mindre godt. Når vi indregner årets udbetalte udbytte leverede aktien en stigning på 8% i 2019, og det var markant mindre end aktiemarkedet i almindelighed. Selskabet formåede ikke at skabe den vækst på toplinjen, som kunne bryde de seneste års stagnation, og aktiemarkedet fik dermed ikke noget at belønne kursmæssigt.

ChemoMetec gik til gengæld i den modsatte grøft kursmæssigt, og endte året med en kursgevinst på ikke mindre end 139%. Året sluttede dramatisk med fyringen af selskabets adm. direktør, og selskabets meddelelser til børsen i den forbindelse skabte en hel del forvirring, som blev vekslet til kursfald i aktien. Før disse begivenheder var kursgevinsten i 2019 helt oppe på 202%.

North Media klarede sig ikke helt så flot som ChemoMetec, men leverede dog alligevel en flot gevinst til aktionærerne på 42%, når årets udbytte indregnes i kursgevinsten. Dermed blev North Medias afkast halvanden gang højere end markedets gennemsnitlige afkast i 2019.

Harboes Bryggerier slutter feltet af med det eneste negative afkast blandt de fem anbefalede aktier fra sidste år. Aktien faldt 21% og specielt kraftigt de sidste to måneder af 2019, da aktiemarkedet straffede noget som nærmest lignede et familieopgør i selskabsledelsen.

Konklusion. Hvis vi ser på det samlede afkast i de fem aktier, endte det med et gennemsnitligt afkast på 40%, hvilket er næsten halvanden gange højere end markedets afkast i 2019. Det må betragtes som tilfredsstillende, og vi håber, at læserne kan få samme fornøjelse af de følgende siders bud på fem potentielle vinderaktier i 2020.

H+H International uden truslen fra Brexit
H+H International udnævnte vi også i 2019 til en af det kommende års potentielle vinderaktier, og selskabet levede op til forventningerne. Aktien sluttede 2018 i kurs 95 og 12 måneder senere var aktiekursen steget 31% til 124,80.

Det er imidlertid ikke ensbetydende med, at aktiens kurspotentiale nu er opbrugt. Tværtimod. Der har længe været meget godt at sige om H+H International, men usikkerheden om hvordan den meget turbulente Brexit-situation ville ende, har hængt som en tung sky over aktien. Et af H+H Internationals største markeder er nemlig det britiske, og en Brexit-debat, som i praksis kostede den britiske prime minister jobbet og førte til en ny folkeafstemning til Parlamentet, har længe skabt betydelig usikkerhed om det britiske marked.

Men med Boris Johnsons massive sejr i det britiske valg midt i december er usikkerheden væk. Storbritannien kommer til at forlade EU, og selvom der stadig er betydelig uenighed om, hvorvidt det er godt eller skidt, så er usikkerheden om spørgsmålet nu væk.

Det betyder, at et selskab som H+H International – og selskabets kunder – nu kan begynde at indrette sig efter de nye forhold, og det kan løfte presset på aktien. Det er da også ganske betegnende, at hovedparten af 2019-stigningen i H+H Internationals aktiekurs lå i december, hvor den langstrakte uro omkring Brexit begyndte at falde på plads.

Vi forventer, at stigningen i december var starten på en længerevarende stigning, som vil bringe H+H Internationals aktiekurs op på et niveau, som står i et rimeligt forhold til indtjening og fremtidsperspektiver i aktien.

På trods af den hurtige kursstigning i slutningen af 2019 handles H+H International stadig til så lave nøgletal i forhold til konkurrenterne, at vi forventer aktien vil gentage succes’en fra 2019 og blive en af vinderne i 2020.

Rockwool blev straffet for hårdt
Rockwool leverede en skuffende præstation på aktiemarkedet i 2019, som endte med et kursfald på 7% i et marked, som steg 27% i løbet af året.

Men der er dog to ting, som bør tages i betragtning i den forbindelse:

For det første betalte Rockwools aktiekurs i den første del af 2019 stadig af på den overdrevne goodwill, som investorne havde indregnet i kursen gennem flere år. I oktober 2018 blev Rockwool således handlet til en forventet Price/Earning på 23,2 mens branchemedianen på samme tidspunkt var 11,6.

Denne markante ubalance havde efterhånden udviklet sig til en aktieboble, som ikke var holdbar. I februar 2019 var afstanden mellem den forventede P/E for Rockwool og branchen da også reduceret væsentligt til 46%, og mens branchemedianen steg med 24% de næste otte måneder, forblev Rockwools forventede P/E uændret, så forskellen i slutningen af 2019 var reduceret til 13%.

Vi ser derfor primært Rockwool-aktiens svage 2019 som et resultat af en markant overvurdering af aktien frem til 2018.

For det andet er det vigtigt at bemærke Rockwools afslutning på 2019. Efter 9½ måned lå Rockwool nemlig 27% lavere end i starten af året, men fra kursbunden i 1235 den 10. oktober steg Rockwool 31% de følgende to måneder.

Det fortæller os to ting: Dels at opretningen af den nævnte ubalance i forhold til konkurrenterne sandsynligvis var gået for langt, og dels at investorerne i slutningen af året begyndte at se langt mere positivt på Rockwools marked.

Afklaringen på Brexit og en mulig afslutning på handelskrigen mellem USA og Kina skabte en positiv stemning i det internationale handelsklima, som de konkunkturfølsomme aktier blev belønnet for. Det kan løfte Rockwool yderligere i 2020.

FLSmidth ligger i bunden af konjunkturcyklus
FLSmidth var en anden af de forholdsvis få aktier, som i løbet af året formåede at falde i et stærkt stigende marked. Det skyldtes langt hen ad vejen, at FLSmidth ganske vist er en konjunkturfølsom aktie, men at aktiens konjunkturcyklus ikke følger det aktuelle forbrug.

FLSmidths omsætning påvirkes af den cykliske bevægelse i mineindustrien, og efter nogle år med massiv vækst faldt investeringsniveauet i denne branche kraftigt. Men i årsregnskabet fortalte FLS-midth om den største ordreindgang i seks år og om ”an improving mining market”, og dermed var der udsigt til, at konjunkturcyklussen igen kunne begynde at bevæge sig opad.

Efter udgangen af 2019 kan vi konstatere, at det ikke kom til at gå sådan. FLSmidth nedjusterede forventningerne til helåret den 11. oktober og tre uger senere offentliggjorde man et 3. kvartalsregnskab, som bl.a. fortalte om modvind for den kinesiske efterspørgsel efter metaller og om den laveste kobberpris siden 2017.

Ingen af delene er godt nyt for FLSmidth, så hvorfor tror vi, at aktien stiger i 2020? Det gør vi, fordi negative forhold omkring aktien allerede er indregnet i aktiekursen med fuld styrke.

FLSmidth handles p.t. til en forventet Price/Earning i 2020 på 13,5 hvilket er en smule højere end Outotec (12,7), men lavere end Metso (15,5) og Sandvik (16,4). Det er imidlertid kun ca. halvdelen af forventningerne til aktiemarkedet i almindelighed, og det illustrerer, at troen på FLSmidths branche p.t. er på et meget lavt niveau.

Eftersom der er tale om en cyklisk branche betyder det, at FLSmidth meget vel kan befinde sig på bunden af en konjunkturcyklus i øjeblikket, og derved være en god handel i et marked, hvor de fleste aktier handles til meget høje nøgletal. Kursen er steget 12% siden midten af oktober, og det kan fortsætte i 2020.

Gabriel fastholder en tocifret vækst i 2020
Gabriel har en markedsværdi på 1½ mia. kroner, hvilket er på niveau med selskaber som RTX og Columbus. Men eftersom selskabet producerer noget så jordnært som møbelstoffer i stedet for moderigtigt it-software får selskabet ikke den medieopmærksomhed, som det fortjener.

Og der er faktisk tale om et selskab med ganske imponerende resultater. Omsætningen er således steget med gennemsnitligt 20,3% p.a. de seneste fire år, og det primære driftsresultat (EBIT) har med en stigning på 22,6% p.a. klaret sig endnu bedre. Resultatet i det netop afsluttede regnskabsår 2018/19 var ganske vist noget dårligere end gennemsnittet med en EBIT-vækst på ”kun” 12,5%, men det skyldtes indregning af etablerings- og tilpasningsomkostninger knyttet til selskabets ekspanson gennem opkøb. I 2018/19 stod den organiske vækst i omsætningen således for 11 procentpoint af den samlede vækst, mens 7 procentpoint kom fra opkøb.

Denne omkostningspost kommer også til at på-virke indtjeningen i 2019/20, hvor man forventer en stigning i resultat før skat i niveauet 10-15%. Korrigeres der for de nævnte midlertidige omkostninger, der bør betragtes som en investering i fremtiden, giver en forventning om en bundlinjevækst i niveauet 15-20% sandsynligvis et bedre billede af Gabriels udvikling.

Aktiemarkedet har allerede indregnet et godt 2020 i Gabriels aktiekurs med en forventet Price/ Earning for 2020 på 29,0. Men når det sættes i forhold til den gennemsnitlige forventede P/E for C25-selskaberne på 24,3 afslører det en ubalance, som ikke kan forklares alene med den mindre omsætning i Gabriel-aktien.

Vi ser Gabriel som en vækstaktie, hvor en imponerende vækstrate tilmed opnåes i et marked, som man forsigtigt betegner som ”stabilt til letfaldende”. Det bør udelukke negative overraskelser.

SKAKO er tilbage på kursniveauet fra 2015
Vi slutter traditionelt vores bud på det kommende års potentielle vinderaktier med et lidt mere kontroversielt bud. I år går den plads til SKAKO.

SKAKO er et lille selskab med en markedsværdi på kun 143 mio. kr., hvilket omtrent svarer til værdien af den børsnoterede fodboldklub AGF. Så lille en markedsværdi giver nogle problemer mht. den noterede børsværdi, som på kort sigt er kan påvirkes kraftigt af enkelte handler.

Det var netop SKAKO et eksempel på for nogle år siden, hvor selskabet i efteråret 2018 fik en ny hovedaktionær. Hans interesse for selskabet blev bemærket af en stribe mindre investorer, og pga. den begrænsede likviditet i aktien blev aktiekursen seksdoblet i løbet af et års tid.

Så voldsomme kursstigninger i mindrelikvide aktier er sjældent holdbare, og i takt med at SKAKO igen er forsvundet fra søgelyset, er selskabets aktiekurs efterhånden faldet tilbage til niveauet fra november 2015.

Dermed er kursen tilbage på det niveau, som en finansmand dengang vurderede var så lavt, at det var en investering værd. Og det samme gælder efter vores vurdering i dag.

Hvis vi ser på udviklingen i selskabets nøgletal er den forventede Price/Earning de seneste 18 måneder faldet fra 15,1 til 8,9, og EV/EBIT er faldet fra 12,0 til 6,9. Begge dele er markant lavere end branchemedianen, og selvom en del af efterslæbet kan forklares med den beskedne likviditet i aktien, kan det ikke forklare hele forskellen.

Det betyder også, at SKAKO’s fremtidige gevinst ved købet i 2019 af en spansk virksomhed med fokus på genbrugssektoren ikke indregnes i værdisættelsen af selskabet.

På baggrund af både den aktuelle indtjening i selskabet og udsigterne til vækst indenfor et meget aktuelt område som genbrugssektoren ser vi nu igen et potentiale i SKAKO-aktien.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank