Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

ALK-Abelló mangler tablet-gennembruddet i USA

Økonomisk ugebrev

lørdag 29. februar 2020 kl. 12:45

ALK-Abelló leverede en stærk afslutning på et allerede godt år for selskabet. Omsætningen i 4. kvartal viste 11% vækst i lokal valuta og landede med 883 mio. kr. 1% over forventningerne.

ALK indledte et markant restruktureringsprogram i december 2017, og selvom der mangler endnu ét år af strategiplanen er det tydeligt, at ALK er markant foran planen og allerede nu nyder frugterne af processen. På det punkt noterer vi blandt andet: 1) At de nye IT-værktøjer som f.eks. Klara-appen med ca. 170.000 downloads klart evner at indfange og engagere patienterne bedre og mere effektivt end de gamle traditionelle salgskanaler.

2) Produktionsproblemerne, der martrede ALK i 2017 og 2018, ser nu ud til at være adresseret.

3) Oprydningen i produktporteføljen går stærkt og er til markedsledende ALK’s fordel og samtidig har ALK’s nye produkter langt mere markante fordele end de tidligere produkter, og de markedsfø-res mere professionelt.

Det eneste store problem er (stadig), at ALK mangler at knække koden til at opnå det store markedsgennembrud for tabletterne i USA. Selvom der er god vækst (40%) i USA, anslår vi stadig, at det absolutte salgstal er på et lavt niveau, hvilket er skuffende for os. På den positive side finder vi Japan, som har udviklet sig markant hurtigere end ventet og klart overskygger USA-skuffelsen.

2020 guidance med noget upside-potentiale
For 2020 guides en underliggende omsætningsvækst på 8-12% og en EBITDA på 200-300 mio. kr., hvilket ved første øjekast kan virke skuffende efter at have realiseret 241 mio. kr. i 2019. Men vi noterer, at 2020-forventningen inkluderer salget af en veterinærforretning i USA og en accelerende udfasning af gamle produkter. Justeret for disse forhold vokser ALK flotte 12-16% i 2020.

Hvis vi prøver at bygge bro fra 2019-EBITDA på 241 mio. kr. til 2020-forventningen, så noterer vi, at ALK guider op mod 134 mio. kr. i ekstra R&D omkostninger. Til dette lægges indtjeningseffekten fra ca. 300 mio. kr. i ekstra omsætning (med ca. 58% bruttomargin), hvilket får os til at anslå 2020-EBITDA til mindst 280 mio. kr. Det er i toppen af intervallet på 200-300 mio. kr., og samtidig et niveau, som bør give ALK fleksibilitet til stadigvæk at kunne investere i uforudsete projekter og udgifter uden at kompromittere bunden af guidanceintervallet.

Med gode muligheder for at ALK kan opnå bedre omkostningseffektivitet end man havde i 2019, og muligheden for en bedre end guidet omsætning og produktionsmarginer, ser vi god sandsynlighed for, at ALK kan forsætte med at hæve guidance igennem 2020. Vi vurderer dog samtidig, at upsidepotentialet i årsforventningen er mindre end det var tilfældet i 2019.

ALK som investering
På telefonkonferencen understøttede ledelsen igen forventningen om, at selskabet vil returnere profitabiliteten til normale niveauer for ”Specialty Pharma selskaber” (dvs. ca. 25% EBIT-margin) engang i perioden 2023-2025. Margin-udviklingsgrafen bør ligne en såkaldt ”hockeystick” (en ishockeystav), dvs. at det meste af bruttomarginforbedringen kommer efter 2022, samtidig med at store R&D programmer afsluttes og dermed medfører fine, men afdæmpede, marginforbedringer i 2021-2022 for at accelerere ind i 2023.

Hvis vi fremskriver omsætningen med 10% om året til 2024 og antager en 25% EBIT-margin, nul i netto finansomkostninger og 25% skat, vil selskabet lave ca. 1 mia. kr. på bundlinjen i 2024. Ved dagens markedsværdi på 22 mia. kr. vil ALK da i 2024 handle til en P/E omkring 22.

Vores hovedtese er, at ALK selv efter 2024 vil kunne opretholde en +10% vækstprofil, hvilket i vores bog burde retfærdiggøre en P/E-værdiansættelse på 30 i stedet. Under disse antagelser vil en aktionær, der ejer aktien de næste fire år kunne se frem til ca. 8% afkast om året.

Vi er fundamentalt meget positive til selskabet, og vi ser også flere markante upsidemuligheder i ALK, som p.t. ikke afspejles i estimaterne eller aktien, f.eks. Windgap-adrenalinpennen, studierne der viser forebyggelse af astma i børn og et amerikansk markedsgennembrud.

Men vi mener også, at man som aktionær bør kunne finde et mere interessant indgangspunkt i aktien end efter et +40% aktiekursløft over de seneste tre måneder.

Børskurs på analysetidspunktet: 2028,00 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 2000,00

Læs tidligere analyser af ALK-Abelló her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank