Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

”Gør som jeg siger, ikke som jeg gør”

Økonomisk ugebrev

søndag 02. februar 2020 kl. 14:22

Når en person højt på strå bevilger et medie et interview med en stor nyhed, kan det være lidt akavet at stille alt for kritiske spørgsmål. Det er formegentligt derfor, Børsen i sit store interview med Lars Løkke Rasmussen torsdag undlod at bore alt for meget i det principielle i, at manden, mindre et år efter at han som statsminister fremlagde en stor plan om den nationale infrastruktur, nu som ”rådgiver” i Gorrissen Federspiel, skal hjælpe udenlandske investorer med at sætte penge i dansk infrastruktur. I øvrigt samtidig med, at Løkke bevarer sit mandat i Folketinget. Andre medier gik dog til stålet, og DR konstaterede f.eks., at Løkke ”tager svingdørsansættelser til et ny niveau.”

Også en anden tidligere statsminister har fået nyt job. Helle Thornings Schmidt skal være en af to formænd for et FN-panel, der skal bekæmpe skatteunddragelse. De fleste medier, som her BT , refererede i første omgang nyheden uden kommentarer, men især Ekstra Bladet var hurtigt oppe på beatet og berettede om de selskaber med forbindelse til skattely, som Thorning er med i. Man kunne godt have trukket den videre. Havde Thorning været et aktieselskab, så havde ingen dansk pensionskasse med respekt for sig selv kunne investere i hende, allerede på baggrund af hendes og ægtemandens skattesag. Den var virkelig grim.

Rådmænd og ”menige” borgmestre i de store byer behøver derimod ikke at lede efter nyt job. Ganske vist skal de, ifølge et regeringsforslag om at ændre kommunernes styreform, som her refereret af Ritzau , rent beslutningsmæssigt køres ud på et sidespor. Men de bevarer løn og titler. Så er der ingen, der bliver sure.

Nyhedsmedier har aldrig været gode til at se det store billede. Det er heller ikke vores job, kan man anføre. Men engang imellem er det alligevel interessant at forbinde de daglige nyheder, og når de kommer trip, trap, træsko, som de tre ovenstående, er det også relevant: Ingen kan undre sig over de skandaler, vi har set i både den offentlige og den private sektor de seneste år. Politikerne er højlydte i deres forargelse, og de forhøjer strafferammer og gør overvågningssamfundet mere finmasket. Men deres adfærd siger noget ganske andet. Det signal, de sender, er, at grådighed og principløshed er okay.

EN EFTERTANKE OM FLAG-SAGEN
Det er ikke kun Jyllands-Posten, der er under pres fra den kinesiske regering. Ifølge DR har også svenske medier fået det at føle, f.eks. når de skriver om Kinas undertrykkelse af landets muslimske mindretal. Det skal man tage meget alvorligt. Ingen magt, heller ikke udenlandsk, skal have held med at kujonere den frie presse.

På den anden side skal man også spise brød til. Medier siger faktisk undskyld engang imellem, uden at der går de mindste skår af ytringsfriheden. Det er, når vi er kommet for skade at skrive noget, der bare var dumt og ufølsomt, og i en situation, hvor Kina oplever en tragedie, som landet ifølge The Economist behandler meget ansvarligt, var det måske ikke verdens bedste ide at gøre nar af landets flag. Ydermere indebærer ytringsfriheden jo også, at de store magter har ret til at svare medierne igen, både i offentligheden og i direkte henvendelser til mediet via e-mail og telefon. Det sker hele tiden, og vi i medierne er vant til at håndtere det.

BOLIGINDGREB MOD IKKE-EKSISTERENDE SPEKULANTER
Et eksempel på manipulation af medierne er regeringens og dens forligspartiers håndtering af det boligindgreb, som refereret i Berlingske , der efter et højst specielt forløb blev indgået forlig om torsdag aften. Stort set alle medier har købt retorikken om, at det handler om at stoppe Blackstone og lignende, der køber gamle boligejendomme med henblik på hurtigt at hæve huslejen og sælge igen til en højere pris. ”Spekulantstop” kalder forligspartierne et af punkterne i aftalen, og det gengiver medierne troskyldigt. Men Blackstones danske forretning består ikke af hurtige køb og salg af gamle boligejendomme. Det er ikke en forretningsmodel for nogen, undtagen måske i nogle specialtilfælde. Man kan købe f.eks. en kontorejendom og få bedre lejere ind, og på den måde hæve ejendommens værdi. Men i boligejendomme kan man ikke gøre det tilsvarende. Her skal man vente, til lejerne selv fraflytter, og det gør de i de omhandlede ejendomme i gennemsnit kun hvert 15. år.

Forløbet viser, at alle partier var med på at stramme reglerne overfor plattenslagere. Hvilket formål regeringen og nogle af dens forligspartier ud over det har med en usaglig dæmonisering, må man spørge dem selv om. Men medierne skal ikke hjælpe til med det. De skal gøre deres læsere, lyttere og seere klogere; ikke dummere.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank