Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Finansieringsrenter: Bankrenterne et nøk nedad

Økonomisk ugebrev

mandag 22. juni 2015 kl. 9:28

Virksomhederne nød i april fordel af, at pengeinstitutternes udlånsrenter fik et hak nedad. Nationalbankens seneste opgørelse over ind- og udlånsrenter viser således, at den gennemsnitlige rente på det samlede udlån til danske erhvervsvirksomheder i april er opgjort til 3,17 pct. Det er dermed et fald siden årsskiftet på 0,26 procentpoint. Knap halvdelen af udlånene er kassekreditter, og her er renten nu i gennemsnit på 3,61 pct., mens øvrige udlån i form af almindelige erhvervsudlån – fraregnet repoudlån – er faldet til 2,89 pct.

Billedet er det samme for den andel af erhvervsudlån, der er til ikke-finansielle selskaber. Her var der i april også tale om et fald for både kassekreditter og øvrige udlån, efter en lille stigning i marts. For kassekreditter er gennemsnittet for dette segment nu på 3,75 procent og for øvrige udlån 3,34 procent.  Når det gælder renten på nye udlån, er der tale om lavere satser, og samtidig om et noget større fald i satserne end i eksisterende lån. Det tyder umiddelbart på, at der i pengeinstitutsektoren er stigende konkurrence om at tiltrække nye erhvervskunder.

For segmentet ikke finansielle-selskaber blev den samlede gennemsnitlige rente for nye udlån i april på 2,32 procent, når man har renset for repoforretninger. I de foregående fem måneder har denne sats bølget noget frem og tilbage mellem 2,74 procent og 3,02 procent. De 3,02 procent var i december, og siden er der altså tale om et fald i renten for nye udlån på 0,70 procentpoint.  De nye udlån er herudover opdelt på størrelse, og de højeste udlånsrenter er som forventet på de mindste udlån. Det betyder, at renten for udlån på op til 2 mio. kr. til ikke-finansielle selskaber er 4,61 procent i april. Netop på denne lånestørrelse svinger renten temmelig meget fra måned til måned og var i december og januar noget over 5 procent, men i marts helt nede på 3,99 procent. Dermed er der for de små udlån tale om et fald siden december på 0,66 procentpoint, men fra marts en stigning på 0,62 procentpoint.

For nye udlån mellem 2,0 og 7,5 mio. kr. er der knap så store udsving i renten. Her har Nationalbanken opgjort gennemsnittet til 4,35 procent for april. Det er et fald på 0,24 procentpoint siden årsskiftet, og stort set uændret i forhold til marts. Endelig er der udlån på mere end 7,5 mio. kr. Her er der den seneste måned tale om et markant rentefald på 0,53 procentpoint til nu helt nede på 1,92 procent. Siden årsskiftet er renten på de store nye udlån faldet med 0,79 procentpoint. Det er dermed først og fremmest de store nye udlån, der tilsyneladende kæmpes om mellem pengeinstitutterne.

Laveste rente i store pengeinstitutter

Nationalbanken har i sin opgørelse også opdelt mellem store og mellemstore pengeinstitutter, og her viser tallene ganske betydelige forskelle. Igen omfatter tallene de ikke-finansielle selskaber, og her er der ikke tale om opdeling på lånestørrelse. For de udestående udlån er gennemsnitsrenten for de store pengeinstitutter i april på 3,12 procent og for de mellemstore pengeinstitutter 5,08 procent. Udviklingen over tid viser for begge pengeinstituttyper fald. Hos de store er faldet på 0,34 procentpoint siden årsskiftet, og for de mellemstore er faldet kun 0,14 procentpoint siden årsskiftet.

De tilsvarende tal er også opgjort for nye udlån, dog fraregnet kassekreditter. Her er renten for de store pengeinstitutter 0,69 procent, og det er et fald siden årsskiftet på 0,95 procentpoint. Men disse tal kan omfatte repoforretninger. For de mellemstore pengeinstitutter er de tilsvarende tal 3,65 procent i april, og det er et fald siden årsskiftet på 0,31 procent. Det samlede udlånsbillede viser dermed fortsat effekt af faldende renter gennem foråret oven på Nationalbankens voldsomme rentenedsættelser i forbindelse med kronespekulationen.

Samme billede kan genfindes på indlånssiden. Her har Nationalbanken gennemført en undersøgelse, som viser, at erhvervsvirksomheder volumenmæssigt har omtrent lige så meget indlån med negativ rente som med positiv. Langt størstedelen af erhvervsindlånet forrentes dog til 0 procent.

For de ikke-finansielle selskaber viser gennemsnitstallet for april for første gang en negativ indlånsrente med -0,05 procent. Dette tal omfatter anfordringsindskud, mens gennemsnittet for tidsindskud for ikke-finansielle selskaber er på 0,37 procent. Både husholdninger og personligt ejede virksomheder opnår betydeligt højere renter på deres indskud. For de personligt ejede virksomheder er anfordringsrenten således 0,41 procent, og for husholdninger er den 0,52 procent.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank