Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Banks underliggende forretning i fremgang

Morten W. Langer

søndag 09. februar 2020 kl. 14:47

Oprydningen med den tilhørende transformation af Danske Bank koster dyrt på bundlinjen i form af ekstra omkostninger. Men Q4-regnskabet viser faktisk pæn organisk vækst på toplinjen, og justeret for engangsomkostninger var bundlinjen i Q4 bedre i Q3, viser bankens egne tal.

Midt i de igangværende store omvæltninger leverede Danske Bank i årets sidste kvartal god vækst på toplinjen, med større nettorenteindtægter end analytikerne havde ventet . De samlede nettorente- og gebyrindtægter landede på 12,15 mia. kr., mod forventet 11,6 mia. kr. og mod10,5 mia. kr. i Q3 2019.

Fremgang i handelsindtægterne på 1,3 mia. kr. i forhold til kvartalet før skyldes delvist salg af en ejerandel i LR Kredit på 767 mio. kr., hvorved den reelle handelsindtægt stadig gik frem, men alligevel var lidt ringere end analytikerne havde ventet. Bankens resultat før skat på kun 1,3 mia. kr. i kvartalet var negativt påvirket af engangsposter på hele 2,7 mia. kr., som det fremgår af bankens opgørelse. Og justeret herfor blev før skat-overskuddet i Q4 på 3,9 mia. kr., mod 3,8 mia. kr. i kvartalet før.

OPRYDNINGEN KOSTER
I justeringerne indgår flere elementer i den igangværende oprydning og transformation, som banken tidligere har varslet, og som også er typisk ved udskiftning af topdirektører. Blandt andet er som engangsposter udgiftsført transformationsomkostninger på 279 mio. kr., såkaldte porteføljejusteringer på 214 mio.kr. og ekstraordinære nedskrivninger på 450 mio. kr.

Bankens Factboo k viser, at den danske bankforretning leverer samme bruttoindtægter som kvartalet før, og flere indtægter end samme kvartal sidste år. Omkostningerne steg dog en halv mia. kr., hvilket også påvirkede bundlinjen direkte negativt, så resultat før nedskrivninger i kvartalet blev 1289 mio. kr.

Realkredit Danmark indgår i denne forretningsenhed, og bankens realkreditinstitut fik i Q4 er overskud før nedskrivninger på 1462 mio. kr. Som Økonomisk Ugebrev tidligere har påvist, giver Danske Banks danske bankforretning (retail og commercial) altså isoleret set underskud, og altså i Q4 på næsten 200 mio. kr.

CFO Jacob Aarup-Andersen siger, at ”man kan ikke sammenligne tallene for Banking Danmark med tallene fra Realkredit Danmarks eget regnskab. Dels er Realkredit Danmarks aktiviteter en del af Banking Danmark, og dels er der en masse koncerninterne elimineringer, der umuliggør en sammenligning.”

Mens nettorenteindtægterne i den danske forretning er dykket løbende de seneste fem kvartaler, især på grund af en vigende rentemarginal, er det gået langt bedre i den øvrige nordiske forretning. Over de seneste fire kvartaler er nettorenterne øget, også fra Q3 til Q4. Men bundlinjen er markant forringet på grund af dels øgede omkostninger, dels markant øgede nedskrivninger.

VÆKST UDENFOR DANMARK
Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev øger Danske Bank udlånet markant mere uden for Danmark end i Danmark. I den nordiske forretning er udlånet det seneste år øget med 5 pct., og kun en halv pct. i Danmark, og hele trækket kommer fra RD, hvorved bankens udlån altså står i stampe.

Omkring stagnationen i det danske udlån siger Jacob Aarup-Andersen: ”Danske Bank er markedsleder i Danmark, og vi er derfor mere konservative i vores tilgang til at erobre markedsandele, end vi er i eksempelvis Norge og Sverige, hvor vi er markedsudfordrere.”

Til gengæld viser især den svenske og norske forretning god fremgang på toplinjen, men også omkostningerne her er påvirket negativt af den igangværende transformation, som også ventes at koste dyrt i år.

Ledelsen fastholder den tidligere udmelding for 2020 på et nettoresultat på 8-10 mia. kr., baseret på lavere nettorenteindtægter efter fortsat marginpres og funding-omkostninger, samt lavere gebyrindtægter efter lavere konverteringsaktivitet. Og hensættelserne ventes at blive højere.

Også investorpræsentationen indikerer, at bankens ledelse i 2020 ikke har mest fokus på bundlinjen, men på en helt masse andre forhold, som skal understøtte ”Better Bank 2023”-projektet. Som det fremgår af Økonomisk Ugebrevs ”Etik i Erhvervslivet” i denne udgave er der også hårdt brug for, at Danske Bank sætter målrettet ind på de bløde værdier og genopbygger tillid blandt kunderne.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank