AGF vandt i 2019 igen prisen som den bedste investering blandt fodboldaktierne, mens Brøndby og AaB mistede henholdsvis 31% og 41% af deres værdi i løbet af året.
AGF. Ligesom i 2018 slutter AGF året som den mest profitable børsnoterede fodboldaktie, og det sker med en imponerende kursstigning på over 40%.
En tilsvarende stigning oplevede vi i fjor, men dengang kunne det forklares med en tilbagevenden til det kursniveau, som aktien havde svinget omkring de seneste fem år. Sådan er det ikke længere. Kursen har været nogenlunde stabilt stigende siden udgangen af 2017, og AGF slutter året på et kursniveau, som vi skal tilbage til 2015 for at finde højere.
Det hænger utvivlsomt sammen med den sportslige succes, som AGF’s fodboldhold har haft i Superligaen i år, hvor holdet er gået fra at være nedrykningskandidat til at ligge på en tredjeplads ved afslutningen på efteråret.
Parken Sport & Entertainment. FC Københavns moderselskab gentager andenpladsen efter AGF, når det gælder kursstigninger. FC København ligger også sportsligt på andenpladsen, idet FC Midtjylland satte sig solidt på førstepladsen i Superligaen inden vinterpausen. Med FC Københavns lange række af mesterskaber og internationale ambitioner kan det diskuteres, om en andenplads er en sportslig succes, men det sikrer i hvert fald klubben mulighed for internationale kampe, og det er en forudsætning for en sund økonomi.
Silkeborg. Økonomien i Silkeborg er ganske udmærket, men den ville være betydeligt bedre, hvis ikke man havde et fodboldhold som en del af koncernen. På kort sigt har spillersalg ganske vist resulteret i to opjusteringer i løbet året, men set over en længere årrække har modellen været, at Hotelog Ejendomsdelen af Silkeborg IF Invest har tjent pengene, hvorefter fodbolddelen har brugt dem. Det lægger et låg over aktiekursen, og selvom vi ser et betydeligt skjult potentiale i Silkeborgs aktiekurs kom det ikke til udtryk i 2019. Og med Silkeborgs meget svage sportslige resultat i Superligaens første 20 kampe sker det sandsynligvis heller ikke i 2020.
Brøndby. For Brøndby blev 2019 et rædselsfuldt år økonomisk. Driften ekskl. transferindtægter er underskudsgivende, og eftersom transferindtægterne i løbet af året blev betydeligt lavere end forventet ender man med et bragende underskud i 2019. Dermed må Brøndby endnu engang prise sig lykkeligt for at have en storaktionær, som både kan og vil sikre klubben den fornødne likviditet. I det mindste på kort sigt.
AaB. En kapitalstærk mand med et løbsk checkhæfte kunne man godt bruge hos AaB, som også i år ender som det dårligste køb blandt de børsnoterede fodboldaktier.
Sportsligt ligger klubben inden forårets afgø-rende seks kampe på samme pointtal som FC Nordsjælland og Lyngby i hård strid om den sidste plads i mesterskabsspillet. Kikser den kamp igen i år kandiderer AaB allerede nu til sidstepladsen på næste års liste over fodboldaktiernes hitliste.