Her er Økonomisk Ugebrevs Basisscenarie for 2020: Vi ser det generelle marked udvikle sig i tre faser. Første fase er den kommende uge med en mulig mindre korrektion ned på 3-5 pct. Anden fase er første halvår som helhed, hvor vi ser fortsatte stigninger drevet af centralbankernes stimulanser og en afklaring af handelskrigen mellem USA og Kina, altså uden en ødelæggende recession. Tredje fase er andet halvår, hvor vi ser større risiko for en stor aktienedtur.
2020 bliver et af de vanskeligste aktieår i umindelige tider. I vores basisscenarie ser vi stigende aktiemarkeder de næste tre-seks måneder, dels fordi de store økonomier antageligt vil undgå en dybere recession, og dels fordi centralbankerne fortsat vil signalere, at de holder hånden under aktiemarkedet. Andet halvår 2019 har netop været præget af stigende tro på, at centralbankerne simpelthen ikke tør lade aktiemarkederne falde mere tilbage end 3-5 procent, før de træder på speederen på den ene eller anden måde. Vi ser to potentielle risici, som kan vælte aktiemarkedet: For det første et eller flere store systemiske virksomhedskrak i finansverdenen, i store virksomheder eller i nationalstater. Med en fortsat ekstremt lav rente ser vi ikke umiddelbart dette scenarie udspille sig. Og dog: Især finanssektoren er hårdt ramt af vigende indtjening i kølvandet på minusrenter. Og fortsat stigende obligationsrenter vil udløse kæmpestore kurstab på de finansielle institutioners obligationsbeholdninger.
ROLIG FREMGANG
For det andet vil solid fremgang i den økonomiske vækst i den vestlige verden tvinge centralbankerne til igen at stramme pengepolitikken. Det vil også være negativt for aktiemarkedet. Men vi ser heller ikke dette scenarie som særlig sandsynligt.
Vi forventer, at det generelle aktiemarked vil krybe stille og roligt frem, kortvarigt afbrudt af mindre tilbagefald. Til gengæld vil der under overfladen være store kursstigninger og kursfald i enkeltaktier, så stock picking blive vigtigere end nogensinde. Stort set ingen vækst i samfundet, skærpet konkurrencepres og vigende salgspriser samt nye stærke digitale forretningsmodeller vil presse traditionelle virksomheders lønsomhed. Især for de højest prissatte aktier kan moderat skuffende udmeldinger om overskudsudviklingen udløse store kursfald.
Det aktuelle billede er, at de professionelle investorer den seneste måned har smidt den sidste rest af reservationer over bord. De er parate til at skrue endnu mere op for risikotagningen, blandt andet ved at købe endnu flere aktier og usikre erhvervsobligationer. Den øgede risikotagning følger også i kølvandet på fortsatte minusrenter på de fleste statsobligationer, som ikke ses som attraktive investeringer. Der kan meget vel ligge store kurstab forude ved fortsat stigende obligationsrenter.
Netop af denne grund ser vi betydeligt større usikkerhed om udviklingen på aktiemarkedet i andet halvår. Vi har svært ved at se, at de aktuelle nærmest euforiske stigninger på aktiemarkedet kan fortsætte mere end et halvt år. Vi tror, at ubalancerne vil ramme et punkt, hvor der er markant stigende risici for finansielle krak. Eller simpelthen risiko for at centralbankerne mister kontrollen og ikke kan forhindre et selvforstærkende udsalg på aktiemarkederne, drevet af algoritmer og tvangsudsalg fra indeksfonde.
STADIG APPETIT PÅ RISIKO
Men vi ser altså ikke, at det sker de første måneder. Næ-sten alle de risikoindikatorer, vi følger, indikerer, at de professionelle investorer er mere villige til at tage øgede finansielle risici, end de har været i hele 2019. Itraxx Crossover indikerer, at de professionelle investorer nu ser lavere risici på europæiske erhvervsobligationer end i hele 2019. Billedet er det samme for amerikanske ccc-ratede junk bond-erhvervsobligationer, hvor renten på det seneste har været faldende, hvilket skyldes øget købslyst.
På den helt korte bane, altså de kommende uger, ser vi risiko for, at billedet bliver mere mudret. Flere signaler peger i retning af en kortsigtet korrektion ned. Men vi ser dette som en købsmulighed. For det første er markederne ekstremt overkøbte, så en teknisk betinget korrektion ned rykker nærmere. For det andet har guldpriserne været stigende i anden halvdel af december, og det afspejler, at investorer rykker kapital i sikkerhed med udsigt til urolige uger forude. For det tredje er black swan-indikatoren, det såkaldte SKEW indeks , tæt på det højeste siden september sidste år, hvor aktiemarkederne også nåede en top. Skew-indekset viser omfanget af aktieputoptioner out-of-money, altså hvor investorerne venter større kursfald på aktiemarkederne.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.