Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Coloplast-aktionærer står foran bølgeskvulp

Økonomisk ugebrev

søndag 12. januar 2020 kl. 14:00

Gennem de seneste ti år har en investering i Coloplast næsten kunnet være på automatpilot, fordi selskabet har eksekveret solidt og skabt organisk vækst i både omsætning og indtjening. Det kan ændre sig i det nye år, hvor flere ting peger i retning af større ændringer i strategien og i risikoprofilen. Økonomisk Ugebrevs Life Sciences-analytiker Morten Larsen gennemgår her de mulige ændringer i Coloplast.

Skræller man de øverste lag væk på investeringscasen Coloplast, ser man et selskab i en unik markedsposition. Jeg vil argumentere for, at Coloplast sandsynligvis har den bedste visibilitet på den langsigtede efterspørgsel efter sine produkter blandt alle de medico-selskaber, vi har kigget på. Dette bunder bl.a. i demografiske trends, øget forekomst og tidligere diagnosticering af tarmkræft, længere levealder efter sygdom ved f.eks. rygmarvsskade, konvertering fra flergangs- til engangsprodukter, relativ lav konkurrence og endnu relativt underudviklede produkter, der generelt efterspørges relativt sent i sundhedssystemers udvikling. Det sidste betyder bl.a., at Coloplast stadigvæk kun er i begyndelsen af sin vækstrejse i Asien.

I et marked, der generelt vokser 4-5 pct., har Coloplast gennem et stærkere markedsfokus, bedre brand og produkter, nytænkt innovation og intern eksekvering end konkurrenterne formået at vokse 7-8 pct. organisk i de seneste fem år. For aktionærerne har Coloplast været en unik case i de seneste ti år. Man har øget toplinjen fra 8,8 mia. kr. til 17,9 mia. kr., EBIT-marginen er hævet fra 16 pct. til 31 pct., og indtjeningen per aktie er mere end firdoblet til 18,3 kr.

Det bliver mere tricky
Aktierejsen i de ti år har været stærk, men det, som har gjort casen unik, er stabiliteten. Den har medført, at mange aktionærer betaler en præmie for aktien. Coloplast kan med høj vished spå om, hvor de er om ti år: Sandsynligvis vil de ligge under 10 pct. volumen-vækst om året, og ved kvartalsregnskaber vil man sjældent afvige mere end 1 procentpoint fra normalvæksten.

Samlet set opfattes Coloplast-aktien ofte som en stabil vækstobligation med stabile udbytter på over 2 pct., hvilket er attraktivt i et lavrentemiljø. Aktiemarkedet har priset aktien helt op i en P/E på 37 for indeværende år. Det er meget højt for en aktie med den vækstprofil.

De seneste år har selskabet haft en strategi om at investere i salgsvækst. Det har medført, at man har hævet den organiske salgsvækst fra niveauet omkring 6 pct. til omkring 8 pct., mens EBIT-marginen har stået stille på ca. 31 pct.. Selskabet er dog begyndt at vise tegn på, at man som aktionær skal forvente, at casen ændrer sig i fremtiden. Man begyndte for et par år siden at tale om nye produktplatforme med meget højere innovationsindhold, og samtidig har man løftet sløret for, at man på selskabets kapitalmarkedsdag i juni 2020 vil fortælle om en ny langsigtet strategi til afløsning af den nuværende LEAD20.

Vi forventer, at selskabet vil fortælle markedet, at de næste generationer af stomiprodukter gøres smartere. Eksempelvis ved at opfange data ved hjælp af indbyggede chips, hvilket vil påvirke produktionsomkostningerne negativt i de første år. Vi forventer også, at man vil investere mere i opbygning af sit ”it-produkt”.

Lægger vi dertil, at selskabet ser ud til at udvide sine interne ”M&A-kompetencer”, da tror jeg, at selskabet i fremtiden vil lægge mindre fokus på organisk vækst for i stedet at bruge fusioner og opkøb til at bygge ”indtjeningsbro” henover en periode med høje investeringer og lavere bruttomarginer. Hvis jeg får ret i mine antagelser, vil risikoprofilen og forudsigeligheden omkring Coloplast-aktien også ændre sig. Aktionærerne vil blive tvunget til at genoverveje aktiecasen – noget som sjældent har været nødvendigt i de seneste ti år.

God historik
Det er svært at forudse, hvordan aktien vil blive påvirket af et muligt fremtidigt strategiskifte. Historisk har mange højt prisede aktier haft det svært, når investeringscasen ændres, og de samtidig foretager vækst- og marginudvandende opkøb. Men under dette ser vi Coloplast blive ved med at grave sin konkurrencemæssige voldgrav dybere og begynde at bruge sin balance til muligvis at drive indtjeningsvæksten højere via M&A.
Samtidig vil de nye produktplatforme give gode muligheder for at forsætte den langsigtede høst af markedsandele og sandsynligvis gøre selskabet endnu stærkere. Vi forsætter med at se Coloplast som en unik og meget solid langsigtet indtjeningsvækster, hvor en høj værdiansættelse ikke historisk har gjort, at man ikke burde eje aktien.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank