Mange startup-virksomheder får venturepenge, fordi de lave renter får mange investorer til at lede efter alternativer til børsnoterede aktier og obligationer. Professor advarer mod en boble inden for venturemarkedet.
”Selvfølgelig er det usundt med næsten gratis penge.”
Ifølge Tommy Andersen, partner i venturefonden by-Founders, betyder det, at ideer og startups, som i et normalt rentemarked ikke ville overleve, kan få penge. Det er med til at føde et venturemarked på udkig efter stadig flere startups, som kan give investorerne et afkast. Økonomisk Ugebrev har i et tidligere survey baseret på svar fra 700 velhavere påvist, at mange vil finde alternativer til negative renter på bankbogen, blandt andet private ventureinvesteringer.
”Virksomheder og produkter, der tidligere ikke ville blive finansieret, kan i mange tilfælde finde penge i det aktuelle finansieringsmarked. De ville ikke kunne fortsætte, hvis ikke penge var tæt på gratis. Det gælder ikke kun i venture. Du kan også se traditionelle virksomheder, som igangsætter aktiviteter, fordi penge er gratis,” siger Tommy Andersen.
IKKE AFHÆNGIGE FOR EVIGT
I byFounders forsøger man at tage højde for den udvikling i forhold til nye investeringer. ”Tag f.eks. WeWork, og Uber efter de er gået på børsen. Her begynder man at stille spørgsmål ved, om deres forretninger nogensinde bliver profitable. Det seneste år er man begyndt at se kritisk på det: Det nytter ikke at bygge en virksomhed, som er afhængig af venturepenge for evigt,” siger Tommy Andersen.
Ifølge Serden Ozcan, professor på det tyske Otto Beisheim School of Management i Düsseldorf, har Tommy Andersen ret i sin betragtning. Men han er meget mere negativ i sin vurdering af det danske og udenlandske venturemarked. ”Ikke alene får startup-virksomheder langt flere penge, end de burde (bare prøv at se på den gennemsnitlige størrelse af tidlige finansieringsrunder over tid som den perfekte indikator). Men også personer, som ikke burde begynde som iværksættere, bliver iværksættere,” skriver han i en mail til Økonomisk Ugebrev. Serden Ozcan kender det danske marked bl.a. fra ti år som underviser på CBS.
Han fremhæver tillige, at denne udvikling også gælder venturebranchen. Siden adgangen til penge er nemmere, er det blevet nemmere at etablere venturefonde. Det betyder, at der er kommet langt flere venturefonde på markedet, hvoraf mange er helt nye. Det får Serden Ozcan til at konkludere, at vi over tid vil se, at venturefonde gennemsnitligt vil levere stadig ringere resultater. Ifølge Serden Ozcan vil de faktorer tilsammen opbygge en boble på venturemarkedet. Ifølge Jimmy Fussing Nielsen, der ud over at være partner og medstifter af ventureselskabet Heartcore Capital også er næstformand i brancheforeningen DVCA, er det rigtigt, at de lave renter får investorer til at søge mod alternative markeder. ”Her er ejendomsmarkedet og private equity nogle af de største. Herefter kommer så venturefonde, der har fået sin øgede andel af kapitalen. Det kan man jo se på tallene. Men det er ikke mere, end hvad der er kommet ind i andre aktivklasser,” siger Jimmy Fussing Nielsen.
MANGE VIRKSOMHEDER VIL FEJLE
Han mener – i lighed med Serden Ozcan – at udviklingen medfører, at der er virksomheder, som får kapital, som ikke burde have fået den. Men han mener, at man bør overveje, om der er flere af de virksomheder, end der normalt ville være.
”I venture er der jo altid virksomheder, som fejler. I bagklogskabens klare lys kan man jo altid sige, at den og den virksomhed ikke skulle have haft kapital. Dem er der jo mange af. Er der så nogle af dem, som ikke ville have fået kapital et mere normalt marked? Ja, det tror jeg, at der er. I det aktuelle marked kommer der mange nye aktører til. Det kan være business angels, private investorer eller corporate investorer,” siger han.
Og nogle af disse vil uvægerligt komme til at lave de fejl, som mere erfarne aktører har lært at undgå. Det vigtige for nye aktører er at bygge en bredere portefølje, fremfor at satse på enkelte selskaber.
På spørgsmålet om, om vi er ved at se en boble på dette marked, svarer han, at uanset om man ser på ejendomsmarkedet, aktiemarkedet eller venturemarkedet, bliver aktiver prissat højt. ”Alle aktivklasser er prissat i den høje ende. Når du kigger på venture specifikt, tror jeg, at man er nødt til at skelne mellem tidlige investeringer og investeringer i mere modne vækst-startups. Vi har set en tendens til, at den gennemsnitlige værdiansættelse og størrelse af finansieringsrunderne er steget hurtigere,” siger Jimmy Fussing Nielsen.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.