Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Q4-regnskab: Snævre rammer for ny Novozymes-chef

Økonomisk ugebrev

søndag 26. januar 2020 kl. 17:14

Novozymes er ombølget af optimisme efter udsendelsen af 2019-regnskabet og udskiftninger i ledelse og bestyrelse. Men er kontinuitet stadig vigtigere end forandring i Novo-sfæren? Der er allerede sat snævre rammer for den kommende topchefs muligheder for at drive en radikal transformation igennem, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.

Får Novozymes kommende topchef Ester Baiget de optimale betingelser til at indfri de ambitiøse løfter, som bestyrelsen allerede har afgivet på hendes vegne? Spørgsmålet er ikke blevet mindre, efter at et i grunden skuffende 2019-regnskab torsdag fik Novozymes-aktien til at stige 5-7 pct. efter kortvarigt at have rundet rekordniveauet 364, takket være gode tal for Q4 kvartalstal. Men også takket være optimistiske forventninger til vækst og pengestrømme de kommende år.

Allerede før Ester Baiget er tiltrådt, er optimismen omkring Novozymes tilsyneladende tilbage, efter at den afgående topchef Peder Holk Nielsen i løbet af 2019 leverede tre nedjusteringer. Ikke blot en ny CEO, men også en ny CFO og tre nye bestyrelsesmedlemmer med international erfaring har givet håb om mere vækst i virksomheden, hvis omsætning har været stagnerende i årrække.

NYT BLOD OG NY INSPIRATION
Den nye CEO er hentet fra en af Novozymes store globale rivaler, den amerikanske Dow-koncern. Dermed har man for første gang i en stor Novo-virksomhed hentet en outsider som ny topchef. Forsyningen af nye tanker og ideer udefra kan blive yderligere styrket af nye bestyrelsesmedlemmer. Dels Cees de Jong, tidligere topchef for Chr. Hansen, dels Sharon James, der kommer fra en anden global gigant, Bayer, og dels Patricia Malarkey, chief innovations officer hos multinationale DSM, der indtrådte sidste år.

Koncernen har altså i stor stil hentet inspiration udefra, efter at bestyrelsesformand Jørgen Buhl Rasmussen har understreget behovet for nyt blod. Og det er ikke alt: Novozymes har i 2019 også lanceret en ny strategi og ansat Lars Greeen som ny (CFO).

For dem, der håber på en mere dybtgående transformation, er der dog også grund til eftertanke: Bestyrelsens initiativer er i 2019 kommet i en usædvanlig og bekymrende rækkefølge. Strategien er lanceret og CFO’en er fundet,

inden ansættelsen af den nye CEO, som endnu ikke er tiltrådt. Ester Baiget får altså nu hovedansvaret for opfyldelsen af en strategi og nogle ambitiøse målsætninger, som hun slet ikke selv har haft indflydelse på.

Væksten skal f.eks. allerede i 2021 op på over 5 pct., altså en vækstrate som ikke har været set i Novozymes siden 2014. De store eventyr, som virksomheden delvist selv var med til at fortælle i begyndelsen af årtiet, om et boom i salget af enzymer til bio-ethanol og et betydeligt salgspotentiale i BioAg-samarbejdet med Monsanto, er nemlig kun i beskedent omfang blevet til virkelighed.

Grundlæggende skal en ny ledelse skabe et nyt indtryk af Novozymes, også for at løfte aktiekursen, der har kørt omtrent sidelæns siden 2015. Men hvis den nye CEO gerne vil have hjælp til denne opgave af en CFO, som hun selv har valgt, kan det nok blive lidt svært.

JUSTERINGER ELLER TRANSFORMATION
Den uden tvivl meget kompetente CFO Lars Green er nemlig ikke bare nyansat, han er også en udpræget insider. Han har været direktør i søsterselskabet Novo Nordisk, hvor han frem til 2019 havde arbejdet i 27 år. Da han blev CFO i Novozymes, havde han desuden været medlem af bestyrelsen af dette selskab siden 2014. Lars Green blev sidste år i erhvervspressen fremhævet som en oplagt efterfølger for Peder Holk Nielsen. Hans kontaktnet i Novozymes’ bestyrelse og i hele Novo-sfæren må være glimrende. Der kan opstå tvivl, både indadtil og udadtil, om, hvem der egentlig er den nye stærke kvinde/mand i Novozymes.

Den slags fnidder er man muligvis hævet over i den renfærdige Novo-sfære. Men alt i alt kan man ud fra principielle governance-betragtninger stille et alvorligt spørgsmålstegn ved timingen af de beslutninger, som Novozymes-bestyrelsen har truffet i 2019.

Der er foreløbig sat ganske snævre rammer om Ester Baigets handlemuligheder. Ja, om det nu har været tilsigtet eller ej, så fremstår det som om, bestyrelsen med sin timing har ønsket at sikre en høj grad af kontinuitet i Novozymes ud fra betragtningen: Der skal bare justeres lidt, så går det nok fremad igen. Måske vil det fungere. Men hvad nu hvis Ester Baiget efter at have lært Novozymes nærmere at kende når frem til, at det er nødvendigt med en dybtgående transformation og fokusering?

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank