Det er tvivlsomt, om en succesfuld emission kan holde klubben økonomisk oven vande i mere end ét år, viser en regnskabsanalyse fra Økonomisk Ugebrev. Tegnes nye aktier fra eksterne aktionærer på blot 53 mio. kr., stopper hovedaktionær Jan Bech Andersen med at holde hånden under klubben allerede om ni måneder.
Faktisk kan det gå hen og blive en ulempe for selve selskabet Brøndby IF (BIF), hvis den kommende kapitalforhøjelse bliver en succes. Klubben er allerede sikret en styrkelse af egenkapitalen med 98 mio. kr. Men det er penge, der allerede er brugt efter lån fra blandt andet hovedaktionær Jan Bech Andersen. Så for de fleste nye penge er der alene tale om konvertering af gæld til aktiekapital. Altså ikke en styrkelse af likviditeten.
I realiteten skal klubben i markedet og sælge for op til 58 mio. kr. nye aktier, hvoraf der går 6,5 mio. kr. til at gennemføre aktietegningen. De 116 millioner nye aktier á 50 øre skal altså sælges til eksterne investorer, altså supporters, lokale rigmænd, andre fodboldinteresserede og måske internationale investorer, som det har været fremme på rygtebasis.
RYGTER BOOSTEDE AKTIEN
Sandsynligheden for en Red Bull-lignende ny storaktionær synes dog minimal, da en sådan storaktionær antageligt ville have bedt om at kunne forhåndstegne den ønskede ejerandel. Medieforlydender om investorinteresse fra Red Bull synes urealistsik. Men rygtet har boostet aktiekursen lige før emissionen. Selskabet afviste efterfølgende rygterne i en børsmeddelelse.
BIF’s bestyrelse oplyser i prospektet (side 115), at ved en ekstern kapitalrejsning på 43 mio.kr. har ”Brøndby IF tilstrækkelig arbejdskapital og kapitalberedskab til at dække Brøndby IF’s nuværende aktivitets- og driftsniveau i en periode på op til 12 måneder, inklusiv den nødvendige renovering af Sydsiden samt en del af nordtribunen, uden at skulle skaffe yderligere likviditet, eksempelvis ved brug af støtteerklæringerne.”
Med andre ord: hvis BIF kan få eksterne investorer til at købe nye aktier for 43 mio. kr., kan klubben i forhold til budgetterne stå på egne ben, uden at skulle trække på Jan Bech Andersens ubetingede støtteerklæring, som udløber til september 2020. Men til gengæld er der så også risiko for, at kassen er tom, med mindre der sker givtige spillersalg, eller at holdet kommer langt i en europæisk turnering.
Det mest overraskende ved denne uges udmeldinger fra BIF er en formulering om, at Jan Bech Andersen efter september 2020 ikke længere ubetinget vil støtte klubben økonomisk. Konkret oplyses det, at hans eventuelle långivning til BIF derefter er baseret en ”beløbsbegrænse på 53 mio. kr. fratrukket det kontantprovenu (ej gældskonverteringer), som Brøndby IF modtager i forbindelse med den planlagte emission.” Altså: Hvis BIF de kommende uger sælger nye aktier for 43 mio. kr. til eksterne aktionærer., vil Jan Bech Andersen maksimalt komme med 10 mio. kr. mere efter september 2020.
NY KAPITALFORHØJELSE NÆSTE ÅR?
Det scenarie kan udløse behov for endnu en kapitaludvidelse, måske allerede om ét år. Og ledelsen erkender da også, at det kan gå den vej: ”Selv ved et bruttoprovenu på mere end 136 mio. kr. (43 mio. kr. excl. gældskonvertering. red.), kan der dog ikke gives sikkerhed for, at Brøndby IF indenfor de næste 12 måneder ikke vil få behov for tilførsel af yderligere kapital,” hedder det i prospektet. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger indebærer planen da også, at BIF allerede skal være cash flow-neutral næste år.
Faktisk er det et paradoks, at det vil være en stor økonomisk fordel, hvis emissionen bliver en fiasko. Hvis der kun sælges nye aktier for 15 mio. kr., dækker Jan Bech likviditetsbehovet på 28 mio. kr. frem til september 2020, plus andre 27 mio. kr. efter september 2020. Umiddelbart virker konstruktionen underlig. Adm. direktør Ole Palmå oplyser til Økonomisk Ugebrev, at ledelsen arbejder stenhårdt på, at emissionen skal blive en succes, og at selskabet opnår regnskabsmæssig balance i 2022.
De helt store udestående spørgsmål er nu: For det første om der faktisk er større investorer, som igen vil købe BIF-aktier. Hvis der var en meget stor finansiel aktør, som ville ind med en stor ejerandel, havde vi med stor sikkerhed hørt om det nu.
For det andet om ledelsen kan leve op til målsætningen om økonomisk balance i 2022. Ifølge prospektet forventes et underskud før skat i år på 20-30 mio. kr., mod et underskud sidste år på 75-79 mio. kr. En stor del af forbedringen ligger i et forbedret cash flow fra transfer.