Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Handelsbanken: Stigende ledighed og svagt detailsalg forude i Danmark

Morten W. Langer

fredag 24. januar 2020 kl. 14:25

Fra Handelsbanken om den kommende uges nøgletal:

Stigende ledighed og svagt detailsalg

• Detailsalget, der kommer mandag, ventes at være faldet med 0,5% m/m i december

• Torsdagens konjuntkturbarometre ventes at vise fald for både industrien og byggesektoren i januar

• Vi venter, at torsdagens ledighedstal vil vise en stigning i bruttoledigheden fra 3,7% til 3,8% i december

Ikke meget fart over julesalget (mandag)
Mandag offentliggøres der detailsalgstal for december, som vi ser lidt blandede signaler for. I november steg detailsalget med beskedne 0,3% m/m, som var lidt skuffende givet Black Friday udsalget. Den sene placering af udsalget i år kunne dog betyde, at en del af salget blev rykket til december, hvormed detailsalget burde have få et løft. Modsat peger den negative udvikling i detailsektorens konjunkturbarometer på en mere negativ udvikling i butikssalget, jf. figur 1.

Indtrykket af et svagt julesalg indikeres også at et fortsat lavt niveau for forbrugertilliden trods en lille bedring de seneste måneder. Vi har valgt at ligge mest vægt på indikatorerne, og venter på den baggrund et fald i detailsalget i omegnen af 0,5% m/m. For 4. kvartal som helhed betyder det, at detailsalget har udviklet sig fladt i forhold til 3. kvartal, som dermed indikerer fortsat afdæmpet privatforbrugsvækst.

Konjunkturbarometre ventes at bekræfte opbremsning i økonomien (torsdag)
Om den negative trend i detailsektoren er fortsat ind i det nye år kan vi også få indblik i når konjunkturbarometrene for januar offentliggøres torsdag. Her venter vi, at industriens konjunkturbarometer vil falde lidt igen fra -7 til -9, til trods for de svage tegn på bedring vi har set i den globale industricyklus.

Det er dog værd at bemærke, at niveauet for diverse industri-indikatorer hos vores større samhandelspartnere stadig peger på tilbagegang i industriproduktionen, hvor bl.a. det tyske Ifo-indeks for fremstillingssektoren ikke peger på, at vi skulle se forbedret stemning herhjemme, jf. figur 2. For servicesektorens vedkommende venter vi, at barometeret vil være uændret på 6 i januar i tråd med det fortsat afdæmpede niveau for forbrugertilliden.

Efter at være faldet siden midten af 2018 frem til sommeren sidste år, har byggeriets konjunkturbarometer haft en svag pil opad i den sidste del af 2019. Baseret på et fortsat fald i byggetilladelserne, jf. figur 3, og i takt med at de seneste års byggeboom ebber ud, venter vi dog, at stemningen i byggeriet vil vende tilbage til den aftagende tendens med et fald fra -4 til -6. Samlet ses konjunkturbarometrene således at bekræfte vores forventning om en opbremsning i dansk økonomi.

Ledigheden begynder langsomt at stig (torsdag)

Torsdag byder også på friske tal for arbejdsløsheden i december. Siden begyndelsen af sidste år har der været tendens til en – om end svag – stigning i bruttoledigheden i tråd med den opbremsning vi har set i beskæftigelsesvæksten,

I november faldt lønmodtagerbeskæftigelsen da også for kun anden gang over måneden siden 2013, og vores forventning er, at en opbremsning i den økonomiske aktivitet vil begynde at trække ledigheden gradvist i vejret. Det venter vi allerede at kunne aflæse de første konturer af i decembers ledighedstal, hvor vi ser arbejdsløsheden stige fra 3,7% til 3,8% af arbejdsstyrken

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank