Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Matas leverede flot omsætningsvækst i julekvartal

Steen Albrechtsen

mandag 13. januar 2020 kl. 8:20

Et stærkt 3. kvartal ændrede tilbagegangen i 1. halvår til en samlet fremgang på 1,6%. Der begynder igen at være håb om, at onlineforretningen kan understøtte salget i de fysiske butikker.

Det er efterhånden over seks måneder siden vi omtalte Matas sidst med fokus på, om investorfortællingen om Matas var ved at skifte fra et afviklingsselskab til en vækstforretning. Det indtryk fik et skud for boven, da Matas afleverede regnskab for 1. kvartal i august og halvårsregnskab i oktober. Matas er dog nu tilbage på sporet efter et stærkt julekvartal (okt-dec), hvor omsætningen steg hele 7,4%. Opkøbet af helse-webbutikkerne i Firtal Group og sommerens opkøb af kosmetikmærket Nilens Jord forklarer en del af væksten, men selvom man korrigerer herfor, er der tale om et flot løft i væksten. Alene CEO’s ordvalg ”julekvartalet var stjernegodt” i pressemeddelelsen siger meget.

Matas opererer ikke direkte med begrebet organisk vækst, men sammenligner omsætningen mellem de butikker, som koncernen har ejet/drevet i de seneste to 3. kvartaler.

Denne vækst er opgjort til 4,7% i julekvartalet, hvilket er et stort hop i forhold til det skuffende tal for første halvår på minus 0,5%. Fremgangen i julekvartalet er med til at løfte væksten for regnskabsårets første ni måneder til 1,6%.

Selvom salgsopdateringen med Matas’ egne ord indeholdt en opjustering, var det dog nærmere en præcisering, idet omsætningsvæksten nu forventes på ca. 5% mod den tidligere udmelding om et interval på 3,5-5,5%. Det samme gælder for væksten, hvor man venter 1,5% mod tidligere 0,5-1,5%.

Matas.dk er nøglen
Fremgangen var især (kun) drevet af online-forretningen, som efterhånden er ved at nå en betydelig størrelse. Inkl. Firtal Group udgjorde onlinesalget således 16,2% i kvartalet mod 8,5% i samme kvartal året før, hvori Firtal Group kun indgik delvist.

Antallet af transaktioner i kvartalet steg med 2,2%, og transaktionsstørrelsen steg med 2%. Matas nævner selv, at matas.dk genererede 250.000 besøg i butikkerne i kvartalet, hvilket bør have foranlediget en ekstra omsætning fra ”impulskøb”.

Vi har ikke noget at sætte de 250.000 op imod for at vurdere selve udviklingen, men vi ved dog fra halvårsrapporten, at Matas’ samlede antal transaktioner ligger omkring 5 mio. per kvartal, og at der i julekvartalet var 6,1 mio. transaktioner.

Handelsopdateringen besvarer til gengæld ikke det store spørgsmål om, hvordan det stigende onlinesalg påvirker indtjeningen på sigt. Der må vi vente på selve kvartalsregnskabet den 27. februar, og årsregnskabet til maj, hvor det nye regnskabsår må blive et år, hvor onlinesalget vil udgøre mere end 20%.

Vi satte ved kurs 71,50 et kursmål på 80, og det ser vi ikke grund til at løfte endnu. Men det er klart, at der kan være bedre tider på vej efter det tilbageslag som 1. og 2. kvartal udgjorde for både aktiekursen og ikke mindst konsensusestimaterne. Aktien er særligt efter salgsopdateringen steget pænt til kurs 61,80, og dermed er der ved dagens kurs stadig et stigningspotentiale på henved 30%, førend vort kursmål er indfriet.

Vi holder dog klart en dør åben for at løfte kursmålet, hvis helårsregnskabet bekræfter den fremgang i forretningen, som vi har set i julekvartalet. Også selvom væksten næppe når helt op på 4,7% igen. Mindre kan bestemt også gøre det i den modne Matas-forretning, hvor alt over 2% umiddelbart må betragtes som en succes.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at selvom Matas siden den nye strategi blev fremlagt i maj 2018 har stilet mod en omsætning på ca. 4 mia. kr. i regnskabsåret 2022/23, så ligger konsensusestimaterne fortsat omkring 3,88 mia. kr., og der ventes kun en salgsvækst på omkring 1,8% i hvert af de kommende to regnskabsår.

For indeværende regnskabsår er konsensus en vækst på 3,5% og med Matas’ egen præcisering i toppen af det seneste estimat på 3,5-5,5% er der selvsagt rum for et løft af estimaterne oven på julekvartalet. Ikke blot for indeværende regnskabsår, men også for de kommende to regnskabsår, hvortil man kan bemærke, at EPS-konsensus er faldet med hele 20-30% over de seneste seks måneder. Matas udbetalte 3 kr/aktie i udbytte for sidste regnskabsår, og konsensus forventer et fald til ca. 2,40 kr/aktie for hvert af de kommende år. Det er p.t. et direkte afkast i underkanten af 4%.

Steen Albrechtsen
Steen Albrechtsen og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Matas

Børskurs på analysetidspunktet: 61,80 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 80,00

Læs tidligere analyser af Matas her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank