Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Nytårsudgave: Langers Vinderaktier i 2020

Morten W. Langer

tirsdag 07. januar 2020 kl. 13:39

Vi skal retfærdigvis også skue indad og evaluere, hvad vi skrev for et år siden omkring årets Vinderaktier 2019: Mine (Langers) fem vinderaktier var blandt andet Pandora, der er steget 16 procent i år. Vi ser fortsat meget stor usikkerhed omkring smykkeselskabets udvikling herfra. Og de store usikkerheder om brandstyrken gør, at vi endnu ikke ser Pandora som en langsigtet vinder. Men det kan selvfølgelig ændre sig, og hvis det sker, er aktien billig.

I det seneste kvartalsregnskab var salgsvæksten på de vigtige markeder i Kina og USA dybt skuffende, og samtidig synes øgede markedsføringskroner ikke at virke så effektivt, som oprindeligt forventet. Vi ser fortsat mulighed for, at Pandora kan genopfinde sig selv ved at revitalisere produktsortiment og appellere til nye kundesegmenter. Men på den korte bane ser vi store udfordringer, da fortsat faldende like-for-like salg (omsætning i en gennemsnitsforretning) vil presse stadig flere salgssteders lønsomhed. Det kan i sig selv koste omsætning.

Bavarian så vi også som en vinder i starten af 2019: Aktien er i årets løb steget 30 procent. En tredje vinder, vi pegede på, var ALK-Abelló, som i årets løb er steget 72 procent, og aktien er dermed en af de absolutte hurtigløbere på det danske aktiemarked i 2019.

Efter det meget hurtige aktieløb i 2019 har CEO Carsten Hellmann i november valgt at sælge private aktier for et større millionbeløb. Det er selvfølgelig en stille bekymring. ALK-Abellós adrenalinpen Jext har dog slut november også fået ekstra medvind, da en konkurrent på det britiske marked blev sat udenfor. Sundhedsmyndighederne har midlertidigt tilbagekaldt adrenalinpennen Emerade fra Bausch & Lomb. Se også omtalen af ALK under Vinderaktier 2020.

Vi så også en vinder i NNIT, som i løbet af året har fået kæmpe tæsk efter storkunden Novo Nordisk har trukket sig langt mere end forventet. Aktien er kommet stærkt tilbage de seneste måneder, men er fortsat 36 procent nede for året. Det må forventes, at selskabet skal gennem en langsigtet omstilling for at komme tilbage på omgangshøjde. Vi pegede også på SAS som en vinder. Aktien er 28 procent nede for året, og især det seneste kvartalsregnskab har igen øget usikkerheden om selskabets lønsomhed. Vi ser dog, at ledelsen fortsat vil evne at levere effektiviseringer og omstille forretningen – til at genskabe en god lønsomhed.

ALK-Abelló stadig langsigtet vækstcase
ALK-Abelló var blandt de fem vinderaktier, vi pegede på sidste år. Aktien er siden da steget 79 procent, og den er fortsat på vores vinderliste.

Sidste år skrev vi om ALK: ”Efter mange års ørkenvandring har CEO Carsten Hellmann lagt de afgørende byggesten til at gøre ALK-Abelló til en af de mest perspektivrige selskaber på Københavns Fondsbørs og en langsigtet vækstcase. Med den seneste opjustering er vækstplanen ved at blive til virkelighed. Verdens førende producent af allergimedicin har i virkeligheden kun lige taget fat på en lang rejse, som kan ende med at gøre farmaselskabet til en af de største danske børssucceser i dette årti.”

CEO Carsten Hellmann har også det seneste år leveret en perlerække af opjusteringer. Men det seneste 3. kvartalsregnskab levererede alene en forventet præcisering af den øvre del af forventningsintervallet for årets resultat. 3. kvartals driftsresultat (ebitda) var derfor en smule skuffende, men der skal ikke leveres meget for at leve op til årsforventningen.

Spørgsmålet er, om ALK kan præstere et ebitda resultat i den øvre del af intervallet på 250 mio. kr. Vi ser risiko for, at selskabet er på vej ind i en vækstpause. Analytikerne har på det seneste nedjusteret deres forventninger til både 2020 og 2021. Så det kommer nok ikke til at gå så hurtigt fremad, som tidligere forventet. Blandt andet påvirkes bundlinjen af ”markant” øgede udviklingsomkostninger.

Vi vurderer dog, at den langsigtede case er intakt, og vi beholder derfor også aktien i porteføjen: ALK er global markedsleder indenfor allergimedicin, og der er et enormt uudnyttet markedspotentiale. Vores oplevelse af Carsten Hellmanns styring af ALK’s vækstcase er, at han helt bevidst styrer udmeldingerne, så der er rum til flere årlige opjusteringer. Og vi forventer det vil ske igen senere i 2020.

ChemoMetec styrer mod kortsigtet usikkerhed
ChemoMetec har været en af de største succeser på det danske aktiemarked de seneste år. Fremgangen har i høj grad været drevet af den nu fyrede CEO Michael Eising, som uden tvivl har været en enmandshær. Derfor står selskabet også på den korte bane foran markant øgede risici, med risiko for at tabe momentum.

Selskabets grundlæggende produkter og markedspotentialet er dog uændret enorme. Men selskabet står med et alvorligt ledelsesproblem: For det første har bestyrelsen håndteret ledelsesskiftet ualmindeligt klodset. For det andet er en ny diretør indsat som nærmest en hovsa-løsning. Han kommer fra et enmandsfirma stort set uden omsætning. Det lugter ikke af stor tyngde i markedsværdi som topleder.

I en nylig analyse skrev Økonomisk Ugebrevs farmaanalytiker Morten Larsen: ”Vi ser aktiecasen som svækket, (og) vi ser et selskab, der operationelt efterlades i et tomrum og med tabt momentum. Vi ser derfor en øget risiko for, at væksten og indtjeningen i selskabet hurtigt kan erodere, hvis ikke management tager et stærkt greb om rorpinden. Downside-risikoen er kort sagt blevet større, imens upside-muligheden er uændret. Eventuel usikkerhed omkring momentum i vækst og margin er normalt gift for en højt værdiansat vækstaktie. Vi hejser et rødt flag, men vælger indtil videre at holde fast i vores HOLD-anbefaling, da kernen i selskabet, vækstcasen, de høje marginer, gode produkter og en værdiskabende medarbejderstab endnu er intakt.”

Vi forventer, at aktien i den første del af året vil ligge underdrejet omkring det aktuelle leje, plus/ minus ti procent. Senere på året skulle den nye ledelse gerne vise sit værd, og der lader vi tvivlen komme casen til gode. Vækstcasen er ekstremt god, og der skal alligevel en del til at ødelæggende den, vurderer vi.

Ambus nye ledelse tænker langsigtet
Over det seneste år har successelskabet Ambu været gennem en meget turbulent periode, med ny CEO, ny bestyrelsesformand, ny strategi og for-øget usikkerhed om selskabets konkurrencekraft og fortsatte momentum. Men 4. kvartalsregnskabet fjerner en masse usikkerheder.

Med sidste kvartalsregnskab i det skæve regnskabsår ryddes de fleste sten af vejen for, at Ambu kan fortsætte tidligere tiders stærke fremgang. Og også en tilbagevenden som analytikernes yndling i det danske medtech-univers, vurderer Økonomisk Ugebrevs farmaanalytiker Morten Larsen.

Med den aktuelle børsværdi på 25 mia. kr. handles aktien fortsat til eksorbitante værdiansættelser baseret på de næste års overskud. Man skal hen til 2023 for at kunne beregne en normal Price/ Earning værdi på 35. Analytikerne forventer stort set samme overskud i 2020 som i 2019, på grund af investering i genopbygning af den amerikanske salgsorganisation. Men til gengæld forventes salgsvækst i 2020 på 21 procent.

Netop på grund af den omfattende strategi-ændring har analytikerne nedjusteret deres overskudsestimater markant for 2021, men samtidig opjusteret deres overskudsforventninger for 2022. Ambu er altså inde i et langt sejt træk. Men hvis ledelsen leverer den forventede salgsvækst i år, vil det være et klart tegn på, at selskabet er på rette spor.

Vi forventer, at Ambu aktien vil kravle stille og roligt fremad hen over 2020, især hvis der leveres på toplinjen. Teknisk ser vi en perfekt platform for stigninger, baseret på den nydannede støttelinje omkring 110 med mulighed for en stigning op mod 138 de næste måneder.

Danske Bank kan overraske positivt
Vi ser god mulighed for, at Danske Bank aktien kan overraske positivt i 2020. Med fremlæggelsen af bankens nye strategi har ledelsen sat barren for overskuddet i 2020 ekstremt lavt.

Analytikerne forventer, at toplinien dykker et par procent, og den store negative resultatpåvirkning kommer fra øgede omkostninger til omstrukturering. Blandt andet skal stand alone compliance processer integreres i selve bankens almindelige forretning, og så skal forretningen digitaliseres og automatiseres endnu mere end i dag.

Strategiplanens forudsætninger er langt hen ad vejen baseret på optimistiske forventninger: Bedre forhold på de finansielle markeder, ny udlånsvækst, normalisering af tabshensættelserne på ca. 0,10 procent af udlånet, omkostningerne op 2,5 procent årligt baseret på øgede lønomkostninger. Asset under management skal forøges via mere cross selling mellem bankens afdelinger. Analytikere påpeger, at indholdet i digitaliseringsgevinsterne indtil videre er løse og ukonkrete.

Når vi alligevel ser Danske Bank aktien som en vinderaktie i 2020 er det af andre grunde:

For det første har banken en stor del af sin forretning i Sverige og Norge, hvor markedsvilkårene er bedre end i Danmark.

For det andet ser vi stigende obligationsrenter, og stop for svagere rentemarginaler, blandt andet svagt stigende udlånsrenter.

For det tredje ser vi det som sandsynligt, at der kommer en afklaring på den ventede milliardbøde for bankens hvidvasksag.

Men vigtigst af alt er, at vi ser mulighed for at banken kommer bedre gennem 2020 end tidligere udmeldt, altså med en mulig opjustering allerede efter 2. kvartal. Endelig er der øget tro på, at europæisk økonomi kan undgå en dyb recession.

MT Højgaard er en meget stærk outsider
Den femte vinderaktier er en outsider, vi har haft i kikkerten i over et år. Når vi ikke har købt aktien til vores portefølje, er det kun fordi aktien ikke lever op til vores interne likviditetskrav, altså aktieomsætning. MT Højgaard aktien er i år steget 80 procent, og den er steget 31 procent, efter vi i marts købte den som et spekulativt aktietip i Økonomisk Ugebrev Trader. Vi har den stadig som en åben position, da vi ser en 2-3 dobling på 1-2 års sigt.

Kort fortalt er historien, at moderselskabet i koncernen i mange år har været et problembarn, som har kostet årlige kæmpetab på grund af dårlig projektstyring og en svag ledelseskultur. Vi ser, at den nye ledelse nu gennemfører en helt nødvendig oprydning. Lukkes hullet i moderselskabet, vil overskuddene i de succesfulde datterselskaber, blandt andet Enemærke & Petersen, slå direkte igennem på bundlinjen.

Efter Q3-regnskabet skrev vi: ”Moderselskabet i den tidligere nødlidende entreprenørkoncern, MT Højgaard Holding, bløder stadig. Derfor træder bestyrelsesformand Carsten Dilling hårdere på speederen, dels ved at udskifte den adm. direktør, og dels var at gennemføre massefyringer.” Der blev udmeldt beskæring af af 130-140 af de 800 funktionærstillinger, især i stabs- og støttefunktioner. Det ventes at give en omkostningsbesparelse på 130-150 mio. kr. samtidig med, at produktionskapaciteten opretholdes.

I et interview forklarer Dilling planen sådan: ”Centrale stabe bliver meget små, men vigtige ekspert- og kompetencecentre, der kan sikre synergi på tværs af koncernen. Cheferne for de enkelte linjer bliver ansvarlige for deres eget budget. Vi har haft for store faste omkostninger i forhold til den lavere omsætning, vi har i dag – i forhold til for fem år siden. Vi skal have samme mind set som hos eksempelvis Enemærke & Petersen, og vi skal sikre samme KPI’er i moderselskabet.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank