Strategisk set: Store danske virksomheder er generelt godt i gang med deres strategier, effektive sparekure og nye investeringer. Men der er langt mellem vækstsprinterne. Topledelserne i de fleste selskaber venter i 2020 at fortsætte den stabile moderate fremgang, der sås i 2019. Hvis det da ikke lige var for usikkerheden om Coronavirus og Brexit…. skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne strategianalyse, baseret på selskabernes udmeldte forventninger om 2020.
Hvor er vækstvirksomhederne, dristigheden og de store nye ideer? Jo, der er da nogle få. Men de mellemstore virksomheder, der aggressivt vil og kan vokse op i erhvervslivets første division er svære at få øje på.
Man ser et stort dansk erhvervsliv, der forsigtigt, afbalanceret og ikke ligefrem vildt ambitiøst træder ind i 2020’erne. Kun meget få virksomheder satser nyt og anderledes. Temmelig få venter en omsætningsvækst eller en resultatvækst på mere end cirka fem procent i 2020.
Det er vel godkendt for virksomheder, hvor det store flertal agerer globalt, i en verden, hvor der ventes global vækst på 2-3 procent i 2020. Men heller ikke mere.
Økonomisk Ugebrev har gennemgået 2020-prognoserne fra de ikke-finansielle børsnoterede (og enkelte ikke-noterede) virksomheder, der frem til og med denne uge havde fremlagt deres årsregnskaber. Generelt er de store danske virksomheder ved indgangen til 2020 godt i gang med at følge de strategier, som de har præsenteret i de forgangne år, og som forener moderat vækst med konstant effektivisering og fokusering.
I almindelighed ses nu en særlig fokuseret indsats indenfor marketing og øget kontakt til kunderne, efter en periode med besparelser og indsats på de indre linjer.
I 2020 vil vi, hvis det går nogenlunde som virksomhederne generelt forudser, se en lille gruppe børsnoterede virksomheder, der offensivt satser på – og opnår – flot vækst på over ti procent:
DSV Panalpina vil sandsynligvis vokse flot, ikke mindst takket være overtagelsen af Panalpina i 2019. Vestas venter en omsætning på 14-15 mia. euro mod 12,1 mia. euro i 2019 – men stagnation til fald i EBIT-marginen. GN’s audio-division forudser vækst over 14 procent og enkelte mindre selskaber som Gabriel, Netcompany og cBrain venter også vækstrater på over ti procent.
I Demant, GN Hearing og SimCorp ses vækstrater på mellem fem og ti procent som sandsynlige. Den største gruppe af store selskaber forventer en omsætningsvækst på mellem nul og fem procent. A.P. Møller-Mærsk venter en omsætningsvækst i den dominerende Ocean-division på eller lidt lavere end markedsvæksten på 1-3 procent. Novo Nordisk venter omsætningsvækst på 3-6 procent, Novozymes på 1-5 procent, Lundbeck på 2,5 til 6 procent, Rockwool venter ”low digit sales growth”.
Når det gælder EBIT- eller EBITDA-resultatudviklingen gør virksomheder som Carlsberg og Coloplast sig positivt bemærket med en forventet vækst på mellem fem og ti procent. Det store flertal af virksomheder ligger – som Novo Nordisk – imidlertid med en forventet resultatvækst i intervallet nul til fem procent.
Flere toneangivende danske virksomheder venter endda resultatfald: Det gælder for eksempel A.P. Møller-Mærsk, Ørsted, Pandora og NNIT. Der er generelt ikke meget wow-effekt (som Sydbank har formuleret det, når det gælder Novo Nordisk) at hente i de store danske virksomheders forventninger til 2020.
En nærmere gennemgang viser, at mange af virksomhederne – fra A.P. Møller-Mærsk over Pandora og Ambu er stærkt optaget af at forbedre deres kundekontakt og på den måde skabe grundlag for højere fremtidig vækst. Bedømt ud fra årsrapporterne ser det ud til, at 2020 vil følge tendensen fra 2019 i størstedelen af det store danske erhvervsliv: Ingen nye store vækstinitiativer i form af transformerende opkøb eller investeringer eller dristig satsning på helt nye ideer.
I almindelighed bevæger de store virksomheder sig gradvist med afmålte systematiske skridt, og opkøb sker generelt i form af mindre bolt on–initiativer.
Og så lurer naturligvis Corona-krisen, som ikke mindst rammer en dominerende dansk virksomhed som A.P. Møller-Mærsk, der er stærkt eksponeret mod Kina. Men Corona-effekten kan slå bredt igennem, hvis krisen fortsætter. Det er svært at argumentere imod den forsigtighed og meget systematiske tilgang til opgaven, der præger mange af tidens topledere.
Det er ikke de risikovilliges æra.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.