Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Pensionskunder kræver aktivt ejerskab på Tax Governance

Joachim Kattrup

fredag 21. februar 2020 kl. 13:33

Kunderne hos Sampension vurderer i ny stor analyse, at pensionsselskabet ikke gør nok for at skabe skattetransparens i de børsnoterede selskaber, der er investeret i. Pensionsselskabets kundegruppe gør analysen til en god spejling på holdningen i en bredere sammenhæng: Pensionssektoren har endnu ikke overbevist kunderne om, at indsatsen mod aggressiv skatteplanlægning i erhvervslivet har skabt resultater. Sampension skruer nu op for kundekommunikationen og kommer med ny skattepolitik i næste uge.

Danskerne finder i stigende grad ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab overfor børsnoterede selskaber væsentligt. De mener, at pensionsselskaberne skal bore dybere, når det handler om skattepraksis i erhvervslivet, også selvom meget få faktisk undersøger, hvordan deres pensionsmidler investeres. Sådan lyder konklusionen fra en ny ESG-kundeanalyse, Epinion har gennemført for Sampension, og som Økonomisk Ugebrev har fået indsigt i.

Undersøgelsens formål har været at afdække eventuelle uoverensstemmelser mellem Sampensions ESG-indsatser og kundernes forventninger til, hvilke områder indenfor ESG, som skal prioriteres. I alt 15 ESG-temaer indgår i analysen, herunder bl.a. korruption, menneskerettigheder, klimaforandringer, udvinding af olie, tobaksinvesteringer og skattetransparens.

”Det er faktisk overraskende, at vores kunder og medlemmer på tværs af segmenterne er relativt enige om, hvilke områder vi skal prioritere højere end andre på den ansvarlige agenda. Vi opfatter det dog ikke sådan, at vi skal ofre områder til fordel for andre. Men at vi skal skrue op for nogle flere,” siger viceinvesteringsdirektør i Sampension Jesper Nørgaard, der er ansvarlig for ESG-initiativer.

Den største forskel – til den negative side – mellem kundernes forventninger og Sampensions performance er størst på skattetransparens. Ifølge kunderne leverer Sampension ikke godt nok i forhold til at presse selskaberne i porteføljen til at øge skattetransparensen og agere mere efter ånden i lovgivningen.

På skatteområdet såvel som på klimaspørgsmålet benytter Sampension det aktive ejerskab. Derfor bør det være resultaterne af engagement-dialogerne med selskaberne, som kunderne i teorien skal kigge på for at vurdere Sampensions performance. Men Jesper Nørgaard anerkender, at det nok ikke er tilfældet.

”Jeg tror ikke, kunderne har været helt nede i vores information om det aktive ejerskab. Analysen bekræfter også klart, at det ikke sker. Jeg læser det som om, at kunderne på mange områder vurderer, at vi er foran samfundsudviklingen. På skatteområdet er vi så lidt bagefter med information af kunderne, og det vil vi arbejde videre med,” siger Jesper Nørgaard. Han oplyser, at Sampension i næste uge (uge 9) kommer med ny og mere præcis skattepolitik, når bestyrelsen har godkendt den.

Manglende reaktion på aggressiv skatteplanlægning Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet , at kun meget få investorer ekskluderer virksomheder på baggrund af aggressiv skatteplanlægning på trods af, at problemet anerkendes af de fleste investorer.

”Skattetransparens og klima har det tilfælles, at internationale politiske løsninger er helt afgørende. Vi bruger eksterne partnere til at føre den aktive dialog, og vores fokus er gennemsigtighed. Vi lægger os op ad OECD’s retningslinjer,” siger Jesper Nørgaard.

Han mener, at området er i løbende udvikling, og at grænserne flytter sig for, hvad der er acceptabelt.

”Vi ser en udvikling på skatteområdet i EU bl.a. gennem Margrete Vestagers arbejde. Men det er klart, at der stadig er behov for tiltag, der kan gøre reglerne mere konsistente. Vi er fortalere for åbne land-for-land skatterapporteringer, som er et vigtig skridt. Jeg mener, vi gør meget, men altså ikke helt nok ifølge vores kunder,” siger Jesper Nørgaard.

Analysen viser desuden, at pensionsopsparerne ikke selv opsøger information om ansvarlige investeringer og kun en meget lille gruppe har givet udtryk for deres holdning til ansvarlige investeringer overfor pensionsselskabet. Flere end halvdelen af de i alt 3305 respondenter ser ingen negativ sammenhæng mellem ansvarlighed og afkast fra investeringer til den udbetalte pension.

På den baggrund konkluderer Sampension, at kommunikationen til medlemmer og kunder om at forene begge dele har fungeret tilfredsstillende. Sampension skruer samtidig op for kommunikationen til kunderne for at honorere den stigende interesse. Se analysen her.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank