Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Overgangen til streaming er en bombe under tv-nyheder

Henrik Denta

søndag 12. januar 2020 kl. 21:01

”TV-Avisen er en brændende platform”. Sådan tolker DR’s generaldirektør situationen, når hun kigger på seertallene. Både DR og TV2 kæmper desperat for at finde ud af, hvordan de skal producere nyheder, der passer til en streaming-verden.

TV-stationernes flagskibe er nyheder. Men både DR og TV2 erkender nu, at nyhederne på tv er under massivt pres fra streaming-tjenester. Selv om mange fortsat ser traditionelt tv, kendt som flow-tv, så går kurven for, hvor mange der ser tv på denne måde, kun nedad. Samtidig går streaming-kurven opad.

”Det er kun et spørgsmål om tid, før de to kurver krydser hinden,” sagde DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn forleden på et møde mellem DR og TV2 i den danske Publicistklub. Og selv om danskerne streamer mere og mere, så er det serier, drama, ungdomsprogrammer, musik eller lignende, der bliver streamet. Næsten ingen streamer nyheder.

NYE FORMATER
Begge tv-stationer kæmper derfor for at udvikle nye må-der og nye formater til at fortælle nyheder på i en digital streaming-verden. Men foreløbig forgæves. DR har forsøgt sig med korte fem minutters nyheder på DR Play, men det holder ikke, erkender Maria Rørbye Rønn.

”Det er ikke godt nok. Vi eksperimenter stadig med, hvordan det skal gøres, men har ikke fundet løsningen. Og vi kan ikke kigge til Storbritannien eller Tyskland, som vi ellers plejer at gøre, for ingen af de to lande er så gennemdigitaliserede, som Danmark er. Kun i Norge er de på nogle områder mere digitaliseret end Danmark.”

Også på TV2 mærker man konkurrencen fra streaming, men TV2 har foreløbig en trumf, som DR ikke har, nemlig TV2 News.

”I takt med at danskerne dropper tv-pakkerne og streamer mere, så køber de forhåbentlig adgang til TV2 Play, for de vil gerne se live-tv og sport, som er vores stærke positionering. Og så er det vores opgave at forsøge at stoppe nogle flere vitaminer ind i kanalerne samtidig med,” siger adm. dir. Anne Engdal Stig Christensen. For DR’s vedkommende er opgaven ikke blevet lettere med et sparekrav på 20 pct., der netop har tvunget DR til at lukke flere kanaler, bl.a. DR K, der skulle varetage DR’s rolle som kulturformidler.

”Vi har lukket flere flow-kanaler, end vi var tvunget til for at leve op til sparekravet. Det har vi bevidst valgt at gøre, for at der fortsat skulle være penge til at udvikle DR i en digitaliseret verden. Men DR står i en virkelig svær situation, når vi skal spare og samtidig tage konkurrencen op i en digitaliseret verden,” siger Maria Rørbye Rønn.

Dermed står TV2 økonomisk bedre rustet til at klare udfordringen og samtidig leve op til sine public service-forpligtelser. ”Økonomisk er det alle vores nichekanaler, der finansierer hovedkanalen,” siger Anne Engdal Stig Christensen.

Og det er netop i den kontekst, at TV2 her i starten af det nye år lancerede endnu en sportskanal. Dermed kan stationen sende live-tv og dække mange forskellige direkte begivenheder, hvad enten det er sport, politik, terror eller royale begivenheder, selv om de finder sted samtidig.

SEERTALLENE
I hele dette spil er seertallene den afgørende dommer for, om tv-stationernes strategi lykkes. Gode seertal retfærdiggør DR’s public service-forpligtelse og TV2’s økonomi, da salget af reklameplads afhænger af seertallene.

Her er DR egenhændigt netop begyndt at opgøre seertallene på en ny måde. Branchen har i mange år været enige om at måle seertallene ved at tage tallene for flow-tv og dertil lægge seertallene for syv dages streaming af programmer. DR tager nu tallene for flow-tv og lægger dertil tallene for 30 dages streaming af programmer, hvilket giver langt bedre seertal.

DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn fastholder, at det tal er et langt mere reelt. Anne Engdal Stig Christensen er enig i, at den nuværende måde at gøre seertallene op på ikke er retvisende, men hun kan ikke gøre meget ved det.

”Jeg kan ikke smide de målinger, vi har lige nu, overbord. 45 pct. af vores omsætning stammer fra reklamer, og de er afhængige af seertal. Vi må og skal have en ny standard i branchen for, hvordan vi måler og gør seertallene op, Men det vil aldrig give nogen mening, hvis det kun er DR og TV2, der vælger en ny opgørelsesmetode. Hele branchen skal være med men der er desværre mange, der ikke vil lægge deres streamingtal frem. Og før de går med til det, kan vi ikke skabe en ny standard,” siger Anne Engdal Stig Christensen.

Henrik Denta

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank