Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

2020-prognoserne: Forsigtighed og styrket kundefokus

Økonomisk ugebrev

søndag 23. februar 2020 kl. 22:13

Strategisk set: Store danske virksomheder er generelt godt i gang med deres strategier, effektive sparekure og nye investeringer. Men der er langt mellem vækstsprinterne. Topledelserne i de fleste selskaber venter i 2020 at fortsætte den stabile, moderate fremgang. Hvis det da ikke lige var for usikkerheden om Coronavirus og Brexit, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne strategianalyse.

Hvor er vækstvirksomhederne, dristigheden og de store nye ideer? Jo, der er da nogle få. Men de mellemstore virksomheder, der aggressivt vil og kan vokse op i erhvervslivets første division, er svære at få øje på. Man ser et stort dansk erhvervsliv, der forsigtigt, afbalanceret og ikke ligefrem vildt ambitiøst træder ind i 2020’erne. Kun meget få virksomheder satser nyt og anderledes. Temmelig få venter en omsætningsvækst eller en resultatvækst på mere end 5 pct. i 2020. Det er vel godkendt i en verden, hvor der ventes global vækst på 2-3 pct. i 2020. Men heller ikke mere.

Økonomisk Ugebrev har gennemgået 2020-prognoserne fra de ikke-finansielle børsnoterede (og enkelte ikke-noterede) virksomheder, der frem til og med denne uge havde fremlagt deres årsregnskaber. Generelt er de store danske virksomheder ved indgangen til 2020 godt i gang med at følge de strategier, som de har præsenteret i de forgangne år, og som forener moderat vækst med konstant effektivisering og fokusering.

I almindelighed ses nu en særlig fokuseret indsats inden for marketing og øget kontakt til kunderne, efter en periode med besparelser og indsats på de indre linjer.

AFDÆMPEDE FORVENTNINGER
I 2020 vil vi, hvis det går nogenlunde, som virksomhederne generelt forudser, se en lille gruppe børsnoterede virksomheder, der offensivt satser på flot vækst på over 10 pct.: DSV Panalpina vil sandsynligvis vokse flot, ikke mindst takket være overtagelsen af Panalpina i 2019. Vestas venter en omsætning på 14-15 mia. euro, mod 12,1 mia. euro i 2019 – men stagnation til fald i EBIT-marginen. GN’s audio-division forudser vækst over 14 pct, og enkelte mindre selskaber, som Gabriel, Netcompany og cBrain, venter også vækstrater på over 10 pct. I Demant, GN Hearing og Simcorp er vækstrater på mellem 5 og 10 pct. sandsynlige.

Den største gruppe af store selskaber forventer en omsætningsvækst på mellem nul og 5 pct. A.P. Møller – Mærsk venter en omsætningsvækst i den dominerende Ocean-division på eller lidt lavere end markedsvæksten på 1-3 pct. Novo Nordisk venter omsætningsvækst på 3-6 pct, Novozymes på 1-5 pct., Lundbeck på 2,5 til 6 pct., Rockwool venter ”low digit sales growth”.

Når det gælder EBIT- eller EBITDA-resultatudviklingen gør virksomheder som Carlsberg og Coloplast sig positivt bemærket med en forventet vækst på mellem 5 og 10 pct. Det store flertal af virksomheder ligger – som Novo Nordisk – imidlertid med et forventet resultatvækst i intervallet nul til 5 pct.

Flere toneangivende danske virksomheder venter endda resultatfald: Det gælder f.eks. A.P. Møller – Mærsk, Ørsted, Pandora og NNIT. Der er generelt ikke meget wow-effekt (som Sydbank har formuleret det, når det gælder Novo Nordisk) at hente i de store danske virksomheders forventninger til 2020.

FORSIGTIGHEDEN REGERER
En nærmere gennemgang viser, at mange af virksomhederne – fra A.P. Møller – Mærsk over Pandora og Ambu – er stærkt optagede af at forbedre deres kundekontakt og på den måde skabe grundlag for højere fremtidig vækst. Bedømt ud fra årsrapporterne ser det ud til, at 2020 vil følge tendensen fra 2019 i størstedelen af det store danske erhvervsliv: Ingen nye store vækstinitiativer i form af transformerende opkøb eller investeringer eller dristig satsning på helt nye ideer.

I almindelighed bevæger de store virksomheder sig gradvist med afmålte, systematiske skridt, og opkøb sker generelt i form af mindre bolt on-initiativer, der skal bringe virksomhederne tættere på kunderne.

Og så lurer naturligvis Corona-krisen, som ikke mindst rammer Møller – Mærsk. Samtidig skaber årets Brexit-forhandlinger usikkerhed i bl.a. DFDS og Arla.

Denne usikkerhed gør de fleste virksomheder endnu mere forsigtige. Det er svært at argumentere imod den forsigtighed og meget systematiske tilgang til opgaven, der præger mange af tidens topledere. Væksthåbene i adskillige virksomheder er løbet ind i forskellige former for vanskeligheder, og der er lanceret eller lanceres nye systematiske strategier. Det er ikke de risiko-villiges æra.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank