Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bestyrelsen for Nykredit-ejer vil ”blande sig udenom” ved valg

Ejlif Thomasen

søndag 23. februar 2020 kl. 16:47

Ved de kommende valg til det øverste ledelsesorgan hos Forenet Kredit bliver der kampvalg i tre valggrupper, hvor ”bestyrelsesvenlige” kandidater er oppe mod kritiske medlemsgrupper. De kritiske kandidater stiller op under fællesbetegnelsen ”kundernes kandidater”, og de markedsfører sig under fire overskrifter. Bestyrelsen siger, at den ikke denne gang vil blande sig i valget, men kritikerne er skeptiske.

Ved tidligere valg til repræsentantskabet for Forenet Kredit (som er hovedaktionær i Nykredit) har bestyrelsen aktivt blandet sig ved at anbefale de kandidater, den selv gerne ville have valgt. Men for første gang siden kritikerne for fire år siden kom på banen, vil bestyrelsen denne gang formelt forholde sig passiv.

Økonomisk Ugebrev har skriftligt spurgt bestyrelsesformand Nina Smith, om hun og den samlede bestyrelse vil forholde sig neutralt op til det kommende valg. Hun har gennem Forenet Kredits presseperson sendt følgende svar: “Bestyrelsen opstiller ikke egne kandidater og kommer ikke til at anbefale nogen kandidater frem for andre ved dette valg.”

FIRE MÆRKESAGER
Konkret om, hvorvidt Nina Smith selv på egen hånd vil være aktiv i valgkampen, som Økonomisk Ugebrev har påvist er sket ved tidligere valg, lyder svaret: ”Nina Smith deltager mig bekendt ikke i valgkampen,” og han bekræftede efterfølgende, at det kan udlægges således, at hun ikke vil udmelde nogen støtte til enkelte kandidater.

Derimod afviser Forenet Kredit ikke, at enkelte andre bestyrelsesmedlemmer på egen hånd støtter kandidater. Nuværende medlem af repræsentantskabet Jens Vesterbæk, der genopstiller som en af ”kundernes kandidater”, håber, at den nye udmelding fra bestyrelsen holder. ”Men det svarer ikke til de meldinger, vi tidligere har fået. Her var kommentaren fra Nina Smith, at hun ville anbefale nogle kandidater frem for andre. Den nye udmelding er da positiv, men den er altså udtryk for, at hun har skiftet mening,” siger Jens Vesterbæk.

Kritikergruppen vil i valgkampen slå på fire mærkesager, som man vil arbejde for i repræsentantskabet. For det første at sikre et bedre foreningsdemokrati.

Et af elementerne er at få adskilt de forskellige roller, så samme person ikke kan være formand for repræsentantskabet og samtidig formand for den bestyrelse, repræsentantskabet vælger. Hverken hos Realdania eller TryghedsGruppen er der denne dobbeltfunktion, men det er der hos Forenet Kredit.

Tidligere bankdirektør Jørn Astrup Hansen, som tidligere har kæmpet for mere demokrati i TryghedsGruppen, finder dobbelrollerne uhensigtsmæssige: ”Det er helt uholdbart. Med den manglende adskillelse af rollerne bliver det jo bestyrelsens formand, der i sin egenskab af formand for repræsentantskabet indstiller til repræsentanterne, hvorledes de skal forholde sig til bestyrelsens indstillinger til repræsentantskabet. Konstruktionen er jo uden checks and balances.” Hidtil har formanden for Forenet Kredits repræsentantskab, og samtidig bestyrelsesformand, Nina Smith, afvist at ændre på netop denne dobbeltrolle, som hun altså selv besidder. Et tidligere forslag om opgør med dobbeltrollerne er ifølge et referat afvist af Nina Smith med formuleringen, at formanden ”fandt forslaget tungt og bureaukratisk, og hun bemærkede, at en eventuel vedtagelse ville afføde en stillingtagen til, hvilke kompetencer et sådant formandskab skulle tildeles.”

For det andet ønsker kritikerne, at den aktuelle brug af fuldmagter afløses at muligheden for at kunne stemme elektronisk, hvis man ikke har mulighed for at komme til valgmøderne. Netop muligheden for elektronisk stemmeafgivning blev for adskillige år siden indført af Tryghedsgruppen med stor succes, og det er angiveligt også til overvejelse i Forenet Kredits såkaldte Moderniseringsudvalg.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank